Człowiek od kuchni

kuchnia-kanadyjska-min
30.06.2020

Nie tylko syrop klonowy. Kuchnia kanadyjska w oczach Polki

Do Kanady wyjechała na rok, a została na dziewięć lat. Nauczyła się radzić sobie z kanadyjską zimą i przesadną poprawnością Kanadyjczyków. A potem napisała o Kanadzie książkę. O fascynacji bekonem, kanadyjskim grillu i o tym, jak przetrwać kanadyjską zimę opowiedziała nam Monika Grzelak, autorka książki „Kanadiana”.

Piotr Kucharski
20.06.2020

Piotr Kucharski – kwestionariusz kulinarny

Piotr Kucharski - propagator i fan własnoręcznie wypiekanego pieczywa, miejski farmer z zamiłowaniem do warzyw, autor książek kucharskich i ekspert kulinarny, który pasją do gotowania wprawia w dobry nastrój. Znany z małego ekranu Piotr Kucharski w naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich kulinarnych inspiracjach, daniach dzieciństwa i poznawaniu smaków jeszcze nieodkrytych.

Misa Mocy - Ewa Ługowska
18.06.2020

Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy

Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.

Cristina Catese
13.06.2020

Cristina Catese i włoska kuchnia

Rodowita rzymianka, prawdziwa włoska mamma i nauczycielka kuchni włoskiej. Cristina Catese od 17 lat mieszka w Polsce i propaguje dania ze słonecznej Italii. Prowadzi warsztaty kulinarne w Akademii Kulinarnej Whirlpool, a na łamach magazynu „Moje Gotowanie” poleca autorskie przepisy kuchni włoskiej. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich inspiracjach, ulubionych potrawach i trendach kulinarnych. Nie zabrakło też konkretów kulinarnych np. na letnie przyjęcie w ogrodzie.

maia
12.06.2020

Maia Sobczak i triki na jedzeniowe resztki, o których nie śniłeś

Wyrzucając do kosza jedzenie, marnujemy nie tylko sam produkt, ale też pieniądze. Tracimy okazję do kreatywnego, zdrowego i pysznego gotowania. Maia Sobczak, ekspertka w dziedzinie #mynowaste i autorka książek kulinarnych, podpowiedziała dla nas najprostsze triki na niedoceniane resztki.

Antoni-Porowski-fot. GettyImages-2
04.06.2020

Antoni Porowski – Kanadyjczyk z polskim smakiem

Antoni Porowski to Kanadyjczyk o polskich korzeniach, który o polskim jedzeniu mówi z największą czułością. Pasjonat kulinariów, który w programie „Porady Różowej Brygady” (ang. Queer Eye) podpowiada uczestnikom jak zdrowo, smacznie i prosto gotować. W cyklu „Człowiek od kuchni” przedstawiamy kulinarną drogę Antoniego Porowskiego.

Beza wg przepisu Katarzyny Nowakowskiej autorski książki "Skandal"
03.06.2020

Beza z truskawkami i pstrąg pieczony z cytrynami i rozmarynem. Autorka "Skandalu" poleca swoje przepisy

Najnowsza książka Katarzyny Nowakowskiej "Skandal" to wciągająca historia z licznymi zwrotami akcji - a sama autorka dobrze wie, że angażujące zajęcie to... pieczenie i gotowanie w kuchni! Specjalnie dla nas K.N. Haner przygotowała bezę z truskawkami i pstrąga pieczonego z cytrynami oraz rozmarynem. Sprawdźcie te przepisy i rąbek tajemnicy o książce "Skandal".

dzien-dziecka-min
01.06.2020

MasterChef na Dzień Dziecka. Spytaliśmy uczestników o ulubione dania!

Każdy z nas lubi wracać do smaków dzieciństwa. Dań, które sprawiają, że czujemy się komfortowo i bezpiecznie. Z okazji Dnia Dziecka zapytaliśmy uczestników programu MasterChef Junior i MasterChef o to, jak zaczęła się ich przygoda z gotowaniem i co najbardziej lubią jeść. Sprawdźcie, co nam zdradzili – ich odpowiedzi nieraz was zaskoczą!

roberts-sowa
29.05.2020

Robert Sowa zaprasza do N31. W zespole nowy szef kuchni!

Robert Sowa po kilkumiesięcznym lockdownie otworzył ponownie swoją restaurację N31 mieszczącą się przy Nowogrodzkiej 31 w Warszawie. Powrót to nie tylko smaczne zmiany w karcie menu, ale także powiew świeżości w zespole restauracji. Za sterami w kuchni staje szef kuchni Tomek Karolak. Czym zaskoczy smakoszy odwiedzających N31? Podpytaliśmy! Szczegóły poniżej.

Gaja Suchocka
27.05.2020

Gaja Suchocka: „Własna książka to duża satysfakcja” – rozmowa ze zwyciężczynią MasterChefa Junior

Gaja Suchocka, to zwyciężczyni 5. edycji MasterChefa Junior. Sukces osiągnęła wykonując finałową bezę z lemon curd. Nam opowiedziała, co czuje widząc swoją książkę, czym się inspiruje i jakie zmiany nastąpiły po wygranie programu. W cyklu Człowiek od kuchni porozmawialiśmy nie tylko o książce.