Zapach i smak świeżo upieczonego chleba to jedno z najwspanialszych wspomnień dzieciństwa. Do tego pysznego, jeszcze ciepłego wypieku wystarczy jedynie odrobina masła, by smakował obłędnie. Chleb z piekarni potrafi być naprawdę smaczny, jednak nie umywa się do tego zrobionego samodzielnie w domu. Mamy świetny patent na to, jak przygotować go bez wyrabiania. Wystarczy, że wymieszacie kilka produktów, a reszta zrobi się sama.

Ekspresowy chleb bez wyrabiania

Ten przepis jest bardzo prosty, ponieważ wystarczy zaledwie kilka minut, żeby wszystko przygotować. Na koniec musicie tylko upiec chleb i rozkoszować się jego pięknym zapachem w całym domu.

Będziecie zaskoczeni wspaniałym rezultatem, ponieważ chlebuś wyjdzie puszysty i delikatny. Jego skórka z kolei będzie brązowa i miękka, czyli dokładnie taka, jak powinna być. Poza tym, że wypiek będzie świetnie smakował, to jeszcze długo zachowa swoją świeżość.

Przepis na szybki chleb domowy

Potrzebne składniki:

  • 340 ml ciepłej wody
  • 30 ml rafinowanego oleju słonecznikowego (2 łyżki stołowe)
  • 530 g mąki
  • 5 g suchych drożdży (2 starte łyżeczki) lub 15 g świeżych drożdży
  • 9 g soli (1,5 łyżeczki)
  • 40 g cukru (2,5 startej łyżki)
  • Inne: jedno żółtko + jedna łyżka wody/mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw wlejcie ciepłą wodę do głębokiej miski.
  2. Dodajcie do niej drożdże, cukier, sól oraz rafinowany olej słonecznikowy.
  3. Całość dobrze wymieszajcie szpatułką.
  4. Dodajcie przesianą mąkę i mieszajcie do momentu, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  5. Ciasto powinno być miękkie i bardzo lepkie.
  6. Rozłóżcie je równomiernie na dnie miski i przykryjcie folią spożywczą.
  7. Ciasto powinno fermentować przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  8. Następnie wstawcie ciasto do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc). Możecie przechowywać je w lodówce nawet 7 dni.
  9. Po tym czasie połóżcie ciasto na stole posypanym mąką,
  10. Szybko zbierzcie jego krawędzie w kierunku środka i przetoczcie go przez stolnicę, by nadać mu zaokrąglony kształt (powinno to trwać ok. 30 sekund).
  11. Umieśćcie chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Przykryjcie go głęboką miską i pozwólcie mu odpocząć przez ok. 1,5 godziny.
  13. Następnie posmarujcie powierzchnię chleba żółtkiem wymieszanym z wodą lub mlekiem, używając silikonowej szczoteczki.
  14. Zróbcie w nim 3 wgłębienia ostrym nożem, jednak uważajcie, żeby go nie podzielić.
  15. Pieczcie chleb przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni Celsjusza.