Kołduny wegańskie z czerwonym barszczem

Przepis na kołduny wegańskie z czerwonym barszczem to jedna z propozycji z książki "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów. Kołduny mają delikatne, mięciutkie ciasto z dodatkiem oleju, a farsz to połączenie soczewicy i aromatycznych przypraw. Cząber, pieprz ziołowy i papryka wędzona doskonale doprawią strączkowe nadzienie. Wegańskie kołduny z soczewicą podane z czerwonym barszczem to doskonała propozycja na świąteczny obiad, ale też inne, rodzinne spotkania przy jednym stole.

dodany przez: Burda Książki

barszcz czerwony kołduny

Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 161 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1. Soczewicę ugotuj do miękkości. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  • 2. Na rozgrzanym oleju (2 łyżki) zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty lub drobno posiekany czosnek i smaż jeszcze 1–2 minuty. Dopraw cząbrem, papryką oraz pieprzem ziołowym. Całość dokładnie wymieszaj. Połącz z soczewicą i dopraw solą (2/3 łyżeczki) oraz pieprzem (1/2 łyżeczki). Farsz powinien być dość wyraźny w smaku.
  • 3. Połącz składniki do ciasta: mąka, woda, olej i 1/2 łyżeczki soli - uwaga woda musi być bardzo gorąca! - i zagnieć. Kawałki ciasta wałkuj na pożądaną grubość (3–4 mm). Wykrawaj szklanką (lub czymś okrągłym) kółka z ciasta. Na środku układaj kulki z farszu. Zawijaj elegancko w kołduny (uszka).
  • 4. Przygotuj barszcz: bulion gotuj na małym ogniu z dodatkiem majeranku 20–30 minut. Dolej zakwas buraczany i doprowadź do tzw. migotania (ok. 80 stopni Celsjusza). Przecedź i dopraw wedle uznania – solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem.

Porady

Barszcz możesz przygotować na własnym zakwasie, w tym celu w sporym naczyniu z kamionki lub szkła ułóż pokrojone w plastry buraki z czosnkiem i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz). Zalej osoloną wodą (1 łyżka na litr), wstaw w ciemne miejsce i obciąż od góry np. wyparzonym kamieniem, tak aby nic nie wystawało ponad poziom płynu. Po 10 dniach zakwas będzie gotowy. 

Jeszcze więcej wegańskich inspiracji w książce "Przy jednym stole100 przepisów mięsnych i wegańskich" Anety i Jaśka Kuroniów".

Notka redakcyjna

Kuchnia wegańska z roku na rok zyskuje na popularności. Dietę roślinną wybieramy nie tylko ze względów etycznych, ale też zdrowotnych i smakowych. Weganizm udowadnia, że przepisy na wegańskie pierogi, pasztety bez mięsa czy warzywa faszerowane to kulinarne niebo dla osób, które lubią eksperymentować. Szczególnie cieszą też dobrze znane klasyki, ale w wegańskiej wersji, tak jak powyższe kołduny wegańskie z farszem z soczewicy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy