Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.5 (190)
Delikatny biszkopt, puszysty krem z bitą śmietaną i słodkie czereśnie. Przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale warto się wysilić, bo efekt jest świetny. Posmakuje wielbicielom słodkich rolad.
mleko 500 ml
czereśnie 600 g
bita śmietana 300 ml
cukier puder 150 g
wanilia 2 szt.
żółtko 5 szt.
żelatyna 2 szt.
biszkopty 2 szt.
Krem waniliowy: mleko z przeciętą na pół laską wanilii doprowadzamy do wrzenia. Żółtka z cukrem ucieramy ok. 5 min na biały krem. Mleko powoli dolewamy do masy żółtkowej i podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając drewnianą łyżką, aż krem zgęstnieje. Odstawiamy do wystudzenia.
Żelatyna: 2 listki moczymy w zimnej wodzie. Po 10 min odciskamy je z nadmiaru wody i mieszamy z masą waniliowo-jajeczną. Wstawiamy krem do lodówki na 30 min.
Blaty biszkoptowe: kroimy poziomo na warstwy i przycinamy w prostokąty, którymi wylepiamy dno, boki, a później także wierzch formy keksowej.
Składanie ciasta: bitą śmietanę mieszamy ze schłodzonym kremem i wlewamy do formy wyłożonej biszkoptem do ok. jednej trzeciej wysokości. Wkładamy czereśnie. Dopełniamy pozostałym kremem i przykrywamy wierzch ostatnim kawałkiem biszkoptu, tworząc wieczko.
Chłodzenie: ostrożnie owijamy ciasto folią spożywczą i przechowujemy w lodówce przez co najmniej 4 godz., aby stężało.
Podanie: ostrożnie zdejmujemy folię z ciasta, wyjmujemy je z formy i kroimy na dość grube plastry. Serwujemy na malinowym lub truskawkowym coulis (purée z owoców zmiksowane z cukrem, sokiem z cytryny i sokiem z pomarańczy).
Porady
Zobacz też: ciasto czereśniowe z galaretką
Sezon na czereśnie trwa krótko, więc warto go wykorzystać. Kiedy już się skończy, wykorzystaj inne owoce - nadają się maliny, truskawki, borówki...