REKLAMA

TRADYCYJNY ŻUREK W CHLEBIE

Pyszny żurek,smak mojego dzieciństwa.Taki własnie na zakwasie przyrządza moja babcia.

dodany przez: majka190382 majka190382

Zupy żur dania mięsne Zakwas

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 161 głosów)


Składniki:

  • na 4 osoby:
  • 70 dag białej kiełbasy surowej
  • 3l wody'pęczek włoszczyzny
  • 5 liści laurowych
  • po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu
  • 750 ml zakwasu na zurek
  • majeranek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • śmietana
  • każdej osobie po 1 chlebku do zurku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Warzywa(oprócz czosnku) i kiełabasę zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie kiełbasę i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Jajka gotujemy na twardo,kiełbasę podpiekamy w piekarniku temp.180 st ok.15 minut-kroimy wkrążki wkładamy do zupy.Jajka kroimy na ćwiartki.Chlebek przed nalaniem zupy zapiekamy ok.3 minut wpiekarniku w temp 180 st.(po to aby chlebek nie przeciekał)Nastepnie nalewamy do niego zurek.Wkładamy rownież po cwiartce jajka.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy