Strudel z jabłkami (Apfelstrudel)

Jak idealnie zwinąć strudel z jabłkami? Spokojne, ale zdecydowane ruchy to podstawa!

ciasto z owocamiciasto z jabłkamiszarlotka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 172 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok z cytryny
  • 10 dag cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3–4 łyżki rumu
  • po 5 dag rodzynek i orzechów włoskich
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 szklanki bitej śmietany
  • ciasto:
  • jajko
  • łyżka octu jabłkowego
  • 5 dag stopionego masła
  • łyżka oleju słonecznikowego
  • 25 dag bardzo drobno mielonej mąki (tortowej)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obrane jabłka, oczyszczamy i kroimy w cienkie płatki, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy cukrem i cukrem waniliowym. Mieszamy z namoczonymi w rumie rodzynkami, cynamonem i szczyptą soli.
  • Roztapiamy 8 dag masła, wsypujemy bułkę tartą, lekko rumienimy, studzimy. Ciasto: z 1/2 szklanki ciepłej wody, jajka, octu, soli, 1/2 roztopionego masła i oleju robimy emulsję, łączymy z przesianą mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto, musi być rozciągliwe. Formujemy kule, smarujemy roztopionym masłem, przykrywamy miską i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
  • Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, jak to tylko możliwe. Przekładamy na oprószoną mąką serwetę i rozciągamy: wkładając dłonie pod płat ciasta i unosząc je na kostkach palców, rozciągamy na boki. Grube brzegi ciasta odcinamy.
  • Na powierzchni 2/3 ciasta rozsmarowujemy tartą bułkę, rozkładamy nadzienie, pozostawiając wolne brzegi. Bitą śmietanę mieszamy z posiekanymi orzechami i rozkładamy na jabłkach. Unosząc w górę brzegi serwety, zwijamy rulon.
  • Gotowy, dość długi strudel układamy po przekątnej lub zwijamy jak rogal na blasze, wyłożonej natłuszczonym pergaminem. Obficie smarujemy stopionym masłem, pieczemy 30–40 min w temp. 200ºC. Oprószamy cukrem pudrem, możemy podawać na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy