Risotto z borowikami

Risotto z borowikami to propozycja na obiad nie tylko na jesień - jeśli wykorzystujemy świeże grzyby, risotto borowikowe będzie najlepsze w sezonie. Możemy jednak wykorzystać przepis na risotto z borowikami używając suszonych grzybów. Risotto z grzybami podkręci oczywiście świeżo mielony pieprz oraz natka pietruszki. Sprawdźcie nasz przepis, jak zrobić risotto z grzybami, z obowiązkowym dodatkiem parmezanu. To kwintesencja smaku dzikich darów lasu i jakościowych składników. Ten przepis na risotto z borowikami uda się każdemu!

Dania głównerisotto

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
740.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 183 głosów)

Kroki wykonania:

  • cebula-iStock (1)1.Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Świeże borowiki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Suszone namoczyć w ciepłej wodzie, pokroić na plasterki, ugotować w rosole, który będzie systematycznie dolewany do ryżu, odcedzić.; Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę i czosnek, dodać grzyby i smażyć, aż płyn odparuje.
  • risotto-ryz-do-risotto2.Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i staną się szkliste. Wlać wino, odparować i stopniowo dodawać po łyżce gorącego rosołu. Gotować na średnim ogniu 20 min, stale mieszając, aby ryż nie przywarł do dna (na początku niemal bez przerwy, potem coraz rzadziej). Nie przykrywać - dzięki temu risotto grzybowe będzie mieć idealne konsystencję i smak.
  • natka3.Patelnię zdjąć z ognia, gdy risotto nabierze kremowej konsystencji. Do smaku risotto borowikowe doprawić solą i pieprzem. Na końcu włożyć masło i wsypać starty parmezan. Całość wymieszać i lekko podgrzać. Przed podaniem risotto z borowikami posypać posiekaną natką pietruszki.

Kalorie: 740.00

Porady

Risotto z borowikami to danie, które przyrządzamy na świeżo, tuż przed podaniem. We Włoszech w tradycyjnym posiłku złożonym z kilku dań podaje się je zaraz po przystawkach. Sekret smaku to nie tylko wybór grzybów - risotto z borowikami będzie smakować najlepiej, kiedy jest efektem własnoręcznie znalezionych grzybów. Niemniej ważny jest ryż. Najlepszy ryż na risotto z grzybami i inne wariacje to ten o okrągłych, krótkich ziarnach. W czym tkwi jego perfekcja? Taki ryż na risotto rozgotowuje się "na kremowo", czyli daje efekt wspaniałej konsystencji dania. Lekkie grzyby na ząb, spora porcja parmezanu i świeża pietruszka - to połączenie sprawi, ze risotto z borowikami zachwyci na całej linii. Do przygotowania risotto z grzybami najlepiej mieć patelnię żeliwną - najpierw podprażymy w niej ryż, a później podlewając bulionem, zrobimy włoski klasyk w swojej kuchni.

Notka redakcyjna

Risotto z borowikami - przepis

Przepis na risotto, w tym wariacja risotto z borowikami, pochodzi z północnych Włoch. Po raz pierwszy danie z ryżu, oliwy, czosnku, cebuli, rosołu i parmezanu podano na królewskim dworze w Piemoncie w 1791 roku. Risotto było wówczas postrzegane jako potrawa droga i wykwintna, z uwagi na to, że ryżu uprawiano w owym czasie niewiele. Uważano, że jego uprawa ściąga na półwysep epidemie dżumy i malarii. Tymczasem to nie ryż, lecz mokradła były rzeczywistą przyczyną chorób. Ryż trafił do Europy za sprawą Aleksandra Wielkiego i jego wypraw wojennych, ale to dopiero Arabowie ok. 1000 roku sprowadzili go na Sycylię. Dzisiaj Włochy są czołowym producentem ryżu w Europie (największe uprawy znajdują się w dolinie Padu). Zatem tradycja przyrządzania risotta pochodzi z kuchni północnych Włoch, gdzie nie wyobrażano sobie niedzielnego obiadu bez potraw z ryżu. Włosi są mistrzami w ich przyrządzaniu - swój przepis na risotto ma każda włoska mamma. Spośród wielu odmian ryżu na risotto najlepsze są gatunki arborio, carnaroli oraz vialone.; Do podstawowych składników można dodawać wędzonkę, mięso, drób, grzyby, owoce morza, ryby, wino, szafran, niemal wszystkie warzywa, a także sery. My polecamy jedno z najsłynniejszych: ai funghi porcini, czyli risotto z borowikami. Sprawdźcie składniki i kroki przygotowania, aby dowiedzieć się, jak zrobić risotto z grzybami - w wersji klasycznej risotto borowikowe.

Risotto z borowikami: kcal

Ile kalorii ma risotto z borowikami? Ze względu na dodatek masła i parmezanu takie risotto grzybowe nie należy do najlżejszych. Przyjmujemy, że porcja risotto z borowikami to ok. 740 kcal. Od czasu do czasu, przy ogólnie zbilansowanym jadłospisie można pozwolić sobie na taką porcję kalorii - szczególnie, gdy korzystamy z jakościowych składników, a nie produktów wysoko przetworzonych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 70 min.
Risotto z owocami morza

Przepis na risotto z owocami morza

mojegotowanie

Risotto z owocami morza