Gumbo

Gumbo to gęsta, wieloskładnikowa zupa z mięsa i owoców morza, z mieszanką przypraw cajun. To one nadają daniu unikalny aromat. Istotne są też warzywa: papryka i seler naciowy. Całość gotowana jest w bulionie i zagęszczona ciemną zasmażką. Jest to tradycyjne danie stanu Luizjany w USA, łączące wiele smaków i kultur. Jeśli lubicie złożone smaki, to zapraszamy po przepis na gumbo – rozgrzewającą i bardzo sycącą zupę.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupa gulaszowa

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Gumbo - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Krewetki: mrożone krewetki rozmrażamy w warunkach chłodniczych. Te o różowym kolorze są już ugotowane. Natomiast szare należy wcześniej obrać, naciąć grzbiet i wyjąć ciemną nitkę – jelito.

  • 2.

    Chorizo: zdejmujemy zewnętrzną osłonkę i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i na wolnym ogniu podsmażamy kiełbasę.

  • 3.

    Warzywa: cebulę obieramy i siekamy w kostkę, paprykę myjemy przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Seler naciowy płuczemy pod bieżącą wodą i tniemy w plasterki. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnych oczkach.

  • 4.

    Bulion: zagotowujemy go.

  • 5.

    Zasmażka: na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszając smażymy do uzyskania brązowego koloru.

  • 6.

    Smażenie: do zasmażki dodajemy wcześniej przygotowane warzywa oraz chorizo i tłuszcz, na którym było smażone. Dokładamy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy 2-3 minuty.

  • 7.

    Gotowanie: wlewamy na patelnię gorący bulion, sos Worcestershire. Z limonki wyciskamy 2 łyżki soku i dodajemy do rosołu. Zagotowujemy, dodajemy krewetki i gotujemy gumbo 3 minuty.

  • 8.

    Serwowanie: na talerze wykładamy porcje zupy. Natkę pietruszki myjemy, siekamy, posypujemy nią danie.

Porady

  • Do przygotowania tej gęstej zupy mogą być użyte różne rodzaje mięsa, np. z kurczaka, kaczki, królika, a nawet aligatora. Podobnie jest z owcami morza. Odpowiednie będą: krewetki, raki, kraby, ostrygi. 
  • Gumbo najczęściej podaje się z białym ryżem lub z pszenną bułką. Ryż gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu, wkładamy porcję na dno miski i zalewamy go zupą.
  • Częstym dodatkiem jest okra, która w naturalny sposób zagęszcza zupę.
  • Do gumbo najlepiej użyć wcześniej ugotowany domowy rosół, np. taki który mamy zamrożony. Przyspieszy to gotowanie dania. Odpowiedni będzie też taki ze sklepu, ale koniecznie z dobry składem. Bardzo istotna w daniu jest przyprawa cajun. To mieszanka pieprzu, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i ziół, np. oregano, tymianku. Możemy bez problemu zrobić ją w domu.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy