Człowiek od kuchni

"Jem świadomie" Viktoriya Popin
21.11.2020

"Odczarowuję produkty spożywcze!"- rozmowa z Viktoriyą Popin, autorką książki "Jem świadomie.100 przepisów na domowe przysmaki"

Viktoriya Popin to ukraińska blogerka tworząca stronę Picante Cooking. Na Ukrainie opublikowała książkę, która przekonała niedowiarków, że wiele przysmaków wcale nie trzeba kupować, a można samodzielnie wykonać w zaciszu kuchni. W październiku książka "Jedz świadomie. 100 przepisów na domowe przysmaki" miała swoją ogólnopolską premierę. Zapytaliśmy autorkę, czym różni się kuchnia polska od ukraińskiej, jakie znaczenie ma bycie odpowiedzialnym konsumentem oraz jakie dania kuchni ukraińskiej, chciałaby szczególnie rozpowszechnić.

Złote zasady Katarzyny Bosackiej
06.11.2020

Złote zasady Katarzyny Bosackiej w kuchni, czyli jak wybierać sprzęt do gotowania

Katarzyna Bosacka znana jest licznych programów w telewizji, a ostatnio w Internecie, w których dzieli się wiedzą na temat poszukiwania zdrowych, jakościowych produktów spożywczych. Często też testuje popularne akcesoria kuchenne i sprawdza ich właściwości. Zapytaliśmy, jakie tradycyjne potrawy znajdują się na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia oraz dowiedzieliśmy się, jakie sprzęty kuchenne wywołują wspomnienia.

Michał Korkosz - rozmowa o książce "Rozkoszne"
03.11.2020

"Stałem się tłumaczem własnej książki" - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny [WYWIAD]

Michał Korkosz to popularyzator kuchni polskiej na świecie. Jego anglojęzyczna książka o wegetariańskiej kuchni polskiej stała się międzynarodowym hitem wydawniczym. Na swoich profilach w mediach społecznościowych dowodzi, że gotowanie może być przyjemne, rozkoszne i pełne smaku. Z okazji wydania książki "Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami" porozmawialiśmy o polskich daniach i czym się różnią jego obie publikacje.

Szef Gilles Chesnau
27.10.2020

Najlepsza restauracja świata od kuchni, czyli "Guy Savoy" oczami Szefa Gilles Chesneau

Gilles Chesneau to jeden z Szefów Kuchni paryskiej restauracji Guy Savoy, nagrodzonej trzema Gwiazdkami Michelin. W ramach akcji French Touch, której celem jest promocja francuskiej kultury w Polsce, szef opowiedział nam o tym jak wygląda "od kuchni" praca w najlepszej restauracji na świecie .

michal-slider
09.10.2020

Pokora i smaczne jedzenie. Michał Toczyłowski o swojej kulinarnej drodze

Michał Toczyłowski to kucharz młodego pokolenia, który inspiruje do działania w kuchni. Uwielbia zielone curry i faworki, z przyjemnością prowadzi warsztaty kulinarne i doskonale wie, co znaczy dobre comfort food. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich kulinarnych inspiracjach, nauce gotowania i… jackfruit!

david gaboriaud kwadrat
28.09.2020

Francja na talerzu. David Gaboriaud o tym, jak odtworzyć francuskie smaki w polskich kuchniach

Pół Polak, pół Francuz, a przede wszystkim miłośnik gotowania i celebrowania jedzenia. David Gaboriaud to kucharz i podróżnik, który wychował się w Paryżu, ale od 12 lat mieszka w Polsce, przez co kulinarne tradycje obu narodów nie mają przed nim tajemnic. Prowadzi warsztaty i programy kulinarne, podczas których zaraża pasją do gotowania. W swojej kuchni łączy tradycje i smaki, tworząc apetyczną polsko-francuską mieszankę.

Matteo Brunetti
13.08.2020

Matteo Brunetti i jego polsko-włoska kuchnia

Matteo Brunetti – finalista programu „MasterChef Polska”, ekspert kuchni włoskiej i pasjonat kuchni polskiej. Z sercem i zaangażowaniem pokazuje, jak połączyć polską i włoską tradycję w trakcie gotowania i jak doceniać każdą z nich z osobna. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoim smaku dzieciństwa (nie pizzy!), zdradza najczęściej obalany mit o Włochach w kuchni i podpowiada, co ugotować dla drugiej połówki na specjalną okazję.

Kasia Błażejewska-Stuhr
08.08.2020

Kobiety bez diety: Kasia Błażejewska-Stuhr poleca swój przepis

"Kobiety bez diety" to tytuł książki i nazwa fundacji, w której dietetyczki i psychodietetyczki mówią wprost o złudnym działaniu diet-cud, pędzie za mniejszym rozmiarem i przekonują, że odpowiedni jadłospis to styl życia, a nie czasowa moda czy trend. Takie podejście daje przyjemność z gotowania! Swoim przepisem z okazji premiery książki "Kobiety bez diety" poleca dietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Zróbcie kwiaty cukinii faszerowane kozim serem w cieście naleśnikowym.

Daria Gradziuk
06.08.2020

Kobiety bez diety: Daria Gradziuk poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety udowadniają, że "diety" to tylko hasło, a rygorystyczne podporządkowanie reżimowi dietetycznemu nie musi wyjść nam na zdrowie. W książce "Kobiety bez diety" 6 wyjątkowych dietetyczek i psychodietetyczek rozmawia o swoich obserwacjach na temat jadłospisu Polaków, diet-cud i podejścia do jedzenia. To niestandardowy poradnik, lektura obowiązkowa, aby poznać m.in. zasady jedzenia intuicyjnego.

Hanna Stolińska
04.08.2020

Kobiety bez diety: Hania Stolińska poleca swoje przepisy

Kobiety bez diety - to tytuł książki, wyjątkowego zapisu rozmów dietetyczek, ekspertek ds. żywienia i psychodietetyczek. Hanna Stolińska, dietetyk, z okazji premiery książki poleca specjalnie dla nas swoje ulubione przepisy - na owsiankę, ciasteczka i placki z piekarnika.