Żurek z kiełbasą

Przepisy na Wielkanoc - żurek z kiełbasą. Przygotowanie: 40 minut Porcja: 200 kcal

Zupyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
200 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.2 z 215 głosów)

Składniki:

  • marchewka
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • cebula
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 80 dag ziemniaków
  • ząbek czosnku
  • 1/2 l zakwasu na żur
  • 125 ml śmietany
  • 10 dag kiełbasy
  • majeranek, sól

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przepis na pyszny żurek - idealne danie na Wielkanoc.
  • Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, umyć, pokroić w duże kawałki.
  • Warzywa włożyć do rondla, zalać 1 l zimnej wody, dodać listek laurowy i ziele angielskie, posolić i gotować 20 minut.
  • Cebulę obrać, pokroić wraz z boczkiem w kostkę. Boczek wytopić na suchej patelni, dodać cebulę, zeszklić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę.
  • Warzywa wyjąć z wywaru, włożyć ziemniaki i boczek z cebulą, gotować 15 minut. Wlać żur ze śmietaną i zagotować.
  • Dodać obrany i rozgnieciony czosnek, przyprawić solą i majerankiem. Żurek podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki.
  • Można być pewnym, że taki żurek zasmakuje prawie każdemu!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 200

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy