Kto jak nie siostra Anastazja wie, jak robić przetwory. Znana wszystkim zakonnica od lat poświęca się gotowaniu, a siłę jej pasji widać w licznych przepisach, jakimi dzieli się w swoich książkach. Siostra Anastazja ma sposób na praktycznie każde danie, zupę, sałatkę czy ciasto, jakie przyjdą wam do głowy. Świetnie zna się też na robieniu przetworów. Sprawdźcie, jak zrobić smaczny, domowy sok z aronii zgodnie ze wskazówkami samej siostry Anastazji. 

Jak zrobić dobry sok z aronii?

Zanim przejdziemy do przepisu, warto dowiedzieć się, jak ograniczyć cierpki smak, typowy dla owoców aronii. Wystarczy, że przed przystąpieniem do zrobienia soku, oczyszczone owoce włożycie do zamrażarki na 2-3 dni. Dzięki takiemu “przemrożeniu”, aronia będzie znacznie mniej cierpka.

Przepis na sok z aronii siostry Anastazji

Sposobem siostry Anastazji na pyszny sok z aronii jest dodanie do niego jednej garści świeżo zerwanych liści malin, porzeczek albo wiśni. Wspaniale podkreślają smak soku i nadają mu wyjątkowego aromatu. 

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 1 kg cukru
  • 1,5 l wody
  • garść liści porzeczki albo malin
  • 1,5 łyżki kwasku cytrynowego

Przygotowanie:

Najpierw starannie przebierzcie owoce aronii. Do przetworów można użyć tylko świeżych, zdrowych sztuk. Przejrzałe i nadpsute owoce absolutnie się do tego nie nadają, ponieważ sok mógłby się szybko zepsuć i cała wasza praca pójdzie na marne. 
Umyjcie liście malin lub porzeczek i odłóżcie na papierowe ręczniki, żeby wyschły.
Następnie przełóżcie owoce do dużego garnka, dodajcie liście i 1,5 l wody. Wymieszajcie i doprowadźcie do wrzenia.
Gdy zawartość garnka zacznie już wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odłóżcie na noc. 
Następnego dnia odcedźcie owoce, by uzyskać czysty, klarowny sok.
Dodajcie do niego jeszcze kwasek cytrynowy i cukier. Wymieszajcie i zagotujcie, a następnie gotujcie przez pół godziny na małym ogniu. Za pomocą łyżki cedzakowej usuwajcie szumowiny w trakcie gotowania. 
Po tym czasie wciąż gorący sok wlejcie do butelek lub słoików. Mocno zakręćcie i zapasteryzujcie - nie musi to trwać bardzo długo, około 15 minut wystarczy. 
Gotowy sok odłóżcie na blat do ostygnięcia, a później przenieście w chłodne i suche miejsce.