Zupa z liści rzodkiewki

Ocena:

4.46 (147)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Zupa z liści rzodkiewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie pierwszych wiosennych warzyw. Nie każdy wie, że zielona część tej rośliny jest jadalna i ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto upichcić z niej różne dania na ciepło i na zimno, a my polecamy przyrządzenie pożywnego kremu. Można podać go z grzankami lub jajkiem. Niecodzienna zupa z liści rzodkiewki z pewnością zachwyci Was aksamitną konsystencją i wiosenną świeżością.

Składniki:

  • rzodkiewka  2 pęczki

  • cebula  150 g

  • ziemniaki  250 g

  • masło  20 g

  • bulion warzywny  750 ml

  • śmietana 30%  150 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

Zupa z liści rzodkiewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: liście rzodkiewek dokładnie myjemy w zimnej wodzie, żeby wypłukać z nich piasek. Osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki do sałaty. Myjemy pozostałe warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a ziemniaki w kostkę. Korzeń rzodkiewki odkładamy do dekoracji zupy. 

  • Krok 2:

    Gotowanie: w dużym garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i pozwalamy jej się lekko przyrumienić. Dodajemy ziemniaki i zalewamy je bulionem. Gotujemy przez około 20 minut. 

  • Krok 3:

    Zupa z liści rzodkiewki: kiedy ziemniaki są już miękkie, dodajemy do wywaru liście rzodkiewki i śmietankę. Doprowadzamy go do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki. 

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby zupa krem z liści rzodkiewki była idealnie gładka, możemy dodatkowo przetrzeć ją przez sito.  
  • Po przyrządzeniu zupy z liści zostanie nam sporo korzeni rzodkiewki. Jak można je wykorzystać? Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, twarożku i wiosennych sałatek lub surówek. 
  • Co ciekawe, liście rzodkiewki zawierają więcej wartości odżywczych niż korzenie. Mają dużo witaminy C, B1, B2, E i PP oraz minerałów. Francuzi duszą je w maśle i jedzą jak szpinak. Warto dodawać ich nawet niewielką ilość do sałatek.  
  • Niektóre przepisy polecają karmelizowanie cebuli. Dzięki takiej bazie francuska zupa z liści rzodkiewek zyskuje nieco inny wyraz. Podgrzewanie piórek cebuli na małym ogniu do czasu, kiedy całkowicie zbrązowieją, sprawia, że uwalniają słodycz. Żeby przyspieszyć ten proces, możemy oprószyć je cukrem.  
  • Wybierając młodą rzodkiewkę na targu lub w sklepie, dokładnie obejrzyjmy jej liście. Powinny mieć żywy kolor. Unikajmy zwiędłej zieleniny. 
  • Zupa z liści rzodkiewki jest szybkim, jednogarnkowym daniem wegetariańskim. Mięsożercy mogą użyć do jej stworzenia wywar mięsny, drobiowy lub wołowy. Osobom, które lubią naturalne rozwiązania, polecamy wykorzystane domowej kostki rosołowej
  • Poza sezonem na nowalijki, możemy użyć liści daikon, czyli rzodkwi japońskiej. 
  • Jeśli lubimy tradycyjny smak zabielanej zupy, zamieńmy kremówkę na kwaśną śmietanę 12 lub 18%. Żeby danie było bardziej kremowe, użyjmy serka topionego. Osoby na diecie mogą wykorzystać jogurt grecki.  
  • Przypadła Wam do gustu niecodzienna zupa z liści młodej rzodkiewki? Wypróbujcie też inne dania na bazie świeżych, wiosennych składników, takie jak zupa z pokrzywy lub zupa szpinakowa
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa z liści rzodkiewki – z czym ją serwować? 

Tradycyjną, francuską zupę można podawać udekorowaną wyłącznie listkami i plasterkami i rzodkiewki, żeby cieszyć się aromatem świeżych, wiosennych składników. Takie danie sprawdzi się na lekki lunch. Jeśli jednak chcemy z niego zrobić sycący posiłek, możemy wzbogacić je o:   

  • grzanki z chleba tostowego – maślane, chrupiące, z dodatkiem czosnku i natki pietruszki. 
  • pieczywo – na przykład w formie świeżej bagietki lub aromatycznych, ziołowych grzanek z piekarnika.  
  • chipsy z boczku – upieczone lub usmażone na złotobrązowy kolor. Ten dodatek nie tylko ucieszy każdego mięsożercę, ale także tanowi chrupiący element, który dobrze komponuje się z aksamitną strukturą kremu.   
  • mozzarellę – rozpuści się w gorącej zupie i będzie się apetycznie ciągnąć jak na pizzy. Możemy także użyć ricotty lub twardego sera dojrzewającego.
  • mikroliście – zyskują coraz większą popularność. Można je uprawiać samemu, ponieważ rosną bardzo szybko, jak rzeżucha. Nie tylko nadają zupie ziołowy aromat, ale także sprawiają, że pięknie się prezentuje. Możemy ją ozdobić na przykład listkami lucerny lub nasturcji.  

Zupa z liści rzodkiewek – inne warianty 

Francuska zupa z liści rzodkiewek to dosyć niecodzienne danie, zwłaszcza że niektórzy z nas dopiero dowiedzieli się, że tę zieleninę można jeść ze smakiem. To jednak nie koniec rewelacji. Ta potrawa może występować pod kilkoma postaciami:  

  • Zupa z liści rzodkiewki z jajkiem – nie musimy miksować składników na krem. Możemy podać je w formie tradycyjnej zupy jarzynowej, najlepiej z wkładką w postaci jajka ugotowanego na twardo lub w koszulce.  
  • Chłodnik z liści rzodkiewki – świetny pomysł na upalne dni. Możemy połączyć naszą zieleninę z dowolną sałatą i ziołami, a także wzbogacić za jej pomocą chłodnik litewski.
  • Zupa z rzodkiewki i ogórka – dlaczego nie wykorzystać wszystkich darów natury, które otrzymujemy wraz z nadejściem ciepłych dni? Dodajmy do zupy z liści zielonego ogórka i młody koperek.   

Co jeszcze można zrobić z liści rzodkiewki? 

To już pewne – liście rzodkiewki doskonale spełniają funkcję zdrowego składnika zupy. W jaki jeszcze sposób da się je wykorzystać? Możliwości jest sporo, a oto niektóre z nich: 

  • Placki z liści rzodkiewki – wystarczy wymieszać posiekaną zieleninę wraz z korzeniami z mąką i jajkiem. Masę nakładamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem i smażymy na rumiany kolor. Racuszki rzodkiewkowe to świetne dietetyczne, lekkie, wiosenne danie.  
  • Liście rzodkiewki w zalewie octowej – piklować można prawie wszystko, a zakonserwowanie liści rzodkwi to doskonałe rozwiązanie w myśl filozofii zero waste. Skoro już o tym mowa, podobnie możemy postąpić z innymi produktami ubocznymi gotowania, na przykład z liśćmi kalafiora.    
  • Surówka z liści rzodkiewki – najlepiej smakuje ze świeżym ogórkiem, koperkiem i szczypiorkiem oraz oliwą dobrej jakości. Można połączyć ją z inną zieleniną, na przykład szpinakiem. Dla pełni zdrowia dodajmy liście rzodkiewki do sałatki z pokrzywy.  
  • Pesto z liści rzodkiewek – z orzechami (na przykład nerkowca), parmezanem, czosnkiem, sokiem z cytryny i oliwą. Można go używać jako dressingu do sałatek lub sosu do makaronów

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne