Soki warzywne, jak i owocowe, wyciskane codziennie, powinny być spożywane na czczo. W ten sposób będziecie mogli uzyskać łatwo przyswajalne minerały i witaminy. Dzięki nim oczyścicie jelita ze złogów i wzmocnicie odporność w naturalny sposób. Zasada jest prosta - im więcej warzyw liściastych oraz korzeniowych tym lepiej. W przypadku buraka kulistego, jak i podłużnego warto zapamiętać jedną zasadę, dzięki której ustrzeżecie się działań niepożądanych.

Jak pić sok z buraka, aby przyswoić jak najwięcej składników odżywczych?

Burak jest bogaty w witaminę C, te z grupy B, magnez oraz żelazo. Ogromna dawka polifenoli i saponin przyczynia się do walki z zapaleniami w całym organizmie. Doskonale działa w trakcie zgagi oraz szczególnie jest polecany kobietom w okresie menopauzy. Istotne jest, aby wybierać do soków te z rolnictwa ekologicznego lub sprawdzonego rolnika. Po wyciśnięciu soku należy odczekać około 20 minut, aż będzie można go wypić.

Enzymy zawarte w buraku, po bezpośrednim wyciśnięciu mogą być zbyt silne dla delikatnego żołądka lub dla osób z zespołem jelita drażliwego. Dodatkowo poprzez lepsze wchłanianie na czczo, może być nieodpowiednie dla osób o niskim ciśnieniu. W tym przypadku warto połączyć z cytryną i jabłkiem, aby zahamować proces dodatkowo obniżający ciśnienie krwi. Doskonałą alternatywą będzie sok z buraków kiszonych - w tym przypadku nie musimy czekać, aż enzymy spowolnią.

Czy można łączyć warzywa i owoce w sokach wyciskanych?

Świeżo wyciskane soki powinny być przemyślane i odpowiednio przygotowane. Te warzywne mogą być łączone jedynie z jabłkiem lub cytryną. Owocowe zaś zawierać jedynie wcześniej wymienione owoce. Dzieje się tak ze względu na szybsze trawienie jednych pokarmów od drugich. Warzywa szybciej przejdą przez układ trawienny, a w tym samym czasie owoce będą dłużej fermentować w żołądku, tworząc gazy w jelitach.

Ciekawe połączenia soków:

  • jarmuż, burak, cytryna,
  • jabłko, seler naciowy, cytryna,
  • dynia, cytryna, marchew,
  • czerwona kapusta, jabłko, cytryna,
  • Imbir, grejpfrut, pomarańcza.