Fattoush to lekka sałatka idealna na letnie upały. Pochodzi z Libanu, ale jest znana na całym świecie. Jej charakterystycznymi, obowiązkowymi składnikami są kawałki podpieczonego chleba i sumak. Pierwszy z nich sprawia, że danie przyjemnie chrupie, a drugi zapewnia kwaskowy, świeży posmak. Arabska sałatka z chlebkiem pita jest bardzo prosta i uniwersalna. Sprawdźcie, jak zrobić fattoush w 15 minut.
Getty/iStock
(średnia 0 z 0 głosów)
Warzywa i zioła: myjemy. Pomidory i ogórki koimy w kostkę, rzodkiewkę w plasterki, a cebulę w cienkie piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki i miętę siekamy.
Chleb pita: kroimy w kawałki na jeden kęs. Podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, aż stanie się chrupiąca.
Dressing: w oddzielnej miseczce łączymy czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz.
Sałatka fattoush: w dużej salaterce umieszczamy warzywa, zioła i dressing. Mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Rozkładamy gotową sałatkę na talerze. Każdą porcję posypujemy chlebkiem pita i sumakiem.
Porady
- Chleb pita możemy pokroić w paseczki, trójkąty lub kwadraty i przyrządzić w piekarniku, na suchej patelni lub usmażyć w głębokim tłuszczu. Pamiętajmy, żeby położyć go na sałatce tuż przed podaniem. Inaczej nasiąknie dressingiem i sokami warzyw i nie będzie już chrupiący.
- Do zrobienia sałatki możemy użyć dowolnych, ulubionych zielonych liści. Sprawdzi się zarówno sałata rzymska, jak i lodowa lub masłowa, a także szpinak lub rukola.
- Żeby chipsy chlebowe miały więcej smaku i aromatu, przyprawmy je za pomocą arabskiej mieszanki zatar. Zawiera ona sumak, więc nie trzeba już wtedy posypywać nim gotowego dania.
- Nie ma jednego przepisu na sałatkę fattoush. Przede wszystkim powinna być wykończona chrupiącymi kawałkami chleba, sumakiem i oliwą dobrej jakości. Warzywne dodatki zależą od sezonu i preferencji kucharza. Najczęściej są to pomidory, ogórki, rzodkiewka, papryka, cebula czerwona lub dymka i liście sałat.
- Arabska sałatka z chlebkiem pita występuje czasem z różnymi dodatkami, takimi jak grillowany ser halloumi, cieciorka, bakłażan pieczony, filet z kurczaka lub quinoa. Sałatka fattoush z jednym z takich sycących elementów sprawdzi się jak pożywny lunch do pracy.
- Czasami do sałatki z chrupiącym chlebkiem pita dodaje się melasę z granatów. To składnik bardzo popularny w kuchni Bliskiego Wschodu, który spełnia podobną rolę co sumak. Ma wzbogacić danie o kwaśne, cierpko-owocowe nuty smakowe.
- Warzywa do sałatki kroimy w dosyć dużą kostkę, w przeciwieństwie do innej, równie popularnej arabskiej sałatki tabbouleh, która składa się z między innymi z drobnych cząstek pomidora i ogórka. Żeby lepiej poznać smaki i zwyczaje Bliskiego Wschodu, warto wypróbować także podobną, perską sałatkę shirazi. Jej charakterystycznym elementem są pestki granatu.
- Arabska sałatka z chlebkiem pita świetnie wkomponuje się w zestaw przystawek z kuchni bliskowschodniej (mezze). Można podawać ją w towarzystwie takich przysmaków jak: hummus (pasta z ciecierzycy), baba ghanoush (pasta z bakłażana), labneh (kremowy ser z jogurtu greckiego), dolma (faszerowane liście winogron), falafel (smażone kulki z ciecierzycy), kofta (kotleciki z mielonego mięsa) lub kibbeh (kotlety z kaszy bulgur i mielonej jagnięciny).
Komentarze