Meksykańska Zapiekanka z Udek Kurczaka

Miał być grill a skończyło się na szybkich kurczaku po meksykańsku.

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka (udka wytrybować / usunąć kości)
  • tłuszcz do smażenia (olej)
  • 1 cebula (pokroić)
  • 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1 puszka pomidorów (pokrojone / bez skórki / 400 g.)
  • 2 puszki czerwonej fasoli (odsączyć / 800 g.)
  • 150 ml czerwonego wina
  • szczypta curry (mielony
  • szczypta kurkumy (mielona)
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 1/4 łyżeczki chili (mielony)
  • 1/3 łyżeczki cynamon (mielony)
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej (mielona)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • przyprawy: sól / pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► Wytrybowane udka z kurczaka (ze skórą lub bez skóry), pokroić w średniej wielkości kawałki, umyć, osuszyć, posolić i na patelni na rozgrzanej oliwie obsmażyć z każdej strony. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.
  • ► Na pozostałym po podsmażeniu tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem, następnie dodać wszystkie przyprawy, wlać pomidory, fasolę, wino i zdjąć z pieca.
  • ► Zawartością patelni zalać mięso w naczyniu żaroodpornym, wymieszać, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut w 180C / Termoobieg /. Po upływie 30 minut zdjąć folię i pozostałe 10 minut zapiekać odkryte.

Porady

Zobacz też: lazania meksykańska

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy