Domowy zakwas na żurek

Wbrew pozorom bardzo łatwy do zrobienia i o wiele lepszy od kupnych.

ZupyżurekZakwas

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Składniki:

  • 100 gmąki żytniej razowej
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 900 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • duży słój, gaza, gumka recepturka

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Do słoja wsypać mąkę żytnią, wlać przegotowaną, ciepłą wodę i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Wrzucić przyprawy- liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Czosnek obrać, rozgnieść nożem, dodać do słoja. Wszystko dokładnie wymieszać, nakryć gazą. Odstawić w ciepłe i ciemne miejsce. Co dzień mieszać drewnianą łyżką zakwas. Po 5-6 dniach zakwas jest gotowy. Można słój zakręcić i wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: