3 przepisy
Surimi, czyli paluszki krabowe to po prostu sprasowane mięso ryb. Wyglądem przypominają właśnie podłużne paluszki, z wierzchu są różowe, a w środku białe. Paluszki krabowe powstały w Japonii jako sposób na długie przechowywanie ryb. Mięso np. mintaja czy szczupaka jest dokładnie opłukiwane, następnie gotowane, formowane w większe kawałki i zamrażane.
Wydawać by się mogło, że skoro paluszki krabowe, czyli surimi powstają z mięsa ryb, to właśnie ryby będą stanowiły największą część ich składu. Tymczasem wystarczy spojrzeć na etykietę paluszków krabowych – zmielone rybie mięso to zwykle nie więcej niż 50% całego składu. Trzeba uważać - paluszki krabowe często nie zachwycają swoim składem. W procesie produkcji do mięsa ryb dodaje się także m.in. mąkę i jajka, a nierzadko także różne konserwanty i polepszacze smaku. Kupując surimi warto więc czytać etykiety i szukać takich z jak najkrótszym składem.
Ile kalorii mają paluszki surimi? W 100 gramach paluszków krabowych jest około 100 kcal.
Jak zrobić paluszki surimi? Ze względu na ich niską cenę, nie więcej niż 5 zł za 100 gram, surimi bardzo rzadko przyrządza się w warunkach domowych. Wynika to też z faktu, że nie dysponujemy odpowiednim sprzętem i substancjami chemicznymi, które pozwoliłyby uzyskać odpowiednią teksturę, formę i wygląd paluszków.
Możemy jednak eksperymentować. Paluszki a la surimi przyrządzimy z upieczonego lub ugotowanego mięsa białych ryb. Rozdrabniamy mięso na gładką masę, dodajemy do niego jajko, skrobię ziemniaczaną i przyprawy, w tym cukier i sól. Następnie z masy formujemy cienkie paluszki, każdy smarujemy barwnikiem spożywczym i pieczemy w piekarniku przez około 20 minut.
Polecamy je zwłaszcza w sałatkach – stanowią dobre ich uzupełnienie, dodają też lekko morskiego posmaku. Świetne będą również do past kanapkowych, do farszu do naleśników, a nawet sprawdzą się na pizzy. Paluszki krabowe mogą być też jedzone same, nie potrzebują żadnej obróbki termicznej.
Możecie dodawać je do sushi lub farszu do sajgonek. Są bardzo delikatne w smaku, więc powinny stanowić jeden z głównych elementów dania.
Surimi z łatwością znajdziemy na sklepowych półkach. Szukajcie ich w pobliżu innych owoców morza czy przetworów z ryb. Możecie też znaleźć surimi w sklepach internetowych. Warto szukać tych z dobrym składem, w którym większą część stanowią ryby.
Paluszki krabowe zrobione głównie z rybiego mięsa będą dobrym źródłem białka, dlatego śmiało możemy włączać je do naszej diety. Surimi są niskokaloryczne i mogą być jedzone bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Dla nadania im więcej smaku warto je podsmażyć lub zamarynować. Idealnie pasują do sushi.