Zakwas na żurek

Zakwas na żurek co roku jest początkiem wielkanocnych przygotowań, ponieważ należy zrobić go z okołotygodniowym wyprzedzeniem, aby nabrał odpowiednich właściwości. Przepis na zakwas jest banalnie prosty, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich? Zobaczcie nasze porady, dzięki którym zakwas wyjdzie idealnie kwaśny i wyrazisty.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy barszcz biały żurek zakwas zakwas na żurek

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.51 z 140 głosów)

Zakwas na żurek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • mąka w słoiku 1.

    Połączenie składników: Do słoja wsypujemy mąkę żytnią, wlewamy przegotowaną, letnią wodę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy nożem i również dorzucamy do słoika. Wszystko mieszamy, nakrywamy gazą i odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce.

  • zakwas-na-zurek 2.

    Kiszenie zakwasu: W tym czasie, każdego dnia (2 lub 3 razy dziennie) mieszamy zakwas drewnianą łyżką. Zwykle czekamy około 6-7 dni, jednak już piątego dnia możemy zacząć próbować zakwasu i zdecydować czy jest dla nas odpowiednio kwaśny, czy chcemy dać mu jeszcze kilka dni. Gotowy zakwas przecedzamy z ząbków czosnku i przypraw, a następnie przelewamy do czystej butelki lub słoika, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki.

Porady

  • Jak sprawdzić czy zakwas jest dobry? Najlepiej za pomocą węchu! Dobry zakwas na żurek powinien mieć zapach podobny do wody po ogórkach kiszonych. Jeśli Wasz zakwas ma nieprzyjemny ziemisty zapach, to znaczy, że spleśniał i nie nadaje się już do spożycia.
  • Jeśli nie lubicie bardzo wyrazistego i kwaśnego żurku, możecie skrócić czas kiszenia zakwasu z 7 do 5 dni. Po takim czasie będzie on już gotowy, jednak jeszcze nieco delikatniejszy.
  • Gotowy zakwas na żurek powinno się przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku i zużyć w ciągu 2 tygodni. Warto jednak sprawdzać zapach zakwasu i kontrolować czy się nie psuje. 
  • Na bazie takiego zakwasu, przygotujemy zarówno żurek staropolski, świętokrzyski, jak i żurek śląski. Z tej samej bazy wyczarujemy też żurek wegański. Jeśli chcecie przygotować barszcz biały, należy już wykorzystać inny przepis, gdyż receptury te różnią jednym ważnym składnikiem, a mianowicie użytą mąką. 

Zobacz także przepis na zakwas na barszcz biały.


Notka redakcyjna

Zakwas na żurek - o tym należy pamiętać

Jak zrobić zakwas na żurek? To banalnie proste zadanie, które zajmie tylko kilka minut, a potem wymaga już tylko cierpliwego czekania. Przepis na zakwas składa się tylko z letniej wody, mąki żytniej (najlepiej typu 2000 lub ewentualnie 720) oraz przypraw. Obowiązkowe są tu ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu.

Wszystkie składniki mieszamy w dokładnie umytym (a najlepiej wyparzonym) słoiku. Bardzo ważne, aby naczynie było sterylnie czyste, gdyż jakiekolwiek resztki i zabrudzenia sprawią, że zakwas spleśnieje. Następnie przykrywamy słoik, tak, aby nie był zupełnie szczelnie zamknięty, ale miał dostęp do powietrza podczas fermentacji. Można zrobić to gazą, czystą ściereczką, szklaną pokrywką lub talerzykiem.

Tak przygotowany zakwas na żurek odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce na około 6-7 dni. W tym czasie, każdego dnia, 2 lub 3-krotnie mieszamy zakwas (najlepiej drewnianą łyżką). Po upływie zalecanego czasu, przecedzamy zakwas z przypraw i czosnku, a następnie przelewamy do czystej butelki i chowamy do lodówki. 

Szybki zakwas na żurek

Aby przyspieszyć proces kiszenia, wystarczy dodać do podstawowych składników odrobinę wody z kiszonych ogórków. Dzięki temu nasza mieszanka znacznie szybciej zacznie fermentować i będzie gotowa już po 3-4 dniach. Innym sposobem na ekspresowy zakwas na żurek jest dodanie do podstawowych składników piętki lub kawałka skórki z żytniego chleba na zakwasie. Zadziała ona podobnie jak zalewa z ogórków i skróci czas kiszenia zakwasu o kilka dni. 

Żurek na zakwasie chlebowym

Szukacie jeszcze szybszej opcji na ostatnią chwilę? Nie wszyscy wiedzą, że można zrobić zakwas na żurek z zakwasu na chleb. Jeśli więc przygotowujecie domowe pieczywo i macie pod ręką zaczyn na chleb, nie musicie przygotowywać oddzielnego zakwasu na żurek i czekać tygodnia, a zaledwie pół doby. Wystarczy, że do chlebowego zakwasu dodacie odrobinę mąki żytniej razowej typ 2000, letnią wodę, ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy