REKLAMA

Zupa tom yum

Zupa tom yum jest zarazem wyrazista i delikatna – dodatek mleczka kokosowego i limonki, świetnie równoważy jej pikantne nuty. Uznaje się ją za jedno z najpopularniejszych dań tajskich. Nic dziwnego – smakuje wprost genialnie! Doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dodatkowo jej przygotowanie zajmuje jedynie 30 minut. Jeśli lubicie azjatyckie smaki, połączenie jakościowych krewetek, pieczarek, bulionu i aromatycznych przypraw z pewnością przypadnie wam do gustu. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 150 głosów)


Zupa tom yum - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Krewetki dokładnie płuczemy, osuszamy i obieramy ze skorupek. Korzeń galangalu oraz trawę cytrynową sieczemy na drobno. Płatki chilii miażdżymy w moździerzu. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. 

  • 2.

    Zupa tom yum: W garnku podgrzewamy bulion drobiowy. Dodajemy do niego chilii, korzeń galagalu, trawę cytrynową i liście kafiru. Całość doprowadzamy do wrzenia. Po upływie kilku minut, do gotującej się zupy, dorzucamy krewetki oraz pieczarki. Zupę gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie wlewamy do niej olej chilli, sos rybny oraz świeżo wyciśnięty sok z limonki. W razie potrzeby doprawiamy danie solą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko i liście kolendry. Ponownie mieszamy, przelewamy zupę tom yum z pieczarkami do miseczek i podajemy.

Porady

  • Jeśli nie macie dostępu do liści kafiru, trawy cytrynowej lub korzenia galangalu, możecie przygotować zupę na bazie gotowej pasty tom yum. Znajdziecie ją w większości hipermarketów i sklepów z azjatycką żywnością. 
  • Po wystudzeniu, zupę tom yum można przechowywać w lodówce przez około 2–3 dni.
  • Jeśli nie macie mleczka kokosowego, możecie zastąpić je mlekiem krowim. Tak przygotowana tajska zupa tom yum będzie wprawdzie nieco różnić się od oryginału, jednak w dalszym ciągu będzie ona niesamowicie smaczna. 
  • Jeśli chcecie, by gotowa zupa tom yum kung była bardziej sycąca, możecie zaserwować ją z dodatkiem ryżu. 
  • Jeśli lubicie mocno pikantne potrawy, możecie pominąć dodatek mleczka kokosowego. Jeżeli zaś wolicie bardziej delikatne smaki, możecie ograniczyć ilości chili oraz korzenia galangalu podaną w powyższym przepisie.
  • Oryginalnie tom yum z krewetkami przygotowuje się na bazie grzybów słomianych. Można jednak spotkać ją również w wersji z grzybami mung, Shiitake czy łatwo dostępnymi pieczarkami.
  • Zupę tajską tom yum można ugotować zarówno na bazie świeżych, jak i mrożonych krewetek. W drugim przypadku należy jednak dobrze je rozmrozić, przed dalszą obróbką termiczną. 

Notka redakcyjna

Zupa tom yum – różne wersje

Popularną, tajską zupę można przygotować na wiele sposobów. Najczęściej jednak spotkać ją można w wersji z krewetkami, nazywanej tom yum kung. Przygotowuje się ją z mlekiem kokosowym, a wśród dodatków najczęściej pojawiają się grzyby. Orientalnego smaku nadają jej aromatyczne i wyraziste przyprawy, z których słynie kuchnia tajska, takie jak trawa cytrynowa, chili, liście limonki kafir czy galangal. Równie dobrze smakuje zupa tom yum z kurczakiem, w języku tajskim nazywana tom yum kai.

Osobom na diecie roślinnej polecamy z kolei spróbowanie zupy tom yum z tofu. Przygotowując ją w wersji wegańskiej, należy jednak pamiętać, by zastąpić tradycyjnie używany bulion mięsny jego warzywną wersją. Dodatek gęstego mleczka kokosowego i aromatycznych, pikantnych przypraw sprawi, że całość będzie smakować wprost fenomenalnie.

Jak kupić dobre krewetki do zupy tom yum kung?

By zupa krewetkowa tom yum wyszła doskonale, polecamy przygotować ją na bazie świeżych i dużych skorupiaków. Choć są one nieco ciężej dostępne od popularnych, drobnych krewetek Kindi, są od nich również o wiele smaczniejsze. W zależności od gatunku, surowe krewetki mogą mieć  jasnoszary, kremowy lub delikatnie żółty kolor. Ich pancerz powinien być pozbawiony jakichkolwiek przebarwień czy plam. Jeśli zauważycie, że głowy krewetek mają zielonkawy lub czarny kolor, lepiej powstrzymajcie się od ich zakupu – oznacza to bowiem, że są one nieświeże.

Nieco inaczej należy oceniać krewetki mrożone. W takiej wersji powinny one mieć różowo–pomarańczową barwę. Należy także sprawdzić ilość dodanej do nich glazury. Im będzie ona niższa, tym lepiej. Podobnie jednak, jak w przypadku świeżych owoców morza, polecamy sięgać po skorupiaki o większych rozmiarach. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy