Chłodnik z papryką i czosnkiem

Przepis na pikantny chłodnik z papryką i czosnkiem

Dodany przez:

Chłodnik z papryka i czosnkiem

Chłodnik

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ogórek sałatkowy
  • czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 kg truskawek
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml najwyższej jakości oliwy
  • łyżeczka balsamico
  • bardzo czerstwa bułka
  • cukier, sól, biały pieprz
  • kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie

  1. Ogórka obieramy, przecinamy na pół, łyżeczką usuwamy pestki, resztę wkrajamy do kielicha blendera, podobnie jak oczyszczone papryki i truskawki oraz czosnek. Miksujemy na gładko, dolewamy wino, oliwę i ocet. Ścieramy bułkę – tyle, żeby odpowiadała nam konsystencja, ponownie miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schładzamy, rozlewamy do szklanek. Każdą porcję skrapiamy oliwą, dekorujemy miętą.
  2. * Chłodnik można dodatkowo wymieszać z pokrojoną w cienkie paski kiełbasą chorizo lub salami, sprawdzi się też kindziuk. W takiej postaci, podany np. ze świeżą ciabattą oliwkową wystarczy za obiad w upalny dzień.
  3. * Wino do chłodnika powinno być jak najbardziej mineralne, najprostszym wyborem będzie chardonnay.
  4. Zobacz inne przepisy:
  5. Zupa z pomarańczą i kluseczkami
  6. Chłodnik z arbuzem i fetą
  7. Gazpacho z balsamico
  8. Zupa szparagowa z konfiturą
  9. Zupa winna z cynamonem i biszkoptami

Wskazówki

Zobacz też: Chłodnik buraczkowo-malinowy

czosnek zupa Papryka chłodnik pikantny chłodnik
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy