dania mięsne

24 kolekcji przepisów

9561 przepisów

Zacznij od rosołu - świetnie smakuje sam i jest doskonałą bazą do zupy pomidorowej lub zupy ogórkowej. Na chłodne dni świetnie pasuje zupa gulaszowa - gęsta, z kawałkami warzyw i mięsa, często pikantnie przyprawiona. Wiele zup występuje zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Warzywne kremy można przyrządzać na wywarze, na przykład drobiowym lub tylko na warzywnym. Zupy mięsne mają często bardziej intensywny smak, co jest zasługą mięsnych dodatków i tłuszczu, który doskonale wydobywa głębię dań. Do ulubionych zup mięsnych należy żurek - szczególnie popularny w okolicach Wielkanocy. Dodaje się do niego kiełbasę, boczek, wędzonkę. Chętnie jada się też barszcz ukraiński z dodatkiem mięsa, na przykład wołowiny.

Przepisy w kolekcji dania mięsne

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 180 min.
Pręga wołowa

Pręga wołowa to delikatne i kruche mięso. Jej przygotowanie zajmuje sporo czasu, ponieważ wymaga długiego duszenia, dlatego też nazywana jest często mięsem dla wytrwałych. Warto jednak sięgnąć po nią w naszej kuchni i wykazać się odrobiną cierpliwości, gdyż pręga wołowa z pewnością zaskoczy was swoim niecodziennym smakiem.

mojegotowanie

Pręga wołowa w sosie własnym

Artykuły powiązane

peklowanie-miesa-slider
23.11.2019

Peklowanie mięsa – metoda przygotowania mięsa

Peklowanie mięsa to jeden z podstawowych sposobów konserwowania wołowiny, wieprzowiny i innych rodzajów mięsa, nadający mu atrakcyjną barwę, smak i zapach, ale również znacząco przedłużający trwałość. Peklowanie mięsa ma niewątpliwie dużo zalet, jednak bywa też niebezpieczne dla naszego zdrowia. W cyklu Poradnik Gotowania podpowiadamy, jakich reguł warto się trzymać.