Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały to podstawa udanej, wielkanocnej zupy. Dodaje charakterystycznego smaku i aromatu. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu. Z pewnością poradzą z nim sobie nawet początkujący miłośnicy gotowania. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zakwas

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Zakwas na barszcz biały - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie zakwasu: słoik, w którym będziemy przygotowywać zakwas dokładnie wyparzamy i odkładamy do przestudzenia. Wlewamy do niego przegotowaną wodę i dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy.

  • 2.

    Zakwas na biały barszcz: zakwas przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy go około 2–3 razy dziennie przy użyciu czystej łyżki. Po około 4–5 dniach będzie gotowy.

Porady

  • Do zakwasu na barszcz biały należy dodać mąkę pszenną. Najlepiej sprawdzi się razowa typu 2000 lub pełnoziarnista typu 1850.
  • Szybki zakwas na barszcz biały będzie gotowy już po 5 dniach, jednak im dłużej będzie się on kisił, tym mocniejszy się stanie.
  • Po kilku dniach, na powierzchni zakwasu może pojawić się jasna piana. Nie oznacza to, że zakwas się zepsuł – jest to naturalny element procesu fermentacji. Wystarczy usunąć ją z powierzchni przy pomocy czystej łyżki.
  • Proces fermentacji zakwasu do barszczu białego można przyśpieszyć. W tym celu należy dodać do niego kilka łyżek stołowych soku z kiszonej kapusty lub ogórków. Można też dorzucić kawałek zasuszonego chleba pieczonego na zakwasie. Pobudzi to produkcję kwasu mlekowego. 
  • Gotowy zakwas na barszcz wielkanocny powinien mieć słodko–kwaśny smak i zapach. Intensywna, wyczuwalna gorycz świadczy o jego zepsuciu. Wówczas należy go wyrzucić, gdyż jego spożycie może być szkodliwe dla zdrowia. 
  • Jeżeli dodajecie do domowego zakwasu czosnek, może on nabrać lekko niebieskawego koloru. Jest to jednak naturalna reakcja, która nie świadczy o zepsuciu produktów.
  • Słoika z zakwasem nie należy szczelnie zakręcać. By fermentacja przebiegła prawidłowo, potrzebny jest dopływ świeżego powietrza. Dlatego też najlepiej przykryć naczynie z pracującym zakwasem gazą. 
  • Ilość przypraw można dostosowywać wedle własnych preferencji. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić zakwas na barszcz biały?

Choć może wydawać się inaczej, domowy zakwas na zupę można przygotować w bardzo prosty sposób. Zasadniczo, do jego przyrządzenia niezbędne są tylko dwa składniki – mąka i woda. Jednak, by nadać gotowej zupie ciekawszego smaku, zwykle dodaje się do niego również inne przyprawy. Najczęściej jest to czosnek, majeranek i pieprz ziarnisty. Można dorzucić jeszcze kilka listków laurowych i parę sztuk ziela angielskiego.

Zakwas na barszcz biały robi się bardzo podobnie do zakwasu na żurek. Różnią się one jednak rodzajem dodanej mąki. Pierwszy z nich przygotowuje się na mące pszennej, a drugi na mące żytniej. 

By cieszyć się smakiem domowej zupy na zakwasie, wystarczy wlać do słoika odpowiednią ilość przegotowanej wody, a następnie dodać do niej mąkę i wybrane przyprawy. Przykryty gazą i odłożony w ciepłe miejsce zakwas, będzie gotowy po kilku dniach.

 

Jak przechowywać zakwas?

Chcecie rozłożyć w czasie przygotowania do Wielkanocy? Nic nie stoi na przeszkodzie. Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce przez około 14 dni. 

Jeżeli dodaliście do niego czosnek, liście laurowe lub ziele angielskie, będziecie musieli je usunąć. Najprościej to zrobić, przecedzając go przez gęste sito. Przed włożeniem do lodówki, zakwas na barszcz biały należy zakryć gazą.

 

Barszcz biały na zakwasie – przepis

Tradycyjny barszcz biały z jajkiem i kiełbasą to pozycja niemalże obowiązkowa na wielkanocnym stole. Najlepiej smakuje przygotowany na domowym zakwasie. 

Jego przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane – z pewnością podołają mu nawet początkujący miłośnicy gotowania. Wystarczy ugotować kiełbasę z dodatkiem włoszczyzny, a następnie wlać do gotującej się zawartości garnka przecedzony przez sito zakwas. Powstałą zupę należy doprawić i gotować przez kolejne 10 minut. Po tym czasie można zabrać się za jej zabielanie. Przed podaniem można dodać do niej ugotowane wcześniej jajka. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy