Litewski kulebiak z ziarnami

Pyszny kulebiak zazwyczaj kojarzy nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Przyrządzamy go z farszem z kapusty i grzybów i pieczemy na złoty kolor. Tymczasem jednak kulebiak może być też jedzony na co dzień. I takie właśnie danie wam proponujemy. Przyrządzamy kulebiak z wyjątkowo smacznym farszem - kurczak w połączeniu z żółtym serem i suszonymi pomidorami jest pyszny! Taki kulebiak będzie wspaniałym daniem obiadowym lub kolacyjnym, sprawdzi się także na przyjęciu. Wygląda na tyle efektownie, że serwujemy go na stół w całości i kroimy przy gościach.

dania z kurczakakulebiak

Czas przygotowania:
95 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • kulebiak 11.Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłej wody, odstawiamy na 15 min, by urosły. Do mąki dodajemy drożdże, zakwas, olej, sól, wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto, zagniatając do momentu, aż zacznie odstawać od ręki, podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
  • kulebiak 42.Filety z kurczaka polewamy olejem, posypujemy przyprawą, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, na 40 min. Po ostudzeniu kroimy w plasterki.
  • kulebiak 33.Ciasto ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy keczupem, układamy plastry kurczaka, posypujemy startym serem, harissą i suszonymi pomidorami, a następnie składamy tak, jakbyśmy robili gołąbka.
  • kulebiak 24.Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem, posypujemy ziarnami. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C, przez 1 godz., aż się pięknie przyrumieni.

Porady

Do przygotowania tego kulebiaka możemy użyć dwóch różnych typów mąki - ciasto będzie smaczniejsze. Użyjmy ok. 17 dag mąki pszennej typ 1850, która używana jest do wypieku chleba graham oraz 33 dag mąki pszennej typ 550, czyli tzw. mąki luksusowej, świetnej także do ciast drożdżowych czy racuchów. Mąki mieszamy i dalej postępujemy zgodnie z przepisem.

Do farszu w kulebiaku warto dodać ulubione przyprawy i zioła. Polecamy zwłaszcza suszone pomidory, czosnek czy bazylię. Z kolei dodając do dania przyprawę curry i nieco kuminu uzyskamy danie bardziej orientalne. Kulebiak kroimy w szerokie plastry i serwujemy z dodatkami, np. sałatką. 

Notka redakcyjna

Kulebiak wygląda na skomplikowane danie, ale w rzeczywistości to łatwa do przygotowania potrawa. Do przygotowania farszu możemy użyć resztek z lodówki, gotowe ciasto francuskie znajdziemy z kolei w niemal każdym sklepie. Kulebiak jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, ale jego nazwa ma podobno pochodzić z języka niemieckiego i oznaczać ciasto nadziane farszem z kapusty. W wersji tradycyjnej kulebiak jest wykonywany z ciasta drożdżowego z farszem z kaszy gryczanej i kapusty. Do nadzienia dodaje się także jajka na twardo i ryby. Z kolei w wersji polskiej kulebiak zwykle podawany jest głównie z farszem z kapusty i grzybów lub samej kapusty. Na Lubelszczyźnie spotkacie również kulebiaki oo brzegi wypakowane warzywami i mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy