Suchy chleb to materiał nie tylko na grzanki. Na jego bazie zrobimy też sycącą i rozgrzewającą zupę. Choć obecnie ten przepis nie jest już tak popularny, dawniej był jednym z ulubionych dań w wielu częściach Polski. Zobaczcie, jak robi się zupę z czerstwego chleba i przetestujcie tę banalnie prostą recepturę w swoich kuchniach. 

Jak się robi zupę chlebową?

Do przygotowania tak zwanej chlebianki możemy wykorzystać dowolny chleb, jednak zdecydowanie najlepiej wychodzi z pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie. Razowiec nada bowiem zupie znacznie więcej smaku niż jasny, pszenny chleb. Czerstwy chleb musimy tylko rozdrobnić i zalać bulionem. Może być to zarówno wywar warzywny, jak i na bazie mięsa drobiowego czy wołowego.

Dawniej taka zupa nie była wzbogacana zbyt wieloma dodatkami i należała raczej do skromnego menu, jednak obecnie możemy dodawać do niej przeróżne składniki, które urozmaicą jej smak. Do chlebowej bazy warto więc dorzucić ulubione warzywa i przyprawy. Podstawowy zestaw to przesmażona cebulka i czosnek, ale świetnie sprawdzą się tu również marchew, por czy kalafior. Bardzo ważnym elementem tego przepisu jest również szczypta kminku. Możemy oczywiście dodać również inne ulubione przyprawy, jednak należy pomijać tego składnika, gdyż to właśnie on nadaje zupie charakterystyczny smak.

Wszystkie składniki wystarczy gotować tylko 10 minut, a potem zblendować na gładki krem. Taką treściwą i sycącą zupę idealnie uzupełni świeży akcent w postaci świeżego koperku lub natki pietruszki. Dodatkowo można też ozdobić ją kleksem kwaśnej śmietany lub garścią tartego żółtego sera. Mimo że zupa sama w sobie składa się głównie z chleba, to można go dorzucić jeszcze więcej, przygotowując z niego chrupiące grzanki do pospania po wierzchu.

Przepis na zupę chlebową

Składniki:

  • 300 g suchego chleba razowego
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 l bulionu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka natki pietruszki

Kroki przygotowania: 

1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie podsmażamy na połowie masła. 

2. Chleb kroimy w kostkę i wkładamy do garnka razem z przesmażonymi warzywami. Wszystko zalewamy bulionem i gotujemy przez dosłownie kilka minut, aby pieczywo zmiękło.

3. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni, aż stanie się chrupiący i złocisty.

4. Następnie wyłączamy grzanie, dorzucamy resztę masła oraz wszystkie przyprawy i blendujemy zupę na idealnie gładki krem.

5. Gotową chlebiankę serwujemy ze skwarkami z boczku i posiekaną natką pietruszki.