Kiszone rzodkiewki

Rzodkiewki najlepiej kisić na wiosnę, kiedy półki w sklepach uginają się od młodych, wiosennych warzyw. Kiszone rzodkiewki są idealne do kanapek, sałatek, albo wyjadania prosto ze słoiczka. Kiszona rzodkiewka jest chrupiąca i bardzo zdrowa - jest bogata w witaminę C oraz minerały. Jest również lekkostrawna i niskokaloryczna. Rzodkiewka kiszona to nasz rodzimy superfoods! Jak kisić rzodkiewki? Przepis na to jest bardzo prosty i szybki! Sprawdźcie sami, nie rozczarujecie się.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 163 głosów)

Kiszone rzodkiewki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • rzodkiewki 1.

    Rzodkiewki można kisić w całości, kawałkach lub w plasterkach. Układamy je ciasno w wyparzonym słoiku, przekładając obficie pozostałymi składnikami. Aby przygotować zalewę na kiszone rzodkiewki, rozpuszczamy sól w przegotowanej wodzie i studzimy. Zalewamy rzodkiewki, nie powinny one wystawać ponad powierzchnię płynu, warto je przycisnąć talerzykiem z jakimś obciążeniem.
    Rzodkiewki kiszone zostawiamy w ciepłym, ciemnym miejscu na 3–7 dni (każdego kolejnego dnia rzodkiewki będę kwaśniejsze). Po tym czasie słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki.
     

Porady

  • Kiszona rzodkiewka może być dłużej przechowywane, jeśli słoiki zostaną zapasteryzowane. Sprawdź poradnik, jak pasteryzować przetwory.
  • Pikantne kiszone rzodkiewki? Jeśli lubicie ostre smaki, warto do części słoiczków włożyć kawałek suszonej papryczki chili. Uwaga! Papryka jest bardzo ostra – na słoik rzodkiewek wystarczy 1/4 małej papryczki.
     

Notka redakcyjna

Jak kisić rzodkiewkę?

Kiszone rzodkiewki w słoiku tracą swój intensywny kolor – część barwnika jest oddana do wody, część barwi środek warzywa na różowo. Kiszonka prezentuje się bardzo ciekawie, a smakuje jeszcze lepiej! Jak kisić rzodkiewkę? Przygotowanie tego przetworu jest proste. Rzodkiewki można kisić w całości lub w plasterkach. Pokrojone należy włożyć do wcześniej wyparzonego słoika razem z przyprawami i zalać solanką. Rzodkiewka kiszona powinna leżakować w ciepłym miejscu przez 3 do 7 dni. Im dłużej, tym kwaśniejsza się stanie. Po tym czasie należy zakręcić słoiczki i przechowywać w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać rzodkiewki kiszone poza lodówką należy je zapasteryzować.

Jak smakuje kiszona rzodkiewka?

Sporo zależy od dodatków, które pojawią się w słoiku z przetworem, ponieważ kiszone rzodkiewki będą przejmować aromat tych składników. Kiszone rzodkiewki mają smak podobny do smaku kiszonych ogórków – są lekko słone i kwaskowate. Im dłużej będą trzymane w ciepłym miejscu w zalewie, tym kwaśniejsze się staną. Rzodkiewka kiszona ma delikatny smak – warzywo traci część swojej ostrości podczas kiszenia. Jest to bardzo ciekawe połączenie.

Pomijając kwestię smaku, rzodkiewki zawsze powinny mieć gładką skórkę i świeże, zielone listki. Jeśli zdarzy się, że warzywo zwiędnie, warto wstawić je do lodówki w miseczce z wodą na dobę. Rzodkiewki napęcznieją i staną się na powrót jędrne i chrupiące.

Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa?

Świetnym sposobem na wzmocnienie zdrowych właściwości warzyw jest ich kiszenie. Od jakiegoś czas mówi się o mądrej modzie na kiszonki. Nie bez powodu, bowiem nie od dzisiaj wiadomo, że kiszonki to samo zdrowie. Kiszonki są świetnym źródłem witamin i minerałów. Są lekkostrawne i niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie oraz dbających o zdrowie. Można o nich mówić, jak o naszych rodzimych superfoods! Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa? Bardzo! Jest bogata w witaminę C oraz dostarczają naturalnych probiotyków. Warto jeść je przed obiadem, aby pobudzić układ trawienny.

Jakie inne warzywa można kisić? Polecamy na pierwszy ogień sprawdzić przepis na kiszone buraki. Jest to prawdziwa bomba witaminowa, która nada się zarówno na surówkę, jak i na barszcz z kiszonych buraków. Klasycznie w sezonie warto ukisić ogórki oraz grzyby, np. kiszone prawdziwki. Jednak w słoiczkach można zamykać również inne, mniej oczywiste warzywa. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzach różowy kiszony kalafior z pieczonym burakiem. Jest pyszny i zdrowy – idealny na przekąskę! Inną mało znaną w Polsce kiszonką są kiszone pomidory. Jest to popularny przetwór przygotowywany na Ukrainie. Zdaje się, że warto podejrzeć ten przepis od naszych sąsiadów zza wschodniej granicy i również zrobić na zimę kilka takich słoiczków.

Rzodkiew kiszona 

Rzodkiew i rzodkiewka to dwie różne odmiany warzywa. Rzodkiewka ma małe korzenie, jest siana i zbierana na wiosnę. Rzodkiew ma natomiast gruby, długi korzeń i zbierana jest dopiero pod koniec lata. Istnieje kilka odmian rzodkwi, np. biała, Japońca, czy czarna. Rzodkiew kiszona może być przygotowana w identyczny sposób, jak kiszone rzodkiewki. Warzywo należy pokroić i ułożyć ciasno w wyparzonym słoiku. Zalać zalewą i pasteryzować. Warto pamiętać, że kiszona rzodkiew ma ostrzejszy smak niż mała rzodkiewka. Biała kiszona rzodkiew jest pełna witamin i minerałów – warto przygotować ją w sezonie, aby móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy