Mizeria do słoików jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnych przetworów z ogórków. Do plasterków w zalewie octowej wystarczy dodać śmietanę i mamy gotową sałatkę na obiad. W naszym przepisie postawiliśmy na trzy aromatyczne przyprawy, dzięki którym kompozycja jest idealnie zrównoważona w smaku. Podajemy także listę zamienników, żeby każdy mógł wybrać zestaw, który lubi najbardziej. Pasteryzowaną mizerią z ogórków gruntowych możemy cieszyć się o dowolnej porze roku.
Getty/iStock
(średnia 4.27 z 187 głosów)
Ogórki gruntowe: myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
Zaprawa: pokrojone w plasterki ogórki przekładamy do dużej miski lub garnka. Dodajemy sól, cukier i ocet. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mizeria do słoików jest gotowa.
Słoiki: myjemy i wyparzamy (razem z nakrętkami). Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 3 słoików o pojemności 450 ml.
Nakładanie mizerii: do każdego słoika nakładamy kilka różyczek kopru, łyżeczkę ziaren gorczycy (5 g) i 2–3 ziarenka ziela angielskiego. Przyprawy zalewamy mizerią, starając się, żeby w każdym znalazła się taka sama ilość ogórków i zaprawy. Mocno zakręcamy słoiki.
Pasteryzacja: słoiki układamy na bawełnianej ściereczce, zalewamy wodą do ⅗ wysokości, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 10 min od momentu wrzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy słoiki, ustawiamy denkami do góry i pozostawiamy do powolnego ostygnięcia.
Porady
- Ogórki możemy pokroić nożem lub zetrzeć na tarce, żeby uzyskać cieńsze plasterki.
- Dodatki do mizerii, czyli koper, nasiona gorczycy i ziele angielskie, są opcjonalne.
- Do ogórków możemy dodać także świeży koperek. Pęczek siekamy drobno i mieszamy z poszatkowanymi warzywami.
- Pasteryzowane słoiki warto otulić ręcznikiem, żeby spowolnić proces studzenia. Szczegółowe informacje na temat wekowania przetworów na zimę znajdują się w naszym poradniku o pasteryzacji (w osobnym artykule zamieszczone są informacje o alternatywnych metodach wekowania).
Koper, koperek, gorczyca i ziele angielskie – to tylko kilka wybranych propozycji dodatków od mizerii na zimę. Do słoików możemy wrzucić także:
Żeby zrobić klasyczną mizerię z ogórków ze słoika, wystarczy dodać drobno posiekany koperek i śmietanę lub gęsty jogurt, np. grecki. Dla urozmaicenia, można wzbogacić tradycyjny zestaw o kilka pysznych dodatków:
Mizeria ze słoika w każdym z tych wariantów jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Idealnie komponuje się z ugotowanymi młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym, pieczoną rybą lub delikatnym mięsem – np. kieszonkami z kurczaka.
Ogórki bez pasteryzowania należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni. Z kolei pasteryzowane słoiki z mizerią ustawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu, np. w piwnicy.
Chociaż podczas gotowania ogórki tracą kolor, ich smak się nie zmienia. Co więcej, zawekowana mizeria w słoikach jest odpowiednia do spożycia w ciągu 1 roku.
Komentarze