Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały to podstawa do przygotowania wielkanocnej zupy. Mąka pszenna jest kluczowym składnikiem dobrego zakwasu. Warto wrócić do tradycji nastawiania zakwasu na barszcz biały.

Zupybarszcz białyZakwas

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 173 głosów)

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2–4 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 2 listki laurowe
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • ok. 1/2 l letniej wody

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w słoiku, przykrywamy kilkukrotnie złożoną gazą, stawiamy w temperaturze kuchennej. Codziennie 2–3 razy mieszamy lub potrząsamy słoikiem. Zakwas jest gotowy po 3–5 dniach.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Porady

Zobacz także: barszcz biały z białym serem 

 

 

 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy