Mizeria do słoików

Mizeria na zimę to znakomity sposób na urozmaicenie zapasów w domowej spiżarni. Taka mizeria do słoika to także szybki sposób na przygotowanie surówki do obiadu. Można się zastanawiać, jak zaprawić ogórki na mizerię. Najczęściej używa się  do tego octu lub łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. Zobaczcie przepis na pyszny dodatek do wielu domowych posiłków. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

mizeria przetwory

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.33 z 181 głosów)

Mizeria do słoików - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • woda wrzątek 1.

    Mizeria do słoików - zalewa:

    Do garnka trzeba wlać 600 ml wody, wsypujemy sól i cukier. Płyn należy zagotować. Do gotującej się wody powinno się dolać ocet i wyłączyć gaz.
     

  • Ogórki grunowe 2.

    Przygotowanie ogorków:

    Następnie ogórki trzeba umyć, osuszyć, można obrać ze skórki i pokroić nożem w cienkie plasterki. W tym celu można też użyć szatkownicy do warzyw. 

  • czosnek 3.

    Mizeria na zimę - pasteryzacja:

    Do czystych i wypatrzonych słoików  o pojemności 900 ml, trzeba włożyć pokrojony w plasterki obrany z łusek ząbek czosnku i kilka ziaren pieprzu ziarnistego.  Następnie do słoików wkładamy pokrojone ogórki i dolewamy powstały płyn. Taka mizeria na zimę powinna być pasteryzowana przez 20 minut. 

Porady

Tradycyjna mizeria może być przygotowana z dodatkiem kopru, koperku a nawet liści wiśni. W podobny sposób przygotowywana jak ogórki kiszone

Jak zaprawić ogórki na mizerię? 

Ogórki powinny być zalewane odpowiednio przygotowaną i zagotowaną wcześniej zalewą. Ważne jest, aby ogórki nie były zbyt długo pasteryzowane, bo wtedy tracą swój kolor i mogą przez to wyglądać mniej apetycznie. Ich pasteryzowanie nie powinno przekroczyć 15 minut, aby ogórki się nie rozgotowały i nie stały zbyt miękkie. Dzięki takiemu przygotowaniu mizerii, ogórki zachowują swój smak – zmienia się jedynie ich kolor na bardziej blady.

Zobacz także:  Pasteryzacja słoików - na sucho w piekarniku czy na mokro?

 


Notka redakcyjna

Przepis na mizerię do słoików

Mizeria na zimę to pyszna alternatywa do mizerii ze świeżych ogórków, którą najczęściej spożywamy w okresie letnim. Wyróżnia się ona wspaniałym smakiem i jest ona doskonałym dodatkiem do drugiego dania w okresie zimowym. Można przykładowo dodać do niej śmietanę bądź cebulkę pokrojoną w kostkę, ale równie dobrze można ją spożywać solo, bez żadnych dodatków. Dzięki tej wspaniałej potrawie możemy cieszyć się mizerią z ogórków gruntowych przez cały rok! 

Dobra mizeria na zimę

Mizeria z ogórków na zimę jest niezwykle smaczna, a przy tym prosta oraz szybka do zrobienia. Mizeria do słoika to pyszny dodatek do głównych potraw, które serwujemy zimą. Dobry przepis na mizerię na zimę obejmuje nie tylko pokrojone w plasterki ogórki, ale również dodatki, takie jak sól, cukier, ziele angielskie czy liście laurowe

Mizeria do słoików daje możliwość cieszenia się wyśmienitym smakiem świeżych ogórków w ciągu całego roku. Stanowi ona doskonały dodatek do wielu obiadów. Po ostudzeniu mizerii na zimę możemy przenieść słoiki do piwnicy lub innego suchego, chłodnego oraz zacienionego miejsca.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy