Chłodnik z papryką i czosnkiem

Przepis na pikantny chłodnik z papryką i czosnkiem

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 157 głosów)

Składniki:

  • ogórek sałatkowy
  • czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 kg truskawek
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml najwyższej jakości oliwy
  • łyżeczka balsamico
  • bardzo czerstwa bułka
  • cukier, sól, biały pieprz
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórka obieramy, przecinamy na pół, łyżeczką usuwamy pestki, resztę wkrajamy do kielicha blendera, podobnie jak oczyszczone papryki i truskawki oraz czosnek. Miksujemy na gładko, dolewamy wino, oliwę i ocet. Ścieramy bułkę – tyle, żeby odpowiadała nam konsystencja, ponownie miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schładzamy, rozlewamy do szklanek. Każdą porcję skrapiamy oliwą, dekorujemy miętą.
  • * Chłodnik można dodatkowo wymieszać z pokrojoną w cienkie paski kiełbasą chorizo lub salami, sprawdzi się też kindziuk. W takiej postaci, podany np. ze świeżą ciabattą oliwkową wystarczy za obiad w upalny dzień.
  • * Wino do chłodnika powinno być jak najbardziej mineralne, najprostszym wyborem będzie chardonnay.
  • Zobacz inne przepisy:
  • Zupa z pomarańczą i kluseczkami
  • Chłodnik z arbuzem i fetą
  • Gazpacho z balsamico
  • Zupa szparagowa z konfiturą
  • Zupa winna z cynamonem i biszkoptami

Porady

Zobacz też: Chłodnik buraczkowo-malinowy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy