Człowiek od kuchni

Masterchef Polska Sezon 8
08.12.2019

Kto wygrał MasterChefa? Finał ósmej edycji

MasterChef Polska od kilku sezonów cieszy się popularnością, a zmagania kucharzy-amatorów to dawka emocji i kulinarnych inspiracji. W programie kulinarnym potrawy ocenia jury: Magda Gessler, Michel Moran i Anna Starmach. Za nami finał ósmej edycji i pora odpowiedzieć na pytanie, kto wygrał MasterChefa? Najlepszy w finale okazał się być Grzegorz Zawierucha!

kinga-paruzel-slider
05.12.2019

Kinga Paruzel: "fleksitarianizm jest dla każdego"

Kinga Paruzel to miłośniczka gotowania, która edukuje i podpowiada, jak przygotowywać wartościowe i kolorowe posiłki. W najnowszej książce "Flexitarianizm" Kinga Paruzel przedstawia, na czym polega dieta fleksitariańska. W rozmowie z nami do cyklu "Człowiek od kuchni" opowiedziała, jak zaczęła się jej kulinarna przygoda z fleksitarianizmem i jakie pyszności znajdziemy w książce.

chleb-kobieta-fot.iStock2
28.11.2019

Monika Walecka - kwestionariusz kulinarny

Monika Walecka to pasjonatka jedzenia, a w szczególności wypieku chleba. Poznaliśmy ją jako wytrawną fotografkę kulinarną, autorkę bloga „Gotuje bo lubi”, a także książki „Opowiadania drewnianego stołu”. Obecnie pracuje nad otwarciem własnej piekarni „Cała w mące” na Żoliborzu. W cyklu Człowiek od kuchni przepytaliśmy Monikę Walecką.

sebastian-wilczek-slider
21.11.2019

Sebastian Wilczek – kwestionariusz kulinarny

Sebastian Wilczek, kucharz z grupy polskich młodych szefów kuchni, wyróżnia się energią i nietuzinkowymi pomysłami w kuchni. Na warsztatach nie uczy przepisów, a techniki gotowania i umiejętności łączenia składników. Sezonowość, wytrwałość i termometr – to jedne z wątków, o których chef Sebastian Wilczek opowiedział nam w cyklu „Człowiek od kuchni”.

michal-slider
14.11.2019

Pokora i smaczne jedzenie. Michał Toczyłowski o swojej kulinarnej drodze

Michał Toczyłowski to kucharz młodego pokolenia, który inspiruje do działania w kuchni. Uwielbia zielone curry i faworki, z przyjemnością prowadzi warsztaty kulinarne i doskonale wie, co znaczy dobre comfort food. W cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoich kulinarnych inspiracjach, nauce gotowania i… jackfruit!

marcin przybysz 3
07.11.2019

Marcin Przybysz - kwestionariusz kulinarny

Marcina Przybysza poznaliśmy jako zwycięzcę trzeciej edycji programu Top Chef. Na otwarcie jego autorskiej restauracji przyszło nam jednak chwilę poczekać. Marcin w tym czasie zdobywał doświadczenie u najlepszych szefów kuchni, m.in. Massimo Bottury. Dzisiaj w restauracji EPOKA na nowo interpretuje kuchnię polską - korzysta ze starych przepisów, przygotowując je w nowoczesny sposób. W cyklu Człowiek od kuchni przepytaliśmy Marcina Przybysza.

katarzyna błażejewska-stuuhr
31.10.2019

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – kwestionariusz kulinarny

W kulinarnym świecie znana jest ze zdroworozsądkowego podejścia do jedzenia. Chce, żebyśmy jedli zdrowo, ale jednocześnie smacznie i przekonuje, że wcale nie jest to trudne. W cyklu Człowiek od kuchni Katarzyna Błażejewska-Stuhr opowiada nam o swoich inspiracjach i ulubionym comfort food.

tm-slider
24.10.2019

Tadeusz Muller: Bez rodziny nic się nie uda

Jego relacje z mamą, Magdą Gessler, nigdy nie były tak bliskie jak teraz. Tadeusz Müller podziwia ją za wiedzę, kreatywność i energię, którą emanuje. Jest fotografem, ale od lat pracuje w gastronomii, więc chętnie korzysta z doświadczenia rodziny Gesslerów i nie boi się porównań. W wywiadzie dla magazynu "Gala" Tadeusz Muller opowiada o dzieciństwie w Hiszpanii, rodzinie i ulubionych smakach.

BeFunky-collage (13)
16.10.2019

Marcin Molik - kwestionariusz kulinarny

Gotuje pysznie, a w swoich daniach łączy kuchnię polską m.in. z kuchniami azjatyckimi. Jest szefem kuchni, którego potraw powinien spróbować każdy, kto lubi dobrze zjeść. Ewentualnie zaopatrzyć się w jego książkę „Jak smakuje rok”. Marcin Molik odpowiada na nasze pytania w cyklu Człowiek od kuchni.

Laura Osęka
10.10.2019

Laura Osęka o sezonowości, książkach kulinarnych i kuchni roślinnej

Laura Osęka, psychodietetyk i autorka książek kulinarnych, od lat jest semiwegetarianką i wyznawczynią sezonowości na talerzu, misce i formie. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiedziała o początkach swojej przygody z gotowaniem, zaletach sezonowości na co dzień i swoich kulinarnych guru.