Biszkopt z musem waniliowym i czereśniami

Ocena:

4.5 (190)

  • 45 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Delikatny biszkopt, puszysty krem z bitą śmietaną i słodkie czereśnie. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale warto się wysilić, bo efekt jest świetny. Posmakuje wielbicielom słodkich rolad.

Składniki:

  • mleko  500 ml

  • czereśnie  600 g

  • bita śmietana  300 ml

  • cukier puder  150 g

  • wanilia  2 szt.

  • żółtko  5 szt.

  • żelatyna  2 szt.

  • biszkopty  2 szt.

Biszkopt z musem waniliowym i czereśniami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Krem waniliowy: mleko z przeciętą na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z  cukrem ucieramy ok. 5 min na biały krem. Mleko powoli dolewamy do masy żółtkowej i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 2:

    Żelatyna: 2 listki moczymy  w zimnej wodzie. Po 10 min odciskamy je z nadmiaru wody i mieszamy z masą waniliowo-jajeczną. Wstawiamy krem do lodówki na 30 min.

  • Krok 3:

    Blaty biszkoptowe: kroimy poziomo na warstwy i przycinamy w prostokąty, którymi wylepiamy dno, boki, a później także wierzch formy keksowej. 

  • Krok 4:

    Składanie ciasta: bitą śmietanę mieszamy ze schłodzonym kremem i wlewamy do formy wyłożonej biszkoptem do ok. jednej trzeciej wysokości. Wkładamy czereśnie. Dopełniamy pozostałym kremem  i przykrywamy wierzch ostatnim kawałkiem biszkoptu, tworząc wieczko.

  • Krok 5:

    Chłodzenie: ostrożnie owijamy ciasto folią spożywczą  i przechowujemy w lodówce przez  co najmniej 4 godz., aby stężało.

  • Krok 6:

    Podanie: ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta, wyjmujemy je z formy i kroimy na dość grube  plastry. Serwujemy na malinowym  lub truskawkowym coulis (purée z owoców zmiksowane  z cukrem, sokiem z cytryny i sokiem  z pomarańczy). 

Porady

Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto go wykorzystać. Kiedy już się skończy, wykorzystaj inne owoce - nadają się maliny, truskawki, borówki...

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne