Zupa Tom Yum Kung

Najbardziej znana tajska zupa ostro kwaśna z krewetkami

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
150 kcal
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 7 dużych krewetek
  • 2 limonki
  • 1 łodyga - trawa cytrynowa
  • 2 plasterki galangalu
  • 2 liście limonki kaffiru
  • 1 łodyga kolendry
  • 2 liście kolendry
  • 4 papryczki chilli
  • 100g pieczarek
  • 150ml mleka
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju chilli
  • 300ml bulionu drobiowego

Przygotowanie

  1. 1. W garnku rozgrzewamy wodę, w której następnie przygotowujemy bulion drobiowy. W między czasie obieramy krewetki ze skorupek.
  2. 2. Do zupy dodajemy zmiażdżone papryczki chilli, pokrojony korzeń galangalu, drobniej pokrojoną trawę cytrynową oraz liście limonki kaffiru. Całość doprowadzamy do wrzenia.
  3. 3. Po kilku minutach, do gotującej się zupy dodajemy wcześniej obrane krewetki i pokrojone grzyby (mogą być pieczarki). Zupę gotujemy przez chwilę pod przykryciem.
  4. 4. Po chwili gotowania do zupy dodaję sos rybny, odrobinę soli do smaku, 2 łyżki oleju chilli, sok z wyciśniętej limonki. Pod koniec przygotowywania zupy dodajemy pół szklanki mleka. Mieszamy wszystkie składniki. Na sam koniec do garnka dodajemy liście kolendry. Po wymieszaniu Tajska zupa Tom Yum Kung jest gotowa do podania. Smacznego :) Zupa Tom Yum gotowa.
ryby obiad zupa tajska tom yum kung
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy