Małże - przepisy na wyśmienity posiłek

Jak się je małże?

Małże jadalne można jeść na surowo, parowane, gotowane, pieczone lub grillowane. Do spożywania małży parowanych lub gotowanych używa się specjalnego widelczyka, natomiast do tych na surowo wystarczą czyste dłonie. By dotrzeć do części jadalnej mięczaka należy podważyć muszlę, usunąć to, co niejadalne (np. szyja o ciemnym kolorze) i spożyć jadalną część mięczaka. Omułki czy przegrzebki przeżuwamy, z kolei ostrygi należy wyssać wraz z sokiem z muszli i po prostu połknąć bez gryzienia.

Jak przyrządzić małże?

O tym, jak przyrządzić małże decyduje rodzaj mięczaków, na które się zdecydujemy. Wbrew opiniom, że jest to produkt trudno dostępny czy specyficzny w obróbce, odpowiedni przepis na małże sprawi, że będziemy mogli popisać się wykwintnym daniem. Jeśli wiemy dokładnie, jak potraktować je w kuchni to małże jadalne są produktem wyśmienitym, pysznym, a dodatku bardzo zdrowym. We wszystkich przepisach na małże znajdziemy dokładną instrukcję, jak je dokładnie oczyścić. Można kupić małże wstępnie oczyszczone lub takie, które należy oczyścić samodzielnie. W przepisach na małże świeże znajdziemy również informację o tym, by przed gotowaniem pozbyć się tych, które mają uszkodzoną lub pękniętą muszlę.

Małże - przepisy

Przepisy na to, jak gotować małże to zwykle te, które nie zawierają wielu składników. Do przygotowania makaronu tagliatelle z mulami, granatem i gorgonzolą najlepiej wybrać dobrej jakości tradycyjny włoski makaron i rześkie białe wino o prostym smaku. Te dwa składniki sprawią, że ten łatwy i szybki przepis na małże świeże będzie jednocześnie wykwitną propozycją z aksamitnym sosem z sera gorgonzola. Do dania należy użyć odrobiny aromatycznej oliwy z oliwek, posiekanej szalotki i uzupełnić smak owocami granatu. Ugotowany al dente makaron tagliatelle w towarzystwie ciepłych muli sprawdzi się jako danie główne lub pyszna przystawka.

Równie smaczne danie z owocami morza to pyszny makaron linguine z krewetkami i małżami. Przepis na małże świeże oraz krewetki w pysznym winnym sosie z cukinią, czosnkiem i pomidorkami koktajlowymi to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie lubią tracić czasu w kuchni. Danie, udekorowane odrobiną posiekanej świeżej natki pietruszki, doprawione tylko solą i pieprzem jest pyszne i stanowi wyśmienitą propozycję na każdą okazję. Równie smaczny przepis bazujący na esencjonalnym sosie to małże w białym winie.

Aromatyczne danie oparte na bazie z podsmażonej cebulki i czosnku oraz świeżego tymianku nie wymaga wiele zachodu, ale gwarantuje ucztę dla smakoszy małży jadalnych. Niewiele więcej zachodu podczas gotowania wymaga wytrawna sylwestrowa zupa z małżami i pieczarkami. Te ostatnie sprawiają, że to esencjonalne danie zyskuje głęboki smak. Wywar przygotowany na bazie odrobiny masła, warzyw i uzupełniony winem to podstawa tego przepisu na małże. Ta sylwestrowa propozycja na małże świeże jest interesująca dzięki zastosowaniu szafranu, który nadaje całości szlachetności i wykwintności.

Na mniejsze przyjęcia lub spotkania w gronie przyjaciół równie atrakcyjny może okazać się pizza z owocami morza i sosem czosnkowym. Pyszne klasyczne ciasto na bazie drożdży, uzupełnione dwoma rodzajami sera i mieszanką owoców morza (małżami, kalmarami, krewetkami, ośmiorniczkami) z aromatycznym sosem czosnkowym można przygotować wcześniej i piec już w trakcie wizyty gości.

Polecane przepisy