REKLAMA

Sernik z kalafiorem, limonką i kokosem

Oryginalna ziemista słodycz kalafiora to doskonały smak dla urozmaicenia sernika. Smak podkręci pieczony kokos, skórka z limonki i bita śmietana na wierzchu. Przepis z książki "Kalafior to król".

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

serniki bita śmietana

Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 187 głosów)


Składniki:

  • 200 g różyczek kalafiora
  • 250 g posiekanego kremowego serka
  • 300 g świeżego, twardego sera ricotta
  • 150 g drobnego cukru
  • 4 łyżki soku z limonki
  • drobno starta skórka z 2 limonek
  • 3 mocno ubite jajka
  • 45 g suszonych ścinków kokosowych
  • 1 łyżeczka esencji kokosowej (lub do smaku)
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • Spód do sernika: 175 g pokruszonych słodkich herbatników
  • 80 ml stopionego oleju kokosowego
  • 50 g suszonych ścinków kokosowych

Kroki przygotowania:

  • Przygotuj spód do sernika: włóż herbatniki do malaksera i zetrzyj na drobne okruchy. Nie wyłączając urządzenia, wlej olej, wsyp ścinki kokosowe i rozdrabniaj dalej do dokładnego połączenia składników. Wyłóż, dociskając, do tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  • Ugotuj kalafior na parze przez 4 minuty lub do miękkości, następnie ostudź na durszlaku. Zblenduj, dodaj kremowy ser i wymieszaj na gładką masę, od czasu do czasu przerywając, aby zeskrobać masę ze ścianek.
  • Dodaj ricottę, cukier, sok i skórkę z limonki i utrzyj na gładko, następnie dorzuć jajka,ścinki kokosowe, mąkę i esencję i utrzyj na gładko.
  • Przelej do formy i piecz przez 50−60 minut, aż ciasto będzie wypieczone pośrodku. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy