Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy wykonany w domu to świetna propozycja na kanapki. Można podać go na drugie śniadanie lub na kolacje, na co dzień i od święta. Będzie doskonałą przystawką na uroczyste śniadanie wielkanocne albo bożonarodzeniowe posiłki. To wyjątkowe smarowidło ma na tyle delikatny smak, że posmakuje nawet najmłodszym członkom rodziny. Przedstawiamy niezawodny przepis na pasztet z mięsa drobiowego.

dodany przez: Facet w kuchni

pasztet

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 173 głosów)


Pasztet drobiowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • lisc-laurowy-iStock 1.

    Przygotowanie mięsa i warzyw: do dużego garnka należy wrzucić opłukane mięso oraz obrane warzywa. Dodać sól i pieprz do smaku, a także ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości. Następnie ostudzić po ugotowaniu. Przygotowując domowy pasztet drobiowy trzeba dokładnie obrać mięso ze wszystkich kości. Następnie cebule trzeba posiekać i usmażyć wraz z wątróbką drobiową, która wcześniej została oczyszczona z błon i flaczków. Potem mięso drobiowe, warzywa oraz wątróbkę z cebulką dwukrotnie mielimy.

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 2.

    Przygotowanie pasztetu i pieczenie: do mięsa drobiowego dodajemy czerstwą bułkę, namoczoną w bulionie, w którym gotowało się mięso oraz żółtka, imbir mielony i szałwię do smaku. Potem białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do wymieszanego mięsa i mieszamy ponownie, aż do połączenia z pozostałymi składnikami. Farsz przekładamy do wyłożonej papierem formy. Należy piec go w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny (w zależności od wielkości foremki). Na koniec pasztet drobiowy trzeba zostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku.

Porady

  • Domowy pasztet drobiowy można upiec w zwykłej metalowej keksówce, która najczęściej służy do pieczenia ciasta. Warto wyściełać formę do pieczenia powlekanym pergaminem lub papierem do pieczenia. Poza formą do pieczenia sprawdzi się również emaliowana brytfanka, która zwykle była stosowana przez pokolenie naszych mam i babć, a takę aluminiowa, jednorazowa foremka.
  • Gdy przygotowujemy pasztet z udek i wątróbki to w trakcie pieczenie powinno się sprawdzać temperaturę wewnątrz, za pomocą termometru kuchennego. Takim termometrem sprawdzicie stopień upieczenia domowych wędlin, ryb a nawet ciast.
  • Pasztet można urozmaicić dodatkami, np. w postaci bakalii – sprawdzą się tu śliwki, żurawina, a nawet rodzynki.
  • Pasztet drobiowy można podawać z domową konfiturą z żurawiny, w święta z ćwikłą lub chrzanem.

Notka redakcyjna

Pasztet drobiowy – jak go przyprawić?

Domowy pasztet drobiowy można przyprawić również korzennymi przyprawami. W szczególności przydaje się gałka muszkatołowa, imbir, czarny pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, rozmaryn, tymianek lub czosnek granulowany. Przyprawy powinniśmy dobrać do rodzaju mięsa, z jakiego powstanie nasz pasztet. A może on być jedynie z kurczaka lub w połączeniu z indykiem bądź też w wersji mieszanej z mięsem wieprzowym. Ciekawostką jest, że pasztet drobiowy wyśmienicie smakuje doprawiony oliwą truflową lub truflami.


Jak zrobić dobry pasztet z kurczaka?

Sekretem dobrego, domowego pasztetu z drobiu jest dodatek bulionu warzywnego i białka ubite na sztywno. Dzięki temu ten wykwintny dodatek mięsny będzie delikatny w smaku, kremowy i można go łatwo rozsmarować na świeżym chlebie. Dobry pasztet drobiowy ma aksamitną konsystencję, którego smak może zostać wzmocniony poprzez dodatek koniaku lub brandy. Lepszy efekt uzyskamy, piekąc go w piekarniku z parą wodną. Jeżeli wasz piekarnik nie ma takiej funkcji, to wystarczy pod blachą z pasztetem ustawić formę z gorącą wodą lub w momencie ogrzewania piekarnika wrzucić kilka kostek lodu. W ten sposób mamy gwarancję, że drobiowy pasztet nie będzie suchy i będzie łatwy do krojenia w plastry.


Jak zrobić pasztet drobiowy z pieczarkami?

Pasztet drobiowy z pieczarkami to kolejny rarytas, który zasmakuje gościom na licznych spotkaniach wśród przyjaciół lub rodziny, a także w święta. Potrzebne będą duże i jędrne grzyby. Należy je obrać oraz pokroić kapelusze i nóżki na plastry. Następnie pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem powinno obsmażyć się na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Gdy pieczarki się zarumienią, a cebula z czosnkiem zezłoci wtedy trzeba odstawić patelnię do wystudzenia. Tak przygotowane pieczarki można dodać do masy na pasztet drobiowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy