Sałatka z boczkiem to świetna propozycja na lunch, lekki obiad lub na pożywną przekąskę na imprezę. Połączenie makaronu, wędzonego boczku i świeżych warzyw nie tylko fantastycznie smakuje, ale i syci na długie godziny. Dodatkowo przygotowanie sałatki zajmie wam mniej niż pół godziny.
iStock
(średnia 4.48 z 193 głosów)
Gotowanie makaronu: Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy 10 g soli. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy do niej makaron. Czekamy, aż całość ponownie zacznie się gotować. Zmniejszamy gaz. Makaron gotujemy przez kolejne 8 minut (lub zgodnie z sugestiami producenta). Po tym czasie odcedzamy zawartość garnka i odkładamy ją do wystudzenia.
Smażenie boczku: Mięso kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż osiągnie konsystencję skwarek. Po tym czasie boczek odsączamy i odkładamy do wystudzenia.
Przygotowanie warzyw: Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazdo nasienne i kroimy ją w drobną kostkę. Cebulę obieramy i sieczemy w drobne piórka. Sałatę myjemy i rwiemy na drobne kawałki. Kapary odsączamy z zalewy.
Grzanki: Chleb kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej. Dodajemy pokrojone pieczywo. Smażymy, aż się zarumienią. Dodajemy po szczypcie soli, pieprzu, oregano, ziół prowansalskich oraz rozmarynu. Odstawiamy do przestudzenia.
Sałatka z boczkiem i makaronem: W dużej misce umieszczamy wszystkie warzywa. Mieszamy do połącznia. Dodajemy makaron oraz przestudzony boczek. Całość ponownie mieszamy. Wierzch posypujemy tartym parmezanem i grzankami. Podajemy z dressingiem.
Porady
- Sałatkę z makaronem i boczkiem można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięso jego roślinną alternatywą, a zamiast klasycznego majonezu dodać jego sojowy odpowiednik. Dodatek parmezanu można pominąć lub zamiast niego posypać wierzch sałatki wegańskim serem.
- Sałatkę można również przygotować z dressingiem winegret. Do jego wykonania potrzeba oliwy, soku z cytryny, pieprzu i soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać do połączenia.
- Majonez potrzebny do przygotowania dressingu do sałatki można również zrobić własnoręcznie. Choć jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, jest on o wiele smaczniejszy.
- Do sałatki z boczkiem i makaronem najlepiej sprawdzi się makaron typu kokardki lub świderki. Należy ugotować go na półtwardo (al dente).
- Dla urozmaicenia smaku można dodać do sałatki pomidory lub ogórka zielonego.
- Przyprawy do grzanek można dobierać wedle własnego uznania. Świetnie smakują z dodatkiem wędzonej papryki, bazylii czy czosnku.
- Zamiast wędzonego boczku można również użyć jego pieczonej wersji.
Jeśli planujecie zabrać sałatkę z boczkiem do pracy, polecamy przygotować ją w wersji warstwowej, a następnie zapakować ją do słoika lub wysokiego, plastikowego pojemnika. Dzięki temu warzywa oraz grzanki pozostaną chrupkie, a całość zachowa świeży, apetyczny wygląd.
Układanie warstw należy zacząć od sosu. Jeżeli posiadacie odpowiednio mały pojemnik, możecie go również zapakować oddzielnie. Następnie należy przełożyć do słoika makaron i podsmażony boczek. Na ich wierzchu można ułożyć warstwy warzyw w dowolnej kolejność. Grzanki oraz parmezan trzeba nałożyć jako ostatnie. Przed spożyciem wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Tak zapakowana sałatka zachowa świeżość na dłużej i z pewnością będzie wybornie smakować.
Boczek to dolna część tuszy wieprzowej. Można go zakupić zarówno wraz z żeberkami, jak i osobno. By mieć pewność, że wybrany przez nas kawałek mięsa jest dobrej jakości, należy zwrócić uwagę na kilka rzeczy. Pierwszą z nich jest kolor – świeży boczek powinien mieć jasnoróżową lub delikatnie czerwoną barwę. Jakiekolwiek przebarwienia mogą świadczyć o nieprawidłowym przeprowadzeniu uboju. Ważna jest również liczba ścięgien – zwykle, im jest ich mniej, tym lepszej jakości jest mięso. Dobra wieprzowina powinna być sucha. Jeżeli na jej powierzchni zbierają się krople lub widoczne są soki, lepiej zrezygnować z zakupu. Kupując zapakowane kawałki mięsa, należy również sprawdzić jego skład. Choć stosowanie środków takich jak glutaminian sodu czy karagen jest legalne, to wpływa ono zarówno na smak, jak i kolor produktu.
Komentarze