REKLAMA

Biszkopt z musem waniliowym i czereśniami

Delikatny biszkopt, puszysty krem z bitą śmietaną i słodkie czereśnie. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale warto się wysilić, bo efekt jest świetny. Posmakuje wielbicielom słodkich rolad.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami biszkopt Desery

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 190 głosów)


Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 laski wanilii
  • 5 żółtek
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 listki żelatyny
  • 2 blaty biszkoptowe o śr. 25 cm i 4 cm grubości
  • 300 ml bitej śmietany
  • 60 dag czereśni bez pestek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Mleko z przeciętą na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia.
  • Żółtka z cukrem ucieramy ok. 5 min na biały krem.
  • Mleko powoli dolewamy do masy żółtkowej i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Żelatynę moczymy w zimnej wodzie. Po 10 min odciskamy z nadmiaru wody i mieszamy z masą waniliowo-jajeczną. Wstawiamy krem do lodówki na 30 min.
  • Biszkopt przecinamy poziomo na 3 warstwy i przycinamy z niego prostokąty, którymi wylepimy dno, boki, a później także wierzch formy keksowej.
  • Bitą śmietanę mieszamy z oziębionym kremem i wlewamy do formy wyłożonej biszkoptem do ok. jednej trzeciej wysokości.
  • Wkładamy czereśnie, dopełniamy pozostałym kremem i przykrywamy wierzch ostatnim kawałkiem biszkoptu, tworząc wieczko.
  • Ostrożnie owijamy folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godz., aby ciasto stężało.
  • Ostrożnie zdejmujemy folię, wyjmujemy z formy i kroimy na dość grube plastry.
  • Podajemy na malinowym lub truskawkowym coulis (to purée z malin lub truskawek, zmiksowane z cukrem, sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy).

Porady

Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką

Notka redakcyjna

Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto go wykorzystać. Kiedy już się skończy, wykorzystaj inne owoce - nadają się maliny, truskawki, borówki...

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy