Kiszone rzodkiewki

Idealne do kanapek, sałatek, albo wyjadania prosto ze słoiczka. Kiszone rzodkiewki są chrupiące i zdrowe, a ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

Dodany przez:

Przetwory

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2–3 pęczki rzodkiewek
  • kilka ząbków czosnku
  • gałązki koperku
  • kolorowy pieprz
  • liście laurowe
  • nasiona kolendry
  • łyżka soli kamiennej
  • 1 l wody źródlanej

Przygotowanie

  1. Rzodkiewki można kisić w całości, kawałkach lub w plasterkach. Układamy je ciasno w wyparzonym słoiku, przekładając obficie pozostałymi składnikami. Sól rozpuszczamy w przegotowanej wodzie, studzimy i zalewamy rzodkiewki. Nie powinny one wystawać ponad powierzchnię płynu, warto je przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem.
  2. Słoik zostawiamy w ciepłym ciemnym miejscu na 3–7 dni (każdego kolejnego dnia rzodkiewki będę kwaśniejsze). Po tym czasie słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2019
przetwory wiosna rzodkiewki kiszenie kiszone rzodkiewki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy