Domowy pasztet drobiowy

Domowy pasztet z kurczakiem i indykiem oraz warzywami to świetne smarowidło na kanapki. Można podać je na drugie śniadanie lub na kolacje. Pasztet drobiowy z wątróbką to wyrazista przekąska, którą można zaserwować na co dzień i od święta. Będzie doskonałą przystawką na uroczyste śniadanie wielkanocne albo bożonarodzeniowy obiad. Warto pamiętać, że pasztet drobiowy wielkanocny czasem łączony jest na przykład z mięsem królika. Domowy pasztet drobiowy to także sposób na przemycenie wątróbki w jadłospisie dzieci. Pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami to rodzaj wyrobu mięsnego, który zasmakuje nawet najmłodszym członkom rodziny. Oto niezawodny przepis na pasztet drobiowy.

dania mięsnePasztet

Czas przygotowania:
240 min.
Ocena:

(średnia 4.41 z 170 głosów)

Kroki wykonania:

  • lisc-laurowy-iStock1.Domowy pasztet drobiowy przepis:
    Do dużego garnka należy wrzucić opłukane mięso oraz obrane warzywa. Następnie wszystko posolić, dodać pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na malutkim ogniu do miękkości. Następnie ostudzić po ugotowaniu. Przygotowując domowy pasztet drobiowy trzeba dokładnie obrać mięso ze wszystkich kości. Następnie cebule trzeba posiekać i usmażyć wraz z wątróbką drobiową, która wcześniej została oczyszczona z błon i flaczków. Potem mięso drobiowe, warzywa oraz wątróbkę z cebulką przekręcamy dwa razy przez maszynkę.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Do mięsa drobiowego dodajemy namoczoną w bulionie w którym gotowało się mięso czerstwą bułkę oraz żółtka i vegetę, imbir, szałwię do smaku. Potem białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do wymieszanego mięsa i mieszamy ponownie, aby białko połączyło się z pozostałymi składnikami. Farsz przekładamy do wyłożonej papierem formy. Należy piec pasztet domowy drobiowy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości foremki). Na koniec pasztet drobiowy trzeba zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Porady

Pasztet domowy drobiowy można upiec w zwykłej metalowej keksówce, która najczęściej służy do pieczenia ciasta. Warto wyściełać formę do pieczenia powlekanym pergaminem lub papierem do pieczenia. Poza formą do pieczenia sprawdzi się również emaliowana brytfanka, która zwykle była stosowana przez pokolenie naszych mam i babć. Gdy przygotowujemy pasztet z udek i wątróbki to w trakcie pieczenie powinno się sprawdzać temperaturę wewnątrz za pomocą termometru kuchennego. Takim termometrem sprawdzicie stopień upieczenia domowych wędlin, ryb a nawet ciast.

Notka redakcyjna

Jak zrobić domowy pasztet z kurczaka?

Domowy pasztet drobiowy można zrobić, dodając do niego odrobinę bulionu warzywnego, albo ubite na sztywno białka. Dzięki temu pasztet drobiowy będzie delikatniejszy, kremowy i można łatwo rozsmarować na świeżym chlebie. Dobry pasztet drobiowy ma aksamitną konsystencję, którego smak może zostać wzmocniony poprzez dodatek koniaku lub brandy. Warto też wiedzieć, że dobry pasztet drobiowy należy piec w piekarniku z parą wodną. Jeżeli wasz piekarnik nie ma takiej funkcji, to wystarczy pod blachą z pasztetem ustawić formę z gorącą wodą lub w momencie ogrzewania piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. W ten sposób mamy gwarancję, że drobiowy pasztet nie będzie suchy i będzie łatwy do krojenia na plastry.

Jakie przyprawy do pasztetu drobiowego?

Domowy pasztet drobiowy można przyprawić również korzennymi przyprawami. W szczególności przydaje się gałka muszkatołowa, imbir, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, rozmaryn, tymianek lub czosnek granulowany. W zależności, czy robimy pasztet drobiowy jedynie z mięsa kurczaka albo dodajemy do niego mięso wieprzowe, to takie powinniśmy dobrać przyprawy. Ciekawostką jest, że pasztet drobiowy wyśmienicie smakuje doprawiony oliwą truflową lub truflami.

Jak zrobić pasztet drobiowy z pieczarkami?

Pasztet drobiowy z pieczarkami to kolejny rarytas, który zasmakuje gościom na licznych spotkaniach wśród przyjaciół lub rodziny. Aby przygotować pasztet drobiowy z dodatkiem pieczarek, należy wybrać duże i jędrne grzyby. Wtedy należy je obrać oraz pokroić kapelusze i nóżki na plastry. Następnie pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem powinno obsmażyć się na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Gdy pieczarki się zarumienią, a cebula z czosnkiem zezłoci wtedy trzeba odstawić patelnię do wystudzenia. Tak przygotowane pieczarki można dodać do masy na pasztet drobiowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy