Zakwas na barszcz biały

Ocena:

4.47 (175)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zakwas na barszcz biały to podstawa udanej wielkanocnej zupy. Nadaje jej charakterystyczny smak i aromat. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością poradzą sobie z nim nawet początkujący miłośnicy gotowania. Podpowiadamy, jak zrobić zakwas na barszcz biały przed świętami wielkanocnymi. 

Składniki:

  • mąka pszenna  100 g

  • czosnek  4 ząbki

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  2 szt.

  • pieprz  2 szt.

  • majeranek  1 łyżeczka

  • woda  500 ml

Zakwas na barszcz biały - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: słoik, w którym będziemy robić zakwas, dokładnie wyparzamy i odkładamy do przestudzenia. Ząbki czosnku obieramy.

  • Krok 2:

    Łączenie składników: do słoika wlewamy przegotowaną wodę. Dodajemy mąkę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Całość dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Zakwas na barszcz biały: słoik przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe, zaciemnione miejsce, na przykład do szafki kuchennej. Mieszamy zakwas 2–3 razy dziennie przy użyciu czystej łyżki. Po 4–5 dniach będzie gotowy do użycia.

Porady

  • Do zakwasu na barszcz biały dodajemy mąkę pszenną. Najlepiej sprawdzi się razowa typu 2000 lub pełnoziarnista typu 1850.
  • Szybki zakwas na barszcz biały jest gotowy już po 5 dniach, jednak im dłużej będzie się kisił, tym bardziej intensywny stanie się jego smak. 
  • Po kilku dniach na powierzchni zakwasu może pojawić się jasna piana. Nie oznacza to, że się zepsuł – jest to naturalny element procesu fermentacji. Wystarczy usunąć ją z powierzchni przy pomocy czystej łyżki. 
  • Jak zrobić zakwas na barszcz biały w ekspresowym tempie? Proces fermentacji można przyspieszyć poprzez dodanie kilku łyżek stołowych soku z kiszonej kapusty lub ogórków. Możemy też dorzucić kawałek zasuszonego chleba na zakwasie. Pobudzi to produkcję kwasu mlekowego.  
  • Gotowy zakwas na barszcz wielkanocny powinien mieć słodko-kwaśny smak i zapach. Intensywna, wyczuwalna gorycz świadczy o jego zepsuciu. Wówczas powinniśmy go wyrzucić, gdyż jego spożycie może być szkodliwe dla zdrowia.  
  • Jeżeli dodajemy do domowego zakwasu czosnek, może on nabrać lekko niebieskawego koloru. Jest to jednak naturalna reakcja, która nie świadczy o zepsuciu. 
  • Słoika z zakwasem nie powinniśmy szczelnie zakręcać. Żeby fermentacja przebiegła prawidłowo, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza. Dlatego też najlepiej przykryć naczynie z pracującym zakwasem gazą.  
  • Jeśli nie chcemy użyć zakwasu od razu po jego przyrządzeniu, wyjmijmy z niego czosnek, ziele angielskie i liść laurowy, przykryjmy gazą i włóżmy do lodówki. Możemy go przechowywać w ten sposób przez 2 tygodnie. 
  • Ilość przypraw możemy dostosowywać do własnych preferencji. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Czym się różni zakwas na barszcz biały od zakwasu na żur? 

Zakwas na biały barszcz robi się bardzo podobnie do zakwasu na żurek. Różnią się one jednak rodzajem użytej mąki. Pierwszy z nich przygotowuje się na mące pszennej, a drugi na mące żytniej. Ponadto do zakwasu na żurek zazwyczaj nie dodaje się majeranku. Obie zupy są jednak do siebie łudząco podobne. Mogą mieć mięsne dodatki, takie jak domowa biała kiełbasa i boczek wędzony, a także często zabiela się je kwaśną śmietaną i podaje z ziemniakami oraz jajkiem na twardo.  

Barszcz biały na zakwasie – przepis 

Tradycyjny barszcz biały na zakwasie z jajkiem i kiełbasą to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje przygotowany własnoręcznie od podstaw. Jego przyrządzenie nie jest zbyt skomplikowane. Z pewnością zadaniu podołają nawet początkujący miłośnicy gotowania. Wystarczy ugotować kiełbasę z dodatkiem włoszczyzny, a następnie wlać do garnka przecedzony przez sito zakwas. Powstałą zupę doprawiamy i gotujemy przez kolejne 10 minut. Po tym czasie możemy się zabrać za jej zabielanie. W tym celu mieszamy kwaśną śmietanę i chrzan z kilkoma łyżkami gorącej zupy, a następnie wlewamy ją do garnka i energicznie mieszamy. Przed podaniem możemy włożyć do barszczu ugotowane wcześniej jajka na twardo

Barszcz biały – zakwas pełen zdrowia 

Podczas przygotowywania zakwasu na barszcz biały zachodzi proces fermentacji mlekowej, ten sam, co podczas kiszenia warzyw. Dzięki temu talerz zupy dostarcza nam zdrową dawkę naturalnego probiotyku. Bakterie kwasu mlekowego ułatwiają trawienie i pomagają zachować prawidłową mikroflorę jelitową, co pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Ponieważ zakwas robi się z mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej, zapewni nam także podaż błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Na barszcz biały możemy również ukisić mąkę orkiszową, która ma jeszcze więcej składników odżywczych i jest jednym z najzdrowszych rodzajów mąki.    

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne