Ogórki kanapkowe z dodatkiem kurkumy i curry to świetny dodatek do domowych wędlin, pasztetów i past wegetariańskich. Warzywa marynujemy w plasterkach, więc są gotowe do położenia na pieczywie od razu po odkręceniu słoika. Słodko–kwaśna zalewa ma delikatny aromat orientalnych przypraw. Dzięki nim pikle nabierają również ładnego, żółtego koloru. Przygotowanie słoików z ogórkami na kanapki to prosta sprawa, a ich obecność sprawia, że nawet proste drugie śniadanie smakuje doskonale.
Artur Rogalski
(średnia 4.08 z 266 głosów)
Ogórki: myjemy i kroimy w podłużne plastry. Układamy ciasno w czystych i wyparzonych słoikach.
Marynata: wstawiamy do zagotowania wodę i ocet. Dodajemy sól, cukier i przyprawy – curry, kurkumę, czosnek, pieprz kolorowy i ziele angielskie. Mieszamy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Gorącą marynatą zalewamy ogórki kanapkowe w słoikach i od razu mocno zakręcamy.
Pasteryzacja: gorące słoiki wstawiamy ostrożnie do garnka z gotującą się wodą. Pasteryzujemy przez 10 min. Słoiki z ogórkami ustawiamy na ręczniku i przykrywamy, aby powoli ostygły do temperatury pokojowej.
Porady
- Z 1 kg ogórków powinniśmy przygotować 3 słoiki z piklami na kanapki o pojemności 500 ml.
- Przed przystąpieniem do pracy nie tylko słoiki, ale także nakrętki wyparzamy w gorącej wodzie. Sprawdzamy także, czy nakrętki nie są uszczerbione i idealnie pasują do słoików.
- Zanim pokroimy ogórki w plastry warto z obydwu stron odciąć końcówki, aby wykluczyć ewentualną goryczkę.
- Na pikle najlepiej sprawdzają się młode ogórki średniej wielkości. Starsze mają duże pestki, które co prawda zmiękną w marynacie, ale sprawią, że ogórki kanapkowe nie będą już tak chrupiące.
- Marynatę wlewamy do słoików do wysokości ok. 1 cm od górnej krawędzi.
- Pierwszy słoik możemy otworzyć już po 2–3 dniach od pasteryzacji.
- Przetwory należy przechowywać w chłodnym miejscu przez maksymalnie 12 miesięcy.
Pyszne pikle sprawiają, że kanapki nabierają wyrazistości i charakteru. Ogórki z kurkumą i curry idealnie pasują do mięs i pasztetów – mięsnych oraz wegetariańskich. Poniżej kilka pomysłów na udane połączenia smakowe:
Do kanapek z ogórkiem świetnie sprawdzą się także pieczone mięsa pokrojone w plastry, np. karkówka z piekarnika lub szynka.
Ogórki kanapkowe możemy przygotować także w innych marynatach. Wystarczy, że przed włożeniem do słoików, pokroimy je na plasterki. W zestawieniu ze świeżym pieczywem, wędliną lub pasztetem świetnie sprawdzają się także:
Możemy również postawić na klasyczne ogórki konserwowe z marchewką, cebulą, czosnkiem, koperkiem i chrzanem. Na kanapki świetnie sprawdzą się także ogórki kiszone lub małosolne.
Ogórki możemy zalać także przestudzoną marynatą. Wtedy, przystępując do kolejnego kroku, czyli pasteryzacji, zalewamy słoiki wodą o podobnej temperaturze i wstawiamy do zagotowania. Ważną zasadą wekowania słoików jest unikanie dużych różnic temperatur. Inaczej szkło może popękać.
Domowe przetwory możemy pasteryzować również w piekarniku lub zmywarce (więcej na ten temat w artykule o alternatywnych metodach pasteryzacji). Po ostygnięciu sprawdzamy, czy wszystkie słoiki mają wklęsłe wieczka. Jeśli tak, to znaczy, że proces pasteryzacji przebiegł pomyślnie i możemy przełożyć pikle do domowej spiżarki. Słoiki, których wieczka nie są wklęsłe, wstawiamy do lodówki i spożywamy w pierwszej kolejności.
Komentarze