Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały to podstawa do przygotowania wielkanocnej zupy. Mąka pszenna jest kluczowym składnikiem dobrego zakwasu. Warto wrócić do tradycji nastawiania zakwasu na barszcz biały.

Dodany przez:

Zupy

Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 100 g mąki pszennej
  • 2–4 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 2 listki laurowe
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka suszonego majeranku
  • ok. 1/2 l letniej wody

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w słoiku, przykrywamy kilkukrotnie złożoną gazą, stawiamy w temperaturze kuchennej. Codziennie 2–3 razy mieszamy lub potrząsamy słoikiem. Zakwas jest gotowy po 3–5 dniach.
  2. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 4/2018.

Wskazówki

Zobacz także: barszcz biały z białym serem 

 

 

 

 

zakwas barszcz biały
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy