Żurek wigilijny pojawia się na wielu polskich stołach. Czasami obok tradycyjnego barszczu czerwonego z uszkami, czasami zamiast niego. To naprawdę wyjątkowa zupa, która łączy w sobie wywar grzybowy, z zakwasem na żur i bulionem warzywnym. W naszym przepisie proponujemy dodatkowo wzbogacić tę postną zupę grzankami z wędzonym łososiem i kawiorem.
Grzyby: należy je namoczyć dzień przed przygotowaniem żurku wigilijnego. Ok. 250 g grzybów leśnych, np. podgrzybków i borowików, tak, żeby były całkowicie zakryte. Przykrywamy naczynie, odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, żeby zmiękły. Następnie należy przełożyć je do garnka z wodą – gotujemy je przez ok. 40 minut na małym ogniu, aż do miękkości.
Bulion warzywny: obieramy marchewkę, pietruszkę i pół, średniej wielkości, selera, następnie myjemy por i wcześniej obrane warzywa. Wszystkie kroimy na niezbyt duże kawałki. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz do smaku (może być mielony lub w ziarnach). Gotujemy do miękkości warzyw, ok. 20–30 minut. Następnie odcedzamy warzywa, przyprawy można zostawić.
Bulion, grzyby, zakwas: klarowny bulion łączymy z wywarem grzybów. Dodajemy rozgnieciony czosnek i sól do smaku. Zagotowujemy i dolewamy stopniowo, porcjami, dobrze wymieszany, zakwas na żurek, po każdej porcji czekamy na ponowne zagotowanie się płynu. Sprawdzamy smak żurku wigilijnego, w razie potrzeby zwiększamy ilość zakwasu.
Grzanki i łosoś: z pieczywa pszennego wycinamy niewielkie krążki, podpiekamy je, z każdej strony, na patelni (z olejem lub bez). Pozostawiamy do przestudzenia. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kawałki i układamy na grzankach. Dodatkowo można ozdobić je niewielką ilością kawioru i rzeżuchą lub kiełkami.
zupy, żur - zobacz inne inspiracje Kuchnia polska - zobacz inne inspiracjePorady
- Zamiast suszonych grzybów możemy użyć mrożonych – można je wcześniej rozmrozić, ale nie jest to konieczne.
- Por można zastąpić cebulą, nie wpłynie to znacznie na zmianę smaku.
- Użycie kawioru jest opcjonalne, jeśli go nie lubimy, możemy z niego spokojnie zrezygnować.
- Grzanki z łososiem w żurku wigilijnym można zastąpić wcześniej ugotowanymi ziemniakami (gotujemy je razem z warzywami na bulion) i grzybami.
- Żurek z suszonymi grzybami najlepiej smakuje z domowym zakwasem, jeśli jednak nie zdążyliśmy go przygotować, sprawdzi się również każdy inny zakwas żytni ze sklepu.
- Warzywa, które zostały nam z gotowania bulionu można wykorzystać do innych potraw, np. do sałatki jarzynowej.
- Żurek wigilijny sprawdzi się również jako zupa na pierwszy dzień świąt. Można wtedy dodatkowo uzupełnić go o podsmażoną kiełbasę lub boczek.
- Grzanki mogą być przygotowane z chleba pszennego lub tostowego, również pszennego lub z ziarnami.
Komentarze