Biszkopt z musem waniliowym i czereśniami

Delikatny biszkopt, puszysty krem z bitą śmietaną i słodkie czereśnie. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale warto się wysilić, bo efekt jest świetny. Posmakuje wielbicielom słodkich rolad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami biszkopt desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)

Biszkopt z musem waniliowym i czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Krem waniliowy: mleko z przeciętą na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z  cukrem ucieramy ok. 5 min na biały krem. Mleko powoli dolewamy do masy żółtkowej i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 2.

    Żelatyna: 2 listki moczymy  w zimnej wodzie. Po 10 min odciskamy je z nadmiaru wody i mieszamy z masą waniliowo-jajeczną. Wstawiamy krem do lodówki na 30 min.

  • 3.

    Blaty biszkoptowe: kroimy poziomo na warstwy i przycinamy w prostokąty, którymi wylepiamy dno, boki, a później także wierzch formy keksowej. 

  • 4.

    Składanie ciasta: bitą śmietanę mieszamy ze schłodzonym kremem i wlewamy do formy wyłożonej biszkoptem do ok. jednej trzeciej wysokości. Wkładamy czereśnie. Dopełniamy pozostałym kremem  i przykrywamy wierzch ostatnim kawałkiem biszkoptu, tworząc wieczko.

  • 5.

    Chłodzenie: ostrożnie owijamy ciasto folią spożywczą  i przechowujemy w lodówce przez  co najmniej 4 godz., aby stężało.

  • 6.

    Podanie: ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta, wyjmujemy je z formy i kroimy na dość grube  plastry. Serwujemy na malinowym  lub truskawkowym coulis (purée z owoców zmiksowane  z cukrem, sokiem z cytryny i sokiem  z pomarańczy). 

Porady

Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką

Notka redakcyjna

Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto go wykorzystać. Kiedy już się skończy, wykorzystaj inne owoce - nadają się maliny, truskawki, borówki...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy