REKLAMA

Sałatka z młodych ziemniaków (z wołowiną)

Sałatka z młodych ziemniaków świetnie sprawdzi się zarówno na lunch, jak i na pożywną kolację. Połączenie młodych ziemniaczków, jakościowej wołowiny, rzodkiewek, karczochów, awokado i aromatycznego dressingu miętowo–majonezowego smakuje wprost fantastycznie! Dodatkowo jego przygotowanie zajmie wam jedynie pół godziny. Jeśli chcecie urozmaicić swój codzienny jadłospis, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka ziemniaczana

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie młodych ziemniaków: Wyszorowane ziemniaki i połowę mięty wrzucamy do średniego rondla, zalewamy wrzącą wodą, wsypujemy łyżeczkę soli i gotujemy 10–15 min. Odcedzamy je i odkładamy do wystudzenia.

  • 2.

    Przygotowanie mięsa: Wołowinę nacieramy oliwą, przekładamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i o obsmażamy ze wszystkich stron. Gdy mięso równomiernie się przyrumieni, przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 8 minut. Po tym czasie przekładamy je na talerz, oprószamy solą i pieprzem, przykrywamy folią i odstawiamy, aby odpoczęło i lekko ostygło.

  • 3.

    Dressing do sałatki z wołowiną: Pozostałe liście mięty sieczemy na drobno i przekładamy do miski. Dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz około 2 łyżki wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  • 4.

    Sałatka z młodych ziemniaków: Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w spore kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny. Ziemniaki przecinamy w poprzek na pół. Mięso tniemy ostrym nożem w cienkie plastry. Rozkładamy mięso i ziemniaki na półmisku, na wierzchu rozrzucamy pokrojone rzodkiewki, przecięte na ćwiartki karczochy i kawałki awokado. Skrapiamy obficie dressingiem i posiekaną dymką ze szczypiorem.

Porady

  • Powyższy przepis zakłada wykorzystanie karczochów w zalewie.
  • Dressing do sałatki z młodych ziemniaków powinien mieć lejącą konsystencję. Jeśli wyjdzie zbyt gęsty, należy dodać do niego więcej wody i ponownie wymieszać wszystkie jego składniki.
  • By sałatka z ziemniakami i wołowiną smakowała na prawdę fantastycznie, warto dodać do niej jakościowy filet wołowy. Wybierając go w sklepie, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Mięso powinno mieć jednorodną, czerwoną barwę, a po przyciśnięciu powinno ono wracać do swego pierwotnego kształtu. 
  • Jeśli chcecie wzbogacić smak sałatki z ziemniaków na zimno, możecie użyć do jej przygotowania mięty cytrynowej. Nada ona całości bardziej orzeźwiającego aromatu. 
  • Przechowywana w lodówce, sałatka z ziemniaków zachowa świeżość przez około 2–3 dni. Najlepiej jednak przełożyć dressing do osobnego naczynia i dodawać go tuż przed podaniem. 
  • Chcecie przygotować sałatkę z młodych ziemniaków do grilla? By dobrze komponowała się ona ze smakiem pozostałych dań z rusztu, możecie dodać do dressingu przyprawy, takie jak słodka papryka mielona, pieprz cytrynowy, rozmaryn czy bazylia. 
  • Planujecie zaserwować sałatkę z młodych ziemniaków osobom na diecie roślinnej? Żaden problem! Wystarczy lekko zmodyfikować przepis, by danie stało się w pełni wegańskie. Dodatek mięsa należy pominąć. Zamiast niego można dorzucić do sałatki pieczony tempeh lub smażone, bezmięsne steki sojowe. Majonez potrzebny do przygotowania dressingu wystarczy zastąpić jego wegańską wersją – możecie przygotować ją samodzielne lub skorzystać z gotowych, łatwo dostępnych produktów. Gotowe!
  • Polecamy spróbować także pożywnej sałatki z młodych ziemniaków i ogórków małosolnych.
     

Notka redakcyjna

Sałatka z młodych ziemniaków – inne wersje

Przepis na sałatkę ziemniaczaną z młodych ziemniaków można modyfikować na wiele sposobów. Świetnie smakuje ona z dodatkiem innych, świeżych warzyw – papryki czerwonej lub żółtej, pomidorków koktajlowych, ogórków zielonych, szparagów, fasolki szparagowej czy sałaty masłowej. 

Polecamy spróbować także sałatki z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Do jej przygotowania potrzebne będą następujące składniki: ziemniaki (1300 g), rzodkiewki (320 g), ogórki konserwowe (70 g), świeży koperek (1 pęczek). Ugotowane i wystudzone młode ziemniaczki należy pokroić w drobną kosteczkę. Pozostałe warzywa można, w zależności od swoich preferencji,  pokroić w plasterki lub kostkę. Wszystko dokładnie miesza się ze sobą, a następnie polewa aromatycznym dressingiem jogurtowym

W miesiącach letnich warto pokusić się o przyrządzenie smacznej, sezonowej sałatki z bobem i młodymi ziemniakami.  Wystarczy dodać do niej odrobinę koperku i cebulki dymki, by całość nabrała fantastycznego smaku. Jeśli jednak chcecie, by stała się ona bardziej pożywna, możecie dorzucić do niej również gotowane jajka lub jakościową szynkę dojrzewającą. Polecamy serwować ją w towarzystwie prostego dressingu musztardowego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy