Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe to ciekawe urozmaicenie dla tradycyjnych ogórków kiszonych i konserwowych. Popularnym wariantem są ogórki kanapkowe z curry i kurkumą. Sekret tkwi w tym, aby ogórki pozostały chrupiące i miały słodko-kwaśny smak. Takie ogórki sprawdzą się idealnie jako dodatek do kanapek, domowych burgerów lub grillowanych potraw.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.08 z 263 głosów)

Ogórki kanapkowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ogórki grunowe 1.

    Przygotowanie ogorków:

    Ogórki należy dokładnie umyć. Opcjonalnie można obrać ze skórki. Następnie trzeba pokroić w plasterki. W każdym umytym i wyparzonym słoiku należy wrzucić 1 / 2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarna pieprzu i 3 ziela angielskiego. 

  • Woda wrzątek 2.

    Przygotowanie zalewy:

    Następnie składniki na zalewę należy wlać do garnka i zagotować. Kolejnym krokiem jest ciasne ułożenie plastrów ogórków w słoikach. Następnie gorącą zalewę trzeba wlać do słoików z ogórkami i zakręcić. 

  • pasteryzacja 3.

    Pasteryzowanie ogórków w słoiku:

    Potem powinno się ustawić słoiki w garnku, na ściereczce wyłożonej na dnie. Słoiki w garnku trzeba zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować około 15 minut od chwili zagotowania się wody. Gotowe ogórki kanapkowe z kurkumą należy odstawić do ostygnięcia (do góry dnem).

Porady

  • Ogórki z curry w plastrach to także doskonały dodatek do pieczonego mięsa.
  • Znakomicie urozmaicą smak wegetariańskich burgerów na bazie kaszy lub tofu.
  • Dzięki orientalnym przyprawom ogórki kanapkowe do słoików można też podawać jako uzupełnienie dań kuchni azjatyckiej.

Jak zrobić ogórki kanapkowe?

Aby przygotować domowe ogórki kanapkowe do słoików wystarczy zaopatrzyć się w większą ilość świeżych ogórków gruntowych, ocet oraz przyprawy dla podkreślenia walorów smakowych. Pośród licznych wariantów tej przekąski z dużym aplauzem spotyka się przepis na ogórki kanapkowe z curry i kurkumą. Warto pokusić się o zrobienie przynajmniej kilku słoików, szczególnie jeśli gustujemy w przetworach z lekką korzenną nutą. 

Robi się je bardzo prosto – przygotowujemy zalewę z octu, kurkumy oraz kilku innych przypraw, kroimy ogórki wzdłuż, wkładamy do słoików, zalewamy, zakręcamy, pasteryzujemy, i w ten oto sposób warzywny dodatek na zimę mamy gotowy!

Jeśli wolisz inne przyprawy, popularne są także ogórki kanapkowe z miodem i musztardą lub z chili i czosnkiem. Ostatnio furorę robią także ogórki z przyprawą gyros. Przygotowując ogórki kanapkowe do słoików, pamiętamy, by warzywo było świeże, jędrne i dorodne. Ogórki nie mogą być stare, więdnące, nie powinny też być ani za drobne, ani przerośnięte.


Notka redakcyjna

Ogórki kanapkowe z curry na zimę

Ogórki kanapkowe okażą się niezastąpione w sezonie zimowym, kiedy świeżych warzyw jest bardzo mało i kiedy nie są one już tak smaczne jak podczas lata. Najbardziej polecana i lubiana wersja to ogórki kanapkowe z curry i kurkumą. Są wyśmienitym dodatkiem do najróżniejszych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno i sprawdzają się przy wielu okolicznościach. Niektórzy uwielbiają je do kanapek, dla innych są częstym składnikiem zestawów obiadowych, jeszcze inni chętnie sięgają po nie podczas grillowania i rodzinnych uroczystości. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy