Bita śmietana - przepisy na desery

Z czego zrobić bitą śmietanę?

Bita śmietana jest dostępna na sklepowych półkach jako mieszanka w proszku, a także jako całkowicie gotowy produkt w sprayu. Tę ostatnią postać uwielbiają zwłaszcza najmłodsze dzieci, które potrafią zadręczać mamę czy tatę na tyle skutecznie, że zdesperowany rodzic w końcu dla świętego spokoju wrzuca słodki przysmak do koszyka. Ogólnie jednak nie jest tajemnicą, że śmietana przygotowana samodzielnie okazuje się często i zdrowsza, i tańsza.
Jak zrobić bitą śmietanę we własnej kuchni? Do tego celu będziemy potrzebowali tak naprawdę tylko jednego składnika: ok. 250 ml śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu (30-36%). Możemy także pokusić się o kolejne dodatki, które wpłyną na konsystencję naszej śmietany albo poprawią jej smak. Powinniśmy je jednak zostawić na sam koniec procesu ubijania. Tłusta śmietanka do ubijania musi być zimna, przed przygotowaniem powinna się dobrze schłodzić w lodówce. Ważne jest także to, aby nie przedłużać na siłę procesu ubijania. Kiedy widzimy, że śmietana jest już sztywna, powinniśmy przerwać pracę; w innym wypadku zawartość naczynia może się zwarzyć.

Porady na idealną bitą śmietanę

Przyrządzając bitą śmietanę samodzielnie po raz pierwszy, możemy mieć wątpliwości, czy podchodzimy do tego zadania właściwie. Warto więc zapoznać się z kilkoma drobnymi wskazówkami, które pozwolą nam błyskawicznie i bezproblemowo zakończyć cały proces. Naczynie, do jakiego przelewamy schłodzoną śmietankę, powinno być suche i pozbawione śladów tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się zatem miska szklana albo metalowa. Warto wiedzieć, że na plastiku lubi się utrzymywać tłusta powłoka.
Bita śmietana nie jest produktem trwałym, co oznacza, że dość szybko zaczyna się rozpływać. Istnieją jednak dwie sprawdzone metody na zatrzymanie tego procesu. Pierwsza polega na dodaniu rozpuszczonej w wodzie żelatyny (oczywiście przestudzonej) - dzięki niej śmietana stanie się tak sztywna, że będzie nią można przełożyć blaty tortowe. Drugi sposób polega na połączeniu naszej śmietany z serkiem mascarpone w proporcji 2:1 (czyli np. 400 ml śmietany i 200 g mascarpone). Serek powinien zostać wmieszany drewnianą łyżką albo mikserem na najniższych obrotach.
Zarówno żelatyna, jak i mascarpone wpływają przede wszystkim na trwałość naszego deseru. Aby wzbogacić walory smakowe bitej śmietany, można do niej dorzucić łyżkę kakao, kawy rozpuszczalnej albo odrobinę dobrego alkoholu, jak rum czy likier amaretto.
Gotową śmietanę należy przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 24 godziny. Warto też wziąć pod uwagę, że ma ona tendencję do przejmowania obcych aromatów-szybko więc przesiąknie zawartością naszej lodówki. Z tego powodu dobrze jest trzymać ją pod przykryciem i spożyć możliwie szybko po przygotowaniu.

Przepisy z bitą śmietaną

Bita śmietana pasuje idealnie do większości popularnych ciast, takich jak szarlotka, sernik czy rolada owocowa. Osoby ceniące sobie nowe doświadczenia powinny się zdecydować na jabłecznik na cydrze z bitą śmietaną-cydr podkreśla smak jabłek, a śmietana nadaje ciastu intensywniejszego smaku.
Wielbicielom bardziej klasycznych smaków można polecić mrożony sernik z truskawkami i bitą śmietaną albo proste ciasto z porzeczkami i bitą śmietaną. Oba desery kojarzą się z okresem letnim, zapowiadając nadejście upragnionych wakacji. 
 

Polecane przepisy