Sałatka z orkiszu papryką i ogórkiem

Dominika Wójciak sprytnie łączy ziarna i warzywa. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" zaproponowała dania idealne do lunchboxów i pudełek.

Dodany przez:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 400 g ugotowanego orkiszu, płaskurki lub ziaren owsa
  • 1 duża biała lub zielona papryka, wypestkowana, pokrojona w drobna kostkę
  • 4 młode ogórki gruntowe, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy
  • 1 duży pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki marynaty z kiszonej cytryny lub sok 1/2 cytryny
  • 200 g owczej fety lub sera manouri
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprze

Przygotowanie

  1. Orkisz wymieszaj z warzywami i natka, dodaj oliwę i marynatę z kiszonej cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Tak przygotowaną sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamykanym pojemniku (najlepiej szklanym). Tuż przed podaniem rozkrusz na sałatce porcję sera.
sałatka Papryka ogórek ser feta orkisz Dominika Wójciak lunchbox
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy