Chłodnik pomidorowy z jajkami i tuńczykiem

Chłodnik to nie tylko danie z botwinki. Pomidorowy chłodnik kusi smakiem i prostym przygotowaniem. A z dodatkiem jajek i kawałków tuńczyka będzie sycącą propozycją na obiad w upalne dni.

chłodnik

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 186 głosów)

Składniki:

  • 8 dojrzałych mięsistych pomidorów
  • słodka zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 ciabattki, namoczone w niewielkiej ilości wody
  • sól morska, pieprz
  • ok. 1/2 szklanki oliwy
  • ocet z białego wina
  • 4 jajka na twardo
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 4 plastry szynki typu serrano
  • 4 małe dymki ze szczypiorem

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki, miąższ wrzucamy do kielicha blendera. Dokładamy pokrojoną na kawałki, oczyszczoną z pestek i błon paprykę, obrany czosnek, ciabattki (nie odciskamy ich), oprószamy solą i pieprzem. Miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Wlewamy oliwę, miksujemy, aż zupa uzyska aksamitną konsystencję – wówczas możemy wyregulować jej gęstość, dodając wody, ew. jeszcze oliwy. Przyprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem, rozlewamy do misek (można dodatkowo schłodzić).
  • Do każdej porcji wkładamy po 2 połówki jajka, trochę mięsa tuńczyka, plaster szynki, posypujemy posiekaną dymką ze szczypiorem. Skrapiamy oliwą, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też: zupa krem z pomidorów

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy