Zakwas - przepisy i rodzaje

87 przepisów

Zakwas to półprodukt do wielu przepisów, który warto zrobić samodzielnie. Zarówno zakwas na chleb, jak i zakwas do czerwonego barszczu i zakwas do żurku powinny być przygotowane z dobrej jakości składników, bez ulepszaczy smaku czy przyspieszaczy. Dobry zakwas potrzebuje czasu i uważności. Sprawdźcie, jakie odmiany zakwasu spotkamy w kuchni i co z nich ugotować lub upiec.

Zakwas - wszystko co musisz o nim wiedzieć

Czas przygotowania: 120 min.
Niemiecki chleb wiejski
Pyszny

Alex_M

Niemiecki chleb wiejski

Czas przygotowania: 2880 min.
Chleb rosyjski z ziemniakami
pyszny!

Alex_M

Chleb rosyjski z ziemniakami

Zakwas buraczany

W XIX w. buraczany zakwas był na polskich ziemiach tak popularny, że w każdym domu – szlacheckim, mieszczańskim czy chłopskim – trzymano naczynie przeznaczone tylko do jego wyrobu, będące w użyciu non stop. Jeśli jakimś cudem ktoś zakwasu nie miał, szedł z garnuszkiem np. do najbliższego dworu, gdzie dostawał go za darmo. Zakwas buraczany służył jak napój oraz baza zup. Jeszcze w latach 70. XX w. garnki z kiszącymi się burakami stały na kuchennych parapetach nawet w wielkomiejskich blokowiskach. Trudno zrozumieć, dlaczego tak bardzo straciły na znaczeniu, na szczęście wracają – oby na dobre