Sałatka z orkiszu papryką i ogórkiem

Dominika Wójciak sprytnie łączy ziarna i warzywa. W najnowszej książce "Prosto, pysznie, do pudełka" zaproponowała dania idealne do lunchboxów i pudełek.

Dodany przez:

Bez mięsa

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 400 g ugotowanego orkiszu, płaskurki lub ziaren owsa
  • 1 duża biała lub zielona papryka, wypestkowana, pokrojona w drobna kostkę
  • 4 młode ogórki gruntowe, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 łyżki kaparów, odsączonych z zalewy
  • 1 duży pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki marynaty z kiszonej cytryny lub sok 1/2 cytryny
  • 200 g owczej fety lub sera manouri
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprze

Przygotowanie

  1. Orkisz wymieszaj z warzywami i natka, dodaj oliwę i marynatę z kiszonej cytryny. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  2. Tak przygotowaną sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 3 dni w szczelnie zamykanym pojemniku (najlepiej szklanym). Tuż przed podaniem rozkrusz na sałatce porcję sera.

Wskazówki

Zobacz też: Papryka po węgiersku

sałatka Papryka ogórek ser feta orkisz Dominika Wójciak lunchbox
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy