Przepisy na zupy chłodnik

Chłodnik - nie tylko z botwinki
Chłodnik to polski klasyk. Najczęściej przygotowywany jest z młodych buraczków z liśćmi i łodyżkami. Ale chłodnik możemy zrobić także z wielu innych składników. Zasadną popularnością cieszy się chłodnik ogórkowy. Jeśli lubicie eksperymenty ze smakami, warto spróbować chłodnika z grillowanych warzyw z ziołowym sosem czy chłodnika marchewkowego z melonem i kukurydzą. Co ważne, chłodnik zjemy też na słodko. Pyszny jest ten z granatów z mlekiem kokosowym lub chłodnik arbuzowy. Takie zupy warto podawać dobrze schłodzone, ale tuż przed jedzeniem wyciągnijmy je na chwilę z lodówki – lekkie ogrzanie sprawi, że smaki będą bardziej wyczuwalne. Chłodnik to zupa delikatna i aksamitna – warto przełamać ją chrupiącymi plasterkami rzodkiewki czy ogórka.

Polecane przepisy