Oryginalna ziemista słodycz kalafiora to doskonały smak dla urozmaicenia sernika. Smak podkręci pieczony kokos, skórka z limonki i bita śmietana na wierzchu. Przepis z książki "Kalafior to król".
Składniki:
200 g różyczek kalafiora
250 g posiekanego kremowego serka
300 g świeżego, twardego sera ricotta
150 g drobnego cukru
4 łyżki soku z limonki
drobno starta skórka z 2 limonek
3 mocno ubite jajka
45 g suszonych ścinków kokosowych
1 łyżeczka esencji kokosowej (lub do smaku)
2 łyżki mąki uniwersalnej
Spód do sernika: 175 g pokruszonych słodkich herbatników
80 ml stopionego oleju kokosowego
50 g suszonych ścinków kokosowych
Sernik z kalafiorem, limonką i kokosem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przygotuj spód do sernika: włóż herbatniki do malaksera i zetrzyj na drobne okruchy. Nie wyłączając urządzenia, wlej olej, wsyp ścinki kokosowe i rozdrabniaj dalej do dokładnego połączenia składników. Wyłóż, dociskając, do tortownicy o średnicy 20 cm.
Rozgrzej piekarnik do 170°C.
Ugotuj kalafior na parze przez 4 minuty lub do miękkości, następnie ostudź na durszlaku. Zblenduj, dodaj kremowy ser i wymieszaj na gładką masę, od czasu do czasu przerywając, aby zeskrobać masę ze ścianek.
Dodaj ricottę, cukier, sok i skórkę z limonki i utrzyj na gładko, następnie dorzuć jajka,ścinki kokosowe, mąkę i esencję i utrzyj na gładko.
Przelej do formy i piecz przez 50−60 minut, aż ciasto będzie wypieczone pośrodku. Wyłącz piekarnik, lekko uchyl drzwiczki i zostaw sernik do całkowitego wystudzenia.