Bezglutenowy tort czekoladowy to doskonały przepis dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu, ale także tych, którzy wykluczają pszenicę lub zboża ze swojego menu.
(średnia 4.54 z 195 głosów)
Na tortownicę o średnicy ok. 20 cm
6 jajek „zerówek”
180 cukru
180 g gorzkiej czekolady
50 g zmielonych migdałów
200 g konfitury wiśniowej
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru-pudru
Polewa
70 ml śmietany kremówki
70 g gorzkiej czekolady
Jeśli ciasto jest przeznaczone dla osób z celiakią
Wykonanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek I ubijamy żółtka z cukrem na puszystą pianę. Wciąż ubijając
ciasta, bita śmietana - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!
Komentarze