Barszcz biały

Barszcz biały - prosty przepis, który sprawdzi się nie tylko na Wielkanoc. Barszcz biały najlepiej przygotować na domowym zakwasie - doda smaku, będzie naturalny i sycący.

Dodany przez:

Biały barszcz najprostszy

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
350 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.44 z 32 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 2 średniej wielkości białe kiełbaski
  • 1–2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 250 ml zakwasu na barszcz biały
  • 2 łyżki majeranku
  • pieprz
  • 250 ml śmietany 12%
  • 2 jajka na twardo

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy barszcz biały - w niektórych regionach Polski barszcz biały podawany jest na stół wielkanocny podczas śniadania.
  2. Przepis na barszcz biały:
  3. Kiełbaski opłukać. Marchewki i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, przełożyć do garnka i wraz z kiełbaskami zalać 1 l zimnej wody, doprowadzić do wrzenia.
  4. Gotować 30 minut na małym ogniu.
  5. Zakwas na barszcz biały wlać do wywaru. Doprawić według smaku majerankiem i pieprzem (jeśli mamy wyrazisty zakwas, przypraw może być mniej). Gotować jeszcze 10 minut, zdjąć z gazu, zaprawić śmietaną.
  6. Kiełbaski pokroić w grube plastry. Barszcz podawać z plastrami kiełbasek i ćwiartkami jajek na twardo.
  7. Barszcz biały gotowy do podania.

Wskazówki

Zobacz przepis na: domowy zakwas na barszcz biały

obiad zupa żurek przepisy wielkanocne barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze