Jedynym wysiłkiem, jaki musicie tutaj podjąć, jest dokładne wyciśnięcie pulpy z malin. Nie musicie się jednak z tym męczyć sami. Poproście o to kogoś, kto zwykle w domu odkręca wam najbardziej zassane słoiki, Na pewno zrobi to ekspresowo. Trzymajcie się też koniecznie kilku ważnych wskazówek, a wszystko pójdzie jak po maśle.
Robimy sok z malin na zimę - co może pójść nie tak?
Czy da się zepsuć tak prosty przepis jak sok z malin na zimę - bez gotowania i tylko z 2 składników? Niestety może się to zdarzyć. Mimo, że dosypujemy do soku całkiem sporo cukru, który jest środkiem konserwującym, higiena to wciąż podstawa. Unikniecie w ten sposób nie tylko pleśni, ale i nieprzyjemnego posmaku. Wykorzystujcie tylko szklane lub emaliowane, czyste naczynia i drewniane lub plastikowe akcesoria (w tym łyżki). Nie używajcie metalowych. Metalowe łyżki mogą być wykonane z aluminium lub z jego domieszką. Gotowanie malin lub innych owoców czy warzyw w takim naczyniu może pozostawić w przetworach nieprzyjemny, metaliczny posmak. Nawet mieszanie taką łyżką może dać podobny efekt.
Nie myjcie malin przeznaczonych na przetwory, szczególnie bez gotowania. Myjąc czy płucząc maliny przez dłuższy czas, wypłuczecie z nich sok. Umyte, suche i czyste powinny być za to naczynia, akcesoria, słoiki i wasze dłonie. Sok z malinowej pulpy wyciskajcie w rękawiczkach jednorazowych - maliny barwią dłonie. Owoce, których używacie, powinny być suche - zbierane najlepiej w pogodny, słoneczny dzień. Najlepsze będą dojrzałe wrześniowe maliny z końcówki sezonu - takie są najsłodsze.
Najprostszy sok z malin - przepis babci
Składniki (na ok. 1 litr gotowego soku):
- ok. 1,8 kg malin
- drobnoziarnisty cukier - 1 kg na 1 litr uzyskanego soku
Dodatkowo: czysta pielucha tetrowa lub kawałek gazy.
Sposób przygotowania:
- Przebierzcie maliny - wybierzcie jedynie zdrowe i świeże. Umieśćcie je w emaliowanym naczyniu i rozgniećcie tłuczkiem do ziemniaków lub zblendujcie. Odłóżcie aż do następnego dnia. Gdyby w międzyczasie na wierzchu pojawiły się owady, zbierzcie je.
- Następnego dnia wyciśnijcie partiami pulpę przez gazę - do emaliowanej lub szklanej miski. Pulpę zmiksujcie - będzie musem owocowym np. do owsianki.
- Wyciśnięty sok pozostawcie do następnego dnia pod przykryciem. Kolejnego dnia zbierzcie nieczystości, jakie zebrały się na wierzchu.
- Przecedźcie sok przez gazę, wymieszajcie drewnianą lub plastikową łyżką i sprawdźcie ilość soku.
- Na 1 litr gotowego soku dosypcie 1 kg cukru. Wymieszajcie lub zblendujcie - pomoże to rozpuścić do końca ewentualne bryłki cukru.
- Gdy cukier całkowicie się rozpuści, przelejcie sok do wyparzonej butelki lub dużego słoika, mocno zakręćcie.
- Sok jest gotowy do picia od razu po przygotowaniu, ale najlepszy będzie, gdy cukier przegryzie się z malinami.