Ogórki po kartusku

Pyszne ogórki po kartusku na zimę.

przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 163 głosów)

Składniki:

  • 4kg ogórków gruntowych
  • 6 szt. czerwonej papryki
  • 2 szt. cebuli
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • papryka suszona w płatkach - BEZ SOLI! (opcjonalnie)
  • koper (najlepiej suszony)
  • ZALEWA:
  • 3,5l wody
  • 0,8l octu (10%)
  • 600 g cukru białego
  • 110 g soli
  • *ilość porcji oznacza 14 słoików

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Ogórki po kartusku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia. Ogórki zalewamy zimną zalewą. Ogórki umyć, pozostawić w skórach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki. Cebulę w krążki. Dałam po jednym do słoika. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Pasteryzować krótko! Tradycyjnie gotując przez 5min (żeby ogórki były twarde), zaraz wyjąć z garnka. Lub w piekarniku 150C 25min. Pozostawić do wystygnięcia.

Porady


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy