Kanapka kebab gyros

Doskonały pomysł na wykorzystanie gotowanego udka z kurczaka. Przepyszna kanapka kebab gyros doskonałym sosem kebab gyros ostry Folwark. Dla ceniących łagodniejsze smaki polecamy sos kebab gyros łago

gyroskebabSosy

Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Składniki:

  • udko kurczaka (gotowane, idealne z wywaru lub rosołu)
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki przyprawy curry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli
  • 2 pełne łyżki sosu kebab gyros ostry Folwark
  • kilka plasterków pomidora
  • kilka plasterków cebuli czerwonej
  • masło (do posmarowania bułki)
  • bułka pita

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przygotować marynatę mieszając ze sobą wszystkie składniki: oliwę, curry, paprykę, sól i sos kebab gyros ostry Folwark.
  • Mięso z udka kurczaka pokroić na większe kawałki. Wymieszać z przygotowaną marynatą i odstawić na około pół godziny. Następnie zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
  • Bułkę przekroić na pół, posmarować delikatnie masłem (od środka) i ugrillować w grillu elektrycznym (średni ogień, góra-dół).
  • W środek ugrillowanej bułki ułożyć upieczone mięso, pomidor, cebulę i polać dodatkowo sosem kebab gyros Folwark. Podawać ciepłe.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy