Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.
fot. Joanna Matyjek/odczarujgary.pl
(średnia 4.52 z 161 głosów)
Porady
Barszcz możesz przygotować na własnym zakwasie, w tym celu w sporym naczyniu z kamionki lub szkła ułóż pokrojone w plastry buraki z czosnkiem i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalej osoloną wodą (1 łyżka na litr), wstaw w ciemne miejsce i obciąż od góry np. wyparzonym kamieniem, tak aby nic nie wystawało ponad poziom płynu. Po 10 dniach zakwas będzie gotowy.
Jeszcze więcej wegańskich inspiracji w książce "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów".
Kuchnia wegańska z roku na rok zyskuje na popularności. Dietę roślinną wybieramy nie tylko ze względów etycznych, ale też zdrowotnych i smakowych. Weganizm udowadnia, że przepisy na wegańskie pierogi, pasztety bez mięsa czy warzywa faszerowane to kulinarne niebo dla osób, które lubią eksperymentować. Szczególnie cieszą też dobrze znane klasyki, ale w wegańskiej wersji, tak jak powyższe kołduny wegańskie z farszem z soczewicy.
Komentarze