Zupa tom yum z krewetkami jest zarazem wyrazista i delikatna – dodatek mleczka kokosowego i limonki, świetnie równoważy jej pikantne nuty. Uznaje się ją za jedno z najpopularniejszych dań tajskich. Nic dziwnego – smakuje wprost genialnie! Doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dodatkowo jej przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, przepis na zupę tom yum z jakościowymi krewetkami, pieczarkami i aromatycznymi przyprawami z pewnością przypadnie wam do gustu.
mojegotowanie
(średnia 4.51 z 150 głosów)
Krewetki: dokładnie je płuczemy, osuszamy i obieramy z pancerzy, usuwamy ogonki jelita.
Przygotowanie składników: korzeń galangalu oraz trawę cytrynową sieczemy na drobno. Płatki chilii miażdżymy w moździerzu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Wyciskamy sok z połowy limonki. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
Gotowanie grzybów: w garnku podgrzewamy bulion drobiowy. Dodajemy do niego chilii, korzeń galagalu, trawę cytrynową i liście kafiru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Dorzucamy pieczarki i gotujemy przez 5 minut.
Gotowanie krewetek: do bulionu z pieczarkami i przyprawami dorzucamy oczyszczone owoce morza. Gotujemy przez 1 minutę, na małym ogniu.
Pozostałe składniki: dolewamy olej chilli, sos rybny oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki, dorzucamy pomidorki. W razie potrzeby doprawiamy danie solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko i liście kolendry. Ponownie mieszamy. Zupę tom yum można już przelać do miseczek i podawać na gorąco.
Porady
- Jeśli nie macie dostępu do liści kafiru, trawy cytrynowej lub korzenia galangalu, można przygotować zupę na bazie gotowej pasty tom yum. Znajdzieciemy ją w większości hipermarketów i sklepów z azjatycką żywnością.
- Po wystudzeniu, zupę tom yum można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni.
- Jeśli nie macie mleczka kokosowego, możecie zastąpić je mlekiem krowim. Tak przygotowana tajska zupa tom yum będzie wprawdzie nieco różnić się od oryginału, jednak w dalszym ciągu będzie ona niesamowicie smaczna.
- Jeśli chcecie, by gotowa zupa tom yum kung była bardziej sycąca, możecie zaserwować ją z dodatkiem ryżu.
- Jeśli lubicie mocno pikantne potrawy, możecie pominąć dodatek mleczka kokosowego. Jeżeli zaś wolicie bardziej delikatne smaki, możecie ograniczyć ilości chili oraz korzenia galangalu podane w powyższym przepisie.
- Oryginalnie tom yum z krewetkami przygotowuje się na bazie grzybów słomianych. Można jednak spotkać ją również w wersji z grzybami mung, shiitake czy łatwo dostępnymi pieczarkami.
- Zupę tajską tom yum można ugotować zarówno na bazie świeżych, jak i mrożonych krewetek. W drugim przypadku należy jednak dobrze je rozmrozić, przed dalszą obróbką termiczną.
Popularną, tajską zupę można przygotować na wiele sposobów:
By zupa krewetkowa tom yum wyszła doskonale, polecamy przygotować ją na bazie świeżych i dużych skorupiaków. Choć są one nieco trudniej dostępne od popularnych, drobnych krewetek Kindi, są od nich również o wiele smaczniejsze. Na co zwrócić uwagę?
Komentarze