Barszcz biały

Barszcz biały - prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Barszcz biały najlepiej przygotować na domowym zakwasie - doda smaku, będzie naturalny i sycący.

Zupybarszcz białyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
350 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.25 z 192 głosów)

Składniki:

  • 2 średniej wielkości białe kiełbaski
  • 1–2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 jajka na twardo

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy barszcz biały - w niektórych regionach Polski barszcz biały podawany jest na stół wielkanocny podczas śniadania.
  • Przepis na barszcz biały:
  • Kiełbaski opłukać. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i wraz z kiełbaskami zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować 30 minut na małym ogniu.
  • Zakwas na barszcz biały wlać do wywaru. Doprawić według smaku majerankiem i pieprzem (jeśli mamy wyrazisty zakwas, przypraw może być mniej). Gotować jeszcze 10 minut, zdjąć z gazu, zaprawić śmietaną.
  • Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajek na twardo.
  • Barszcz biały gotowy do podania.

Kalorie: 350

Porady

Zobacz przepis na: domowy zakwas na barszcz biały

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy