Ogórki kanapkowe to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych ogórków kiszonych i konserwowych. Popularnym wariantem są ogórki kanapkowe z curry i kurkumą. Sekret tkwi w tym, aby ogórki pozostały chrupiące i miały słodko-kwaśny smak. Takie ogórki sprawdzą się idealnie jako dodatek do kanapek, domowych burgerów lub grillowanych potraw.
iStock
(średnia 4.08 z 263 głosów)
Przygotowanie ogorków:
Ogórki należy dokładnie umyć. Opcjonalnie można obrać ze skórki. Następnie trzeba pokroić w plasterki. W każdym umytym i wyparzonym słoiku należy wrzucić 1 / 2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna pieprzu i 3 ziela angielskiego.
Przygotowanie zalewy:
Następnie składniki na zalewę należy wlać do garnka i zagotować. Kolejnym krokiem jest ciasne ułożenie plastrów ogórków w słoikach. Następnie gorącą zalewę trzeba wlać do słoików z ogórkami i zakręcić.
Pasteryzowanie ogórków w słoiku:
Potem powinno się ustawić słoiki w garnku, na ściereczce wyłożonej na dnie. Słoiki w garnku trzeba zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować około 15 minut od chwili zagotowania się wody. Gotowe ogórki kanapkowe z kurkumą należy odstawić do ostygnięcia (do góry dnem).
Porady
- Ogórki z curry w plastrach to także doskonały dodatek do pieczonego mięsa.
- Znakomicie urozmaicą smak wegetariańskich burgerów na bazie kaszy lub tofu.
- Dzięki orientalnym przyprawom ogórki kanapkowe do słoików można też podawać jako uzupełnienie dań kuchni azjatyckiej.
Jak zrobić ogórki kanapkowe?
Aby przygotować domowe ogórki kanapkowe do słoików wystarczy zaopatrzyć się w większą ilość świeżych ogórków gruntowych, ocet oraz przyprawy dla podkreślenia walorów smakowych. Pośród licznych wariantów tej przekąski z dużym aplauzem spotyka się przepis na ogórki kanapkowe z curry i kurkumą. Warto pokusić się o zrobienie przynajmniej kilku słoików, szczególnie jeśli gustujemy w przetworach z lekką korzenną nutą.
Robi się je bardzo prosto – przygotowujemy zalewę z octu, kurkumy oraz kilku innych przypraw, kroimy ogórki wzdłuż, wkładamy do słoików, zalewamy, zakręcamy, pasteryzujemy, i w ten oto sposób warzywny dodatek na zimę mamy gotowy!
Jeśli wolisz inne przyprawy, popularne są także ogórki kanapkowe z miodem i musztardą lub z chili i czosnkiem. Ostatnio furorę robią także ogórki z przyprawą gyros. Przygotowując ogórki kanapkowe do słoików, pamiętamy, by warzywo było świeże, jędrne i dorodne. Ogórki nie mogą być stare, więdnące, nie powinny też być ani za drobne, ani przerośnięte.
Ogórki kanapkowe okażą się niezastąpione w sezonie zimowym, kiedy świeżych warzyw jest bardzo mało i kiedy nie są one już tak smaczne jak podczas lata. Najbardziej polecana i lubiana wersja to ogórki kanapkowe z curry i kurkumą. Są wyśmienitym dodatkiem do najróżniejszych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno i sprawdzają się przy wielu okolicznościach. Niektórzy uwielbiają je do kanapek, dla innych są częstym składnikiem zestawów obiadowych, jeszcze inni chętnie sięgają po nie podczas grillowania i rodzinnych uroczystości.
Komentarze