Zakwas na żurek

Zakwas na żurek z mąki żytniej to podstawa tradycyjnej zupy o wyraźnie kwaśnym, wyrazistym smaku. Trzeba nastawić go z okołotygodniowym wyprzedzeniem, żeby nabrał odpowiednich właściwości. Przepis jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich? Podpowiadamy, jak zrobić zakwas na żurek - gwarantujemy, że zapomnicie o tym sklepowym.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy barszcz biały żurek zakwas zakwas na żurek

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: gotujemy wodę, zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy czosnek, rozgniatamy go.

  • 2.

    Łączenie składników: do dużego słoika lub glinianego garnuszka wlewamy przegotowaną, ostudzoną wodę. Wsypujemy mąkę żytnią (typ 2000). Dorzucamy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Mieszamy, nie powinno być grudek mąki. Naczynie przykrywamy gazą i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 6-7 dni.

  • 3.

    Kiszenie zakwasu:  tym czasie, każdego dnia (2 lub 3 razy dziennie) mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Zwykle czekamy około 6-7 dni, jednak już piątego dnia możemy zacząć próbować zakwasu i zdecydować czy jest dla nas odpowiednio kwaśny, czy chcemy dać mu jeszcze kilka dni. 

  • 4.

    Przechowywanie: gotowy zakwas na żurek przecedzamy z ząbków czosnku i przypraw, a następnie przelewamy do czystej butelki lub słoika. Szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Porady

  • Jak sprawdzić, kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Najlepiej za pomocą węchu. Dobry powinien mieć zapach podobny do wody po ogórkach kiszonych. Jeśli wyczuwamy nieprzyjemną ziemistą woń, to znaczy, że spleśniał i nie nadaje się już do spożycia.
  • Jeśli nie lubimy bardzo wyrazistego i kwaśnego żurku, możemy skrócić czas kiszenia zakwasu z 7 do 5 dni. Po takim czasie będzie już gotowy, jednak jeszcze nieco delikatniejszy.
  • Gotowy zakwas na żurek wielkanocny powinno przechowywać się w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyć w ciągu 2 tygodni. Warto jednak sprawdzać jego zapach i kontrolować czy się nie psuje. 
  • Na bazie takiego zakwasu, przygotujemy zarówno żurek staropolski, świętokrzyski, jak i żurek śląski. Z tej samej bazy wyczarujemy też żurek wegański. Jeśli chcecie przygotować barszcz biały, należy już wykorzystać inny przepis, gdyż receptury te różnią jednym ważnym składnikiem, a mianowicie użytą mąką. 

Zobacz także przepis na zakwas na barszcz biały.

Notka redakcyjna

Zakwas na żurek - o tym należy pamiętać

Jak zrobić zakwas na żurek? To banalnie proste zadanie, które zajmuje tylko kilka minut, a potem wymaga już tylko cierpliwego czekania. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, żeby na pewno wyszedł:

  • woda - koniecznie musi być przegotowana i dobrze przestudzona,
  • czosnek - używamy świeżego, granulowany nie zapewni nam takiego smaku. Możemy go rozgnieść, przecisnąć przez praskę lub dodać ząbki w całości,
  • mąka - ważne, żeby była to żytnia, najlepsze typy to: 2000 i 720.
  • słoik - musi być dokładnie umyty, a najlepiej wyparzony i całkowicie suchy. Bardzo ważne, aby naczynie było sterylnie czyste, gdyż jakiekolwiek resztki i zabrudzenia sprawią, że zakwas spleśnieje.
  • przykrycie - słoik, nie może być szczelnie zamknięty, fermentacja nie zajdzie bez dostępu do powietrza. Można zrobić to gazą, czystą ściereczką (niezbyt grubą), ewentualnie szklaną pokrywką lub talerzykiem, ale nie mogą całkowicie zakrywać naczynia.
  • kiszenie - słoik koniecznie odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce, ale nie gorące, blisko źródeł ciepła.
  • czas - minimalny czas kiszenia to 5 dni, ale nie przekraczajmy też 7 dni, wtedy może ukwasić się zbyt mocno,
  • mieszanie - należy wykonać je co najmniej raz dziennie, najlepiej drewnianą łyżką,
  • przechowywanie - ważne jest przecedzenie zakwasu na żurek i przelanie do butelki płynu bez przypraw. Dzięki temu nie popsuje się i będzie mógł postać w lodówce nawet 2 tygodnie. 

Szybki zakwas na żurek

Jeśli nie zdążyliśmy nastawić zakwasu na czas, to nic straconego. Są sposoby na przyspieszenie procesu kiszenia, wystarczy dodać do podstawowych składników:

  • odrobinę wody z kiszonych ogórków - dzięki temu nasza mieszanka będzie gotowa już po 3-4 dniach.
  • piętkę (przylepkę) lub kawałek skórki z żytniego chleba na zakwasie - zadziała ona podobnie jak zalewa z ogórków i skróci czas kiszenia zakwasu o kilka dni. 

Żurek na zakwasie chlebowym

Szukacie jeszcze szybszej opcji na ostatnią chwilę? Nie wszyscy wiedzą, że można zrobić zakwas na żurek z zakwasu na chleb. Jeśli więc przygotowujemy domowe pieczywo i mamy pod ręką zaczyn na chleb, nie musimy szykować oddzielnego zakwasu na żurek i czekać tygodnia, a zaledwie pół doby. Wystarczy, że do chlebowego zakwasu dodamy odrobinę mąki żytniej razowej typ 2000, letnią wodę, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy