Piwny kurczak na butelce

Wariacja na temat kurczaka

Dodany przez: Goplana

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 15 głosów)

Składniki

  • ok 1,5 kg kurczak
  • olej
  • słodka papryka w proszku
  • 4 zabki czosnku
  • vegeta
  • piwo jasne pelne
  • opcjonalnie przyprawa do kurczaka

Przygotowanie

  1. Kurczaka nacieramy "marynata" z 3-4 lyzek oleju oleju,papryki, vegety i wycisnietego czosnkiu ( mozna dodac go wg swoich upodoban ).Polecam rownie zdodac przyprawe do kurczaka lub skrzydelek.Mozna mieso zostawic tak na noc ale nie trzeba. Piekarnik nagrzewamy do temp 180 stopni, kurczaka "nabijamy" na butelkę lub niewielki sloik ( np po dzemie ) ktory wczesniej napelniamy do polowy piwem.Tak "nafaszerowanego" ptaka wkladamy do piekarnika i pieczemy ok godziny w termoobiegu co jakis czas pojewajac pozostałym piwem i tym co skapnie na blache podczas pieczenia.Podajemy z frytkami i salatka.
kurczak mięso obiad kolacja piwo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze