dania mięsne

25 kolekcji przepisów

9562 przepisów

Zacznij od rosołu - świetnie smakuje sam i jest doskonałą bazą do zupy pomidorowej lub zupy ogórkowej. Na chłodne dni świetnie pasuje zupa gulaszowa - gęsta, z kawałkami warzyw i mięsa, często pikantnie przyprawiona. Wiele zup występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Warzywne kremy można przyrządzać na wywarze, na przykład drobiowym lub tylko na warzywnym. Zupy mięsne mają często bardziej intensywny smak, co jest zasługą mięsnych dodatków i tłuszczu, który doskonale wydobywa głębię dań. Do ulubionych zup mięsnych należy żurek - szczególnie popularny w okolicach Wielkanocy. Dodaje się do niego kiełbasę, boczek, wędzonkę. Chętnie jada się też barszcz ukraiński z dodatkiem mięsa, na przykład wołowiny.

Przepisy w kolekcji dania mięsne

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Szaszłyki z indyka

Szaszłyki z indyka to jedna z wielu wariacji na temat szaszłyków. Zazwyczaj robimy szaszłyki z kurczaka, ale inny drób także będzie smaczny! Szczególnie, że szaszłyki z indyka kalorii mają mniej i są bardziej dietetyczne. W przepisie na szaszłyki z indyka marynata odgrywa ważną rolę - zwłaszcza, kiedy robimy te pyszności na grillu. Sprawdź, jak zamarynować indyka na szaszłyki i z jakimi dodatkami podać to danie z rusztu. Uwaga - podany czas przygotowania nie zawiera czasu marynowania.

mojegotowanie

Szaszłyki z indyka

Artykuły powiązane

peklowanie-miesa-slider
23.11.2019

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.