Zupa z liści rzodkiewki to ciekawy pomysł na wykorzystanie pierwszych wiosennych warzyw. Nie każdy wie, że zielona część tej rośliny jest jadalna i ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Warto upichcić z niej różne dania na ciepło i na zimno, a my polecamy przyrządzenie pożywnego kremu. Można podać go z grzankami lub jajkiem. Niecodzienna zupa z liści rzodkiewki z pewnością zachwyci Was aksamitną konsystencją i wiosenną świeżością.
Getty/iStock
Przygotowanie składników: liście rzodkiewek dokładnie myjemy w zimnej wodzie, żeby wypłukać z nich piasek. Osuszamy na ściereczce lub za pomocą wirówki do sałaty. Myjemy pozostałe warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a ziemniaki w kostkę. Korzeń rzodkiewki odkładamy do dekoracji zupy.
Gotowanie: w dużym garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy cebulę i pozwalamy jej się lekko przyrumienić. Dodajemy ziemniaki i zalewamy je bulionem. Gotujemy przez około 20 minut.
Zupa z liści rzodkiewki: kiedy ziemniaki są już miękkie, dodajemy do wywaru liście rzodkiewki i śmietankę. Doprowadzamy go do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy za pomocą blendera ręcznego na gładki krem. Dekorujemy plasterkami rzodkiewki.
Porady
- Jeśli chcemy, żeby zupa krem z liści rzodkiewki była idealnie gładka, możemy dodatkowo przetrzeć ją przez sito.
- Po przyrządzeniu zupy z liści zostanie nam sporo korzeni rzodkiewki. Jak można je wykorzystać? Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, twarożku i wiosennych sałatek lub surówek.
- Co ciekawe, liście rzodkiewki zawierają więcej wartości odżywczych niż korzenie. Mają dużo witaminy C, B1, B2, E i PP oraz minerałów. Francuzi duszą je w maśle i jedzą jak szpinak. Warto dodawać ich nawet niewielką ilość do sałatek.
- Niektóre przepisy polecają karmelizowanie cebuli. Dzięki takiej bazie francuska zupa z liści rzodkiewek zyskuje nieco inny wyraz. Podgrzewanie piórek cebuli na małym ogniu do czasu, kiedy całkowicie zbrązowieją, sprawia, że uwalniają słodycz. Żeby przyspieszyć ten proces, możemy oprószyć je cukrem.
- Wybierając młodą rzodkiewkę na targu lub w sklepie, dokładnie obejrzyjmy jej liście. Powinny mieć żywy kolor. Unikajmy zwiędłej zieleniny.
- Zupa z liści rzodkiewki jest szybkim, jednogarnkowym daniem wegetariańskim. Mięsożercy mogą użyć do jej stworzenia wywar mięsny, drobiowy lub wołowy. Osobom, które lubią naturalne rozwiązania, polecamy wykorzystane domowej kostki rosołowej.
- Poza sezonem na nowalijki, możemy użyć liści daikon, czyli rzodkwi japońskiej.
- Jeśli lubimy tradycyjny smak zabielanej zupy, zamieńmy kremówkę na kwaśną śmietanę 12 lub 18%. Żeby danie było bardziej kremowe, użyjmy serka topionego. Osoby na diecie mogą wykorzystać jogurt grecki.
- Przypadła Wam do gustu niecodzienna zupa z liści młodej rzodkiewki? Wypróbujcie też inne dania na bazie świeżych, wiosennych składników, takie jak zupa z pokrzywy lub zupa szpinakowa.
Tradycyjną, francuską zupę można podawać udekorowaną wyłącznie listkami i plasterkami i rzodkiewki, żeby cieszyć się aromatem świeżych, wiosennych składników. Takie danie sprawdzi się na lekki lunch. Jeśli jednak chcemy z niego zrobić sycący posiłek, możemy wzbogacić je o:
Francuska zupa z liści rzodkiewek to dosyć niecodzienne danie, zwłaszcza że niektórzy z nas dopiero dowiedzieli się, że tę zieleninę można jeść ze smakiem. To jednak nie koniec rewelacji. Ta potrawa może występować pod kilkoma postaciami:
To już pewne – liście rzodkiewki doskonale spełniają funkcję zdrowego składnika zupy. W jaki jeszcze sposób da się je wykorzystać? Możliwości jest sporo, a oto niektóre z nich:
Komentarze