Najbardziej popularną propozycją na obiad są kotlety mielone lub schabowe. Czasami przygotowuje się je także z jajek. Jeśli jednak postawicie na kotlety warzywne – z pewnością będziecie bardzo pozytywnie zaskoczeni. Możecie zrobić je z brokułów – będą naprawdę pyszne, ale też mniej kaloryczne.

Patent na znakomite kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe możecie przygotować na różne sposoby – jest wiele przepisów, jednak ten, który przedstawiamy poniżej, jest naprawdę wyjątkowy. Wszystko dzięki użytym przyprawom, które sprawiają, że ich smak jest bardzo charakterystyczny.

Imbir, czosnek, kolendra, chili nadają kotletom wyrazistości, dzięki czemu nie są one "bezsmakowe". Jeśli chcecie, brokuły możecie też zastąpić cukinią – jest to dobra opcja, gdy macie ochotę na jeszcze więcej eksperymentów w kuchni.

Przepis na aromatyczne kotlety brokułowe

Potrzebne składniki:

  • 1 miska brokułów
  • 1 średnia miseczka startego surowego ziemniaka
  • 2 łyżki pokrojonej cebuli
  • 2 sztuki zielonego chili (jeśli jest większe – użyjcie 1 sztuki)
  • 30 g posiekanej natki pietruszki
  • odrobina soli do smaku
  • pól łyżeczki czosnku w proszku
  • pół łyżeczki imbiru
  • pół łyżeczki kminku
  • odrobina kolendry (ok. pół łyżeczki)
  • pół szklanki mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw porozdzielajcie różyczki brokułów, wsypcie je do miski.
  2. Dodajcie: ziemniaka, cebulę, chili, natkę pietruszki, sól, czosnek, imbir, kminek, kolendrę i mąkę.
  3. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie odrobinę wody i ponownie wymieszajcie (do momentu, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą).
  4. Z powstałej masy uformujcie kotleciki.
  5. Smażcie je w głębokim tłuszczu z obu stron, aż nabiorą złocistej barwy.