Barszcz z uszkami to klasyka na wigilijnym stole. Wszyscy kojarzymy te małe pierożki z grzybowym farszem, ale mało kto zna je w innych odsłonach. Tymczasem uszka można przygotować również z innym, pysznym i mocno świątecznym farszem. To nadzienie zawsze robi furorę i sprawia, że uszka znikają z barszczu jeszcze szybciej. Spróbujcie koniecznie, a być może pokochacie ten smak jeszcze bardziej niż tradycyjną grzybową odsłonę.
Z czym zrobić uszka do barszczu?
W barszczu najczęściej pływają uszka z grzybami, ale w niektórych domach czy w restauracjach robi się je również z nadzieniem pieczarkowym lub kapuścianym. Mało kto słyszał jednak o wersji z nadzieniem ze smażonych śledzi. Ten przepis nie jest zbyt popularny, ale zdecydowanie zasługuje na znacznie większą sławę, gdyż smakuje zarówno w towarzystwie buraczanego barszczu, jak i solo z dodatkiem smażonej cebulki. Wystarczy tylko kilka filetów śledziowych, niewielka cebula, trochę masła i odrobina bułki tartej.
Przepis na uszka ze śledziem
Składniki:
- 300 g mąki
- 1 łyżka oleju
- 15 g masła
- 1 szklanka wrzątku
- 0,5 kg filetów śledziowych
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Kroki przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z olejem, dużą szczyptą soli oraz wrzątkiem. Wszystkie składniki wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ciepłą miską i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
2. Filety śledziowe moczymy w wodzie przez około 2 godziny, a następnie kroimy w niewielką kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
3. Na patelni rozpuszczamy połowę masła i smażymy cebulkę. Kiedy stanie się złocista, dorzucamy na patelnię śledzie. Najpierw puszczą one wodę, jednak po kilku minutach smażenia płyn całkowicie odparuje. Gdy cała woda odparuje, a ryba zacznie się rumienić, wsypujemy na patelnię bułkę tartą i wszystko dokładnie mieszamy.
4. Kiedy ciasto "odpocznie", wałkujemy je cienko i wykrajamy kółka przy pomocy szklanki o niewielkiej średnicy. Każdy placuszek wypełniamy śledziowym farszem, składamy na pół i sklejamy brzegi jak przy pierogach. Następnie zlepiamy brzegi pierożka, tworząc charakterystyczny kształt uszka.
5. Gotowe uszka wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy, aż wypłyną na wierzch. Od tego czasu gotujemy je jeszcze przez 2 minuty.