Człowiek od kuchni

BeFunky-collage (13)
16.10.2019

Marcin Molik - kwestionariusz kulinarny

Gotuje pysznie, a w swoich daniach łączy kuchnię polską m.in. z kuchniami azjatyckimi. Jest szefem kuchni, którego potraw powinien spróbować każdy, kto lubi dobrze zjeść. Ewentualnie zaopatrzyć się w jego książkę „Jak smakuje rok”. Marcin Molik odpowiada na nasze pytania w cyklu Człowiek od kuchni.

Laura Osęka
10.10.2019

Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej

Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.

David Lebovitz
03.10.2019

David Lebovitz – Amerykanin w Paryżu

David Lebovitz to amerykański szef kuchni zamieszkały w Paryżu. Zasłynął przyrządzaniem francuskich przepisów oraz publikowaniem ich na stronie internetowej, zanim wymyślono słowo „bloger”. Uwielbia wszystko co jest słodkie, tłuste i daje rozkosz dla podniebienia. W cyklu Człowiek od kuchni przedstawiamy miłośnika słodkiego życia - Davida Lebovitza.

Christopher Kostow
19.09.2019

Christopher Kostow w MasterChef Polska. Gwiazdkowy szef kuchni

Christopher Kostow zdobył coś, o czym marzy wielu początkujących kucharzy, ale też najlepszych szefów. Amerykanin zdobył trzy gwiazdki Michelin dla The Restaurant at Meadowood. Wraz z zespołem prowadzi lokal, który jest na mapie marzeń niejednego foodies. Christopher Kostow pojawi się w 8. sezonie programu MasterChef Polska. Jako gość specjalny wprowadzi uczestników w świat fine dining i kuchni godnej gwiazdki Michelin. Kim jest Christopher Kostow i jak pochodzi do gotowania? O tym w cyklu Człowiek od kuchni.

Paweł Loroch
05.09.2019

Paweł Loroch – kwestionariusz kulinarny

Gdy zaczyna mówić o kulinariach swoim entuzjazmem i uśmiechem zaraża wszystkich słuchaczy. Paweł Loroch jak mało kto umie opowiadać o jedzeniu. Dziennikarz kulinarny, który doczekał się tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Twórca pierwszej internetowej rozgłośni kulinarnej JemRadio. Paweł Loroch: od 15 lat związany z Antyradiem, gdzie prowadzi Gastrofazę, weekendowe audycje dla smakoszy. Ponadto konferansjer, autor książek, gier planszowych i scenariuszy. W cyklu „Człowiek od kuchni” zdradza nam, co zjadłby na ostatni posiłek w życiu oraz bez jakiego akcesorium nie wyobraża sobie gotowania.

Nigella Lawson
22.08.2019

Nigella Lawson – królowa brytyjskiej kuchni i domowych przepisów

„Kształtują nas wspomnienia, a ja najlepiej pamiętam jedzenie, które ugotowałam, i ludzi, którym je podałam” – pisze w jednej ze swoich książek. Miłością do gotowania i jedzenia Nigella Lawson zaraziła też miliony telewidzów i czytelników.

Paulina Foremny
15.08.2019

Paulina Foremny i smaki, które nosimy w sobie od dziecka

Na ile są zgodni tata i córka? Pytam o preferencje kulinarne Paulinę Foremny, zwyciężczynię czwartej edycji programu „MasterChef Junior”, i jej tatę.

Damian Kordas
08.08.2019

Damian Kordas – kwestionariusz kulinarny

Gotuje z uśmiechem i prawdziwą pasją. Damian Kordas, autor książek kulinarnych i zwycięzca czwartej edycji programu „MasterChef Polska”, sztuki kulinarnej uczył się pod okiem babci, a dziś sam podpowiada, jak smacznie łączyć dobrze znane i nowe produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada nam, jak poznaje smaki w trakcie podróży, gdzie spróbował pierwszy raz móżdżku i bez jakiego gadżetu w kuchni nie wyobraża sobie gotowania.

Zero waste w kuchni
01.08.2019

Julian Karewicz i pyszne sposoby zero waste w kuchni

O trendzie zero waste słychać z każdej strony. Początkowe hasło "resztki" przerodziło się już w rozsądne podejście, jak kupować i gotować, aby tych resztek nie zostawiać i nie wyrzucać jedzenia, które można ciekawie wykorzystać. Szef kuchni Julian Karewicz podpowiedział nam kilka trików na zero waste na co dzień.

Heston Blumenthal
25.07.2019

Heston Blumenthal i jego frytki idealne

Lody jajeczno-bekonowe, owsianka ze ślimaków, łosoś z lukrecją – to tylko niektóre przysmaki serwowane w restauracjach Hestona Blumenthala, jednego z najbardziej innowacyjnych współczesnych szefów kuchni, który ma też swój sposób na idealne frytki.