
Pieczony pasztet wielkanocny - Przepis na Pieczony pasztet wielkanocny
Pieczony pasztet wielkanocny to obowiązkowa pozycja na świąteczne śniadanie. Wątróbki drobiowe nadadzą lekkiej konsystencji. Pasztet drobiowy urozmaici wielkanocny stół.
Domowy pasztet z kurczakiem i indykiem oraz warzywami to świetne smarowidło na kanapki. Można podać je na drugie śniadanie lub na kolacje. Pasztet drobiowy z wątróbką to wyrazista przekąska, którą można zaserwować na co dzień i od święta. Będzie doskonałą przystawką na uroczyste śniadanie wielkanocne albo bożonarodzeniowy obiad. Warto pamiętać, że pasztet drobiowy wielkanocny czasem łączony jest na przykład z mięsem królika. Domowy pasztet drobiowy to także sposób na przemycenie wątróbki w jadłospisie dzieci. Pasztet drobiowy z wątróbką i warzywami to rodzaj wyrobu mięsnego, który zasmakuje nawet najmłodszym członkom rodziny. Oto niezawodny przepis na pasztet drobiowy.
Pasztet drobiowy / fot. iStock
(średnia 4.41 z 170 głosów)
Porady
Pasztet domowy drobiowy można upiec w zwykłej metalowej keksówce, która najczęściej służy do pieczenia ciasta. Warto wyściełać formę do pieczenia powlekanym pergaminem lub papierem do pieczenia. Poza formą do pieczenia sprawdzi się również emaliowana brytfanka, która zwykle była stosowana przez pokolenie naszych mam i babć. Gdy przygotowujemy pasztet z udek i wątróbki to w trakcie pieczenie powinno się sprawdzać temperaturę wewnątrz za pomocą termometru kuchennego. Takim termometrem sprawdzicie stopień upieczenia domowych wędlin, ryb a nawet ciast.
Domowy pasztet drobiowy można zrobić, dodając do niego odrobinę bulionu warzywnego, albo ubite na sztywno białka. Dzięki temu pasztet drobiowy będzie delikatniejszy, kremowy i można łatwo rozsmarować na świeżym chlebie. Dobry pasztet drobiowy ma aksamitną konsystencję, którego smak może zostać wzmocniony poprzez dodatek koniaku lub brandy. Warto też wiedzieć, że dobry pasztet drobiowy należy piec w piekarniku z parą wodną. Jeżeli wasz piekarnik nie ma takiej funkcji, to wystarczy pod blachą z pasztetem ustawić formę z gorącą wodą lub w momencie ogrzewania piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. W ten sposób mamy gwarancję, że drobiowy pasztet nie będzie suchy i będzie łatwy do krojenia na plastry.
Domowy pasztet drobiowy można przyprawić również korzennymi przyprawami. W szczególności przydaje się gałka muszkatołowa, imbir, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, rozmaryn, tymianek lub czosnek granulowany. W zależności, czy robimy pasztet drobiowy jedynie z mięsa kurczaka albo dodajemy do niego mięso wieprzowe, to takie powinniśmy dobrać przyprawy. Ciekawostką jest, że pasztet drobiowy wyśmienicie smakuje doprawiony oliwą truflową lub truflami.
Pasztet drobiowy z pieczarkami to kolejny rarytas, który zasmakuje gościom na licznych spotkaniach wśród przyjaciół lub rodziny. Aby przygotować pasztet drobiowy z dodatkiem pieczarek, należy wybrać duże i jędrne grzyby. Wtedy należy je obrać oraz pokroić kapelusze i nóżki na plastry. Następnie pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem powinno obsmażyć się na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Gdy pieczarki się zarumienią, a cebula z czosnkiem zezłoci wtedy trzeba odstawić patelnię do wystudzenia. Tak przygotowane pieczarki można dodać do masy na pasztet drobiowy.
Pasztet domowy to sprawdzony przepis na Święta, ale nie tylko. Robiąc taki pasztet mamy pewność, jakie mięso jest w środku i jakie przyprawy. Pasztet domowy to mój hit dla rodziny i znajomych.
Pasztet drobiowy babci Basi