Potrawka z kurczaka to bardzo popularne danie i świetny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu. Sos z dodatkiem białego wina i soku z cytryny wprowadza nowy wymiar smakowy. Świetnie komponuje się z marchewką i mrożonym zielonym groszkiem, podana w towarzystwie ryżu. Do tego potrawa jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Podajemy przepis na potrawkę z kurczaka, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.
Maria Panzer
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: obieramy je i myjemy. Marchewkę, seler i por kroimy w kawałki wielkości orzecha włoskiego. Cebulę i czosnek obieramy i rozkrajamy na pół. Przekładamy je do garnka. Cytrynę myjemy i wyciskamy z niej sok – zostawiamy na później. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Mięso: udka kurczaka (ze skórą) wkładamy do dużego garnka z pokrojonymi warzywami. Dosypujemy ok. 10 g soli i 5 g pieprzu. Całość zalewamy zimną wodą.
Gotowanie: doprowadzamy do wrzenia, ale powoli na średnim ogniu. Mętność, która pojawi się w postaci białej piany podczas pierwszego wrzenia, usuwamy chochlą. Delikatnie dusimy mięso przez około 30 minut, po czym wyjmujemy je z bulionu i pozostawiamy do ostygnięcia na talerzu.
Wywar: przecedzamy go przez drobne sito i zostawiamy na później. Usuwamy warzywa z wyjątkiem marchewki.
Krojenie: marchewkę kroimy w drobną kostkę. Z kurczaka usuwamy skórę i kości. Mięso tniemy na 3–centymetrowe kawałki.
Groszek: wyjmujemy go z zamrażalnika – rozmrażamy w misce, w temperaturze pokojowej.
Sos do potrawki z kurczaka: rozpuszczamy masło w rondlu i powoli mieszamy z mąką. Gotujemy przez około 1–2 minuty na średnim ogniu, aż stanie się bezbarwny. Zalewamy białym winem, redukujemy płyn całkowicie i dodajemy do pozostawionego wywaru (krok 4.).
Doprawianie sosu: dodajemy liść laurowy i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez co najmniej 15 minut lub do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy sos sokiem z cytryny oraz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Duszenie: do sosu dodajemy mięso, groszek i pokrojoną w kostkę marchewkę i podgrzewamy przez kilka minut.
Podawanie: potrawkę z kurczaka przekładamy na talerz i posypujemy natką pietruszki. Idealnym dodatkiem będzie tu ryż lub kasza jaglana.
Porady
- Do potrawki warto użyć całego kurczaka. W ten sposób będziemy większą porcję do sosu, a wywar będzie bardziej esencjonalny.
- Bulion, który pozostanie nam z gotowania mięsa na potrawkę z kurczaka, można podać jak rosół. Z powodzeniem może być też bazą innych zup.
- Potrawka z kurczaka z ryżem to klasyka gatunku. Sprawdzi się tu każdy ryż, zwykły biały, paraboliczny lub basmati. Zamiast niego sprawdzi się też delikatna w smaku kasza lub opiekane ziemniaczki.
- Jeśli chcemy nieco odchudzić naszą potrawkę z kurczaka, polecamy usunąć skórę z mięsa przed ugotowaniem. W ten sposób zredukujemy znaczną ilość kalorii.
Komentarze