Bogini wenus z puszystą masą serową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Biszkopt: Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C Białka ubijamy na sztywną masę. Ciągle mieszając dodajemy cukier, żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szkl. gorącej wody , ostudzić. Biały ser zmielić. Do zmielonego sera dodać lekko tężejącą galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Odkładamy sobie odrobinę śmietany do dekoracji przy podaniu. Do ubitej śmietany dodajemy masę serową. Całość porządnie miksujemy.
Ostudzony biszkopt kroimy na 2 części. Na pierwszą cześć wykładamy masę serową, przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżemem.
Posypka kokosowa: Na małym ogniu na patelni smażymy masło, cukier oraz wiórki kokosowe aż się zrumienią . Studzimy. Na wierzch ciasta posmarowany dżemem wykładamy posypkę. Ciasto schładzamy w lodówce.
Do dekoracji przy podaniu używamy: Banany kroimy w plasterki, odłożoną odrobinę śmietany przekładamy w rękaw cukierniczy i tworzymy własną kompozycję całość posypujemy posypką czekoladową i smacznie zjadamy :) Smacznego !!!
Komentarze