Krewetki z pomidorami to ekspresowe danie z kilku składników, które przygotujemy dosłownie w kilka minut. Potrawa doskonale komponuje się z makaronem, ryżem, np. jaśminowym czy po prostu ze świeżą bagietką. To bardzo elegancki posiłek, idealny na kolację we dwoje. Zapraszamy po nasz sprawdzony przepis na krewetki w pomidorach.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Krewetki: jeśli mamy mrożone, to wcześniej wyjmujemy je z zamrażarki. Te w pancerzykach musimy najpierw z nich obrać. Następnie delikatnie nacinamy grzbiet i wyciągamy czarną nitkę - jelito. Bez tego kroku danie byłoby gorzkie.
Przyprawy: czosnek obieramy i kroimy w plasterki, chili oczyszczamy z pestek i siekamy w cieniutkie paseczki. Z cytryny wyciskamy 1 łyżkę soku. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i kroimy.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy krewetki, czosnek i chili. Krewetki smażymy po 1 minucie z każdej strony. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ściągamy z patelni.
Pomidorki koktajlowe: wrzucamy je na tę samą patelnię i smażymy do momentu aż zaczną pękać i puszczać sok. Dorzucamy krewetki, mieszamy i smażymy 2–3 minuty. Do krewetek w pomidorach dodajemy natkę pietruszki.
Porady
- Tak przygotowane krewetki możemy podać ze świeżą bagietką, makaronem czy ryżem. Każda z tych propozycji jest pyszna, a makaron z krewetkami i pomidorami to bardzo popularne w Polsce danie.
- Wraz z pomidorkami możemy dodać ok. 50 ml białego wytrawnego wina. Dzięki temu danie będzie miało głębszy smak.
- Krewetki bardzo dobrze komponują się z większością świeżych ziół. Natka pietruszki, bazylia czy kolendra, to one nadadzą daniu wyjątkowego aromatu.
- Możemy użyć całe pomidory koktajlowe z puszki. Wówczas płyn musimy trochę zredukować, czyli gotować chwilkę dłużej, aż sos będzie gęsty.
Komentarze