Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą

Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą to łatwe danie na upalne dni. Słodko-słony smak idealnie współgra z nutą białego bzu. Wypróbuj chłodnik z melonem i kukurydzą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chłodnik

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 152 głosów)

Chłodnik marchewkowy z melonem i kukurydzą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Marchewki: zalewamy wodą lub lekkim warzywnym bulionem (ok. 1 l), dodajemy masło i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. Doprawiamy solą i sokiem z kwiatów czarnego bzu, miksujemy na gładki krem. Studzimy.

  • 2.

    Melon i kukurydza: z melona wycinamy specjalną łyżką malutkie kulki, z kolby ściągamy ziarna kukurydzy, razem mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną cukru, odstawiamy na 30 min.

  • 3.

    Podanie: zimny krem z marchewki ponownie miksujemy z jogurtem, mieszamy z melonem z kukurydzą i wykładamy na talerze. Na wierzch dajemy kosteczki fety, posiekany koper i chrupiące grzanki (pieczywo po prostu rumienimy na maśle).

Porady

Zobacz także: tarta brzoskwiniowa z jagodami

 

Notka redakcyjna

Pasują tutaj syrop z imbiru i odrobina pasty curry, dodane w trakcie gotowania marchewki; nadają chłodnikowi orientalnej nuty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy