Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki są chrupiące i bardzo zdrowe - bogate w witaminę C oraz minerały, są też lekkostrawne i niskokaloryczne. W smaku przypominają dobrze nam znane ogórki kiszone. Najlepiej jest robić je na wiosnę, kiedy półki w sklepach uginają się od młodych, wiosennych warzyw. Są idealne do kanapek, sałatek albo wyjadania prosto ze słoiczka. Polecamy bardzo prosty i szybki przepis na rzodkiewki kiszone, czy nasz rodzimy superfoods.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.34 z 172 głosów)

Kiszone rzodkiewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: ząbki czosnku obieramy z łupin. Można je dodać w całości, po ząbku na słoik lub pokroić je na mniejsze kawałki, posiekane oddadzą więcej smaku i przyspieszą proces kiszenia. Koperek myjemy, osuszamy, można go odrobinę posiekać.

  • 2.

    Rzodkiewki: dokładnie je myjemy. Można kisić je w całości, kawałkach lub w plasterkach.

  • 3.

    Słoiki: myjemy je i wyparzamy, osuszamy. Sprawdzamy wszystkie krawędzie - nie mogą być uszczerbione. Zwracamy też uwagę na zakrętki, wybieramy tylko te bez śladów rdzy i uszkodzeń.

  • 4.

    Zalewa na kiszone rzodkiewki: rozpuszczamy sól w przegotowanej wodzie i studzimy.

  • 5.

    Układanie w słoiku: układamy je ciasno w wyparzonym słoiku, przekładając pozostałymi składnikami - ziarnami pieprzu, kolendrą, czosnkiem i koperkiem. Całość zalewamy wodą z solą, nie powinny one wystawać ponad powierzchnię płynu, warto je przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem.

  • 6.

    Kiszenie rzodkiewek: słoiki odstawiamy w ciepłe, ciemne miejsce na 3–7 dni (każdego kolejnego dnia będę kwaśniejsze). Po tym czasie słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.

Porady

  • Kiszona rzodkiewka może być dłużej przechowywana, jeśli słoiki zostaną zapasteryzowane. Polecamy poradnik, jak pasteryzować przetwory.
  • Pikantne kiszone rzodkiewki? Wielbiciele ostrych smaków mogą dołożyć kawałek papryczki chili. Uwaga! Na słoik rzodkiewek wystarczy 1/4 małej papryczki.
  • Kiszone rzodkiewki w słoiku tracą swój intensywny kolor. To całkowicie normalne, część barwnika jest oddana do wody, część barwi środek warzywa na różowo.
  • Rzodkiewki powinny mieć gładką skórkę i świeże, zielone listki. Jeśli zdarzy się, że warzywo zwiędnie, warto wstawić je do lodówki w miseczce z wodą na dobę. Rzodkiewki napęcznieją i staną się na powrót jędrne i chrupiące.

Notka redakcyjna

Jak smakuje kiszona rzodkiewka?

Sporo zależy od dodatków, które pojawią się w słoiku z przetworem, ponieważ kiszone rzodkiewki będą przejmować aromat tych składników. Mają smak podobny do kiszonych ogórków – są lekko słone i kwaskowate. Im dłużej będą trzymane w ciepłym miejscu w zalewie, tym kwaśniejsze się staną. Ukiszona rzodkiewka ma delikatny smak – warzywo traci część swojej ostrości podczas kiszenia. Jest to bardzo ciekawe i nieoczywiste połączenie, a przepis cieszy się ogromną popularnością.

Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa?

Świetnym sposobem na wzmocnienie zdrowych właściwości warzyw jest ich kiszenie. Od jakiegoś czas mówi się o mądrej modzie na kiszonki. Nie bez powodu, bowiem nie od dzisiaj wiadomo, że to samo zdrowie. Są świetnym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są również lekkostrawne i niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie oraz dbających o zdrowie. Można o nich mówić, jak o naszych rodzimych superfoods! Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa? Bardzo! Jest bogata w witaminę C oraz dostarcza naturalnych probiotyków. Warto jeść je przed obiadem, żeby pobudzić układ trawienny.

Jakie inne warzywa można kisić?

Polecamy na pierwszy ogień sprawdzić przepis na:

Rzodkiew kiszona 

Rzodkiew i rzodkiewka to dwie różne odmiany warzywa. Rzodkiewka ma małe korzenie, jest siana i zbierana na wiosnę. Rzodkiew ma natomiast gruby, długi korzeń i zbierana jest dopiero pod koniec lata. Istnieje kilka odmian rzodkwi, np. biała, Japońca i czarna. Może być przygotowana w identyczny sposób, jak kiszone rzodkiewki. Warzywo należy pokroić i ułożyć ciasno w wyparzonym słoiku. Zalać zalewą i pasteryzować. Warto pamiętać, że kiszona rzodkiew ma ostrzejszy smak niż mała rzodkiewka. Biała kiszona rzodkiew jest pełna witamin i minerałów – warto przygotować ją w sezonie, żęby móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy