Udka pieczone w rękawie to prosty sposób na szybki obiad. Ta metoda jest nie tylko niezwykle łatwa, ale dodatkowo sprawia, że mięso wychodzi idealnie! Dzięki rękawowi do pieczenia, udka pozostają bardzo soczyste, a do tego wspaniale przechodzą wszystkimi smakami. Zobaczcie, jak zrobić udka z rękawa!
istock
(średnia 4.39 z 228 głosów)
Przygotowanie udek: Udka myjemy i osuszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Udka nacieramy dokładnie solą, pieprzem i czosnkiem. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Przygotowanie dodatków: Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę siekamy, a boczek kroimy w kostkę. Wrzucamy boczek na patelnię, a kiedy tłuszcz się wytopi, dorzucamy do nieco cebulę. Podsmażony boczek z cebulą wrzucamy do surowych ziemniaków, dodajemy też zioła, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do rękawa do pieczenia. Następnie dokładamy do rękawa przyprawione wcześniej udka i dolewamy pół szklanki bulionu.
Pieczenie: Rękaw zawiązujemy i nakłuwamy od góry igłą w kilku miejscach. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę. Po tym czasie, przecinamy rękaw, odkrywamy udka i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut do zarumienienia. Upieczone udka wykładamy na talerze razem z ziemniakami i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Udka pieczone w rękawie warto zamarynować wieczór wcześniej i schować do lodówki na całą noc. Gdy kolejnego dnia je upieczemy, będą maksymalnie aromatyczne i pełne smaku.
- Zanim wstawimy udka do pieca, do brytfanki lub naczynia żaroodpornego można wsypać też ryż lub kaszę. W ten prosty sposób przygotujemy pełne danie za jednym zamachem. Takie udka na ryżu to świetny sposób na obiad, który robi się sam.
Jeśli nie mamy pomysłu co zrobić na obiad, udka z kurczaka to zawsze dobry pomysł. Wystarczy natrzeć je przyprawami i wrzucić do piekarnika, a dalej już obiad robi się sam. Wystarczy więc skupić się na kupnie wysokiej jakości mięsa, a następnie doborze odpowiednich przypraw, aby mieć gwarancję sukcesu. Jeśli nie wiecie czym przyprawić udka z kurczaka, dobrym wyborem będą: słodka i ostra papryka, czosnek, tymianek, rozmaryn i sok oraz otarta skórka z cytryny. Świetnym pomysłem jest słodki dodatek do marynaty, który nie tylko balansuje słony smak, ale także sprawia, że skórka kurczaka wspaniale karmelizuje się podczas pieczenia. Warto więc dodać do marynaty odrobinę miodu, brązowego cukru czy syropu klonowego. Doskonale smakują też udka w sosie sojowym lub sosie worcestershire.
Wielu z nas zastanawia się ile piec udka w piekarniku. Optymalny czas pieczenia to zwykle od 45 do 60 minut. Każdy piekarnik ma jednak nieco inne ustawienia, dlatego warto kontrolować proces pieczenia na bieżąco. Do tego, na 15-20 minut pieczenia, dobrze jest rozciąć rękaw i lekko go rozchylić, aby odkryć mięso. Dzięki temu mięso pięknie się zarumieni, a skórka stanie się chrupiąca.
Udka z kurczaka można przygotować na wiele różnorodnych sposobów. Można je piec, smażyć, dusić czy grillować. Jedne z najpopularniejszych przepisów to udka w panierce oraz te pieczone w piekarniku. Pysznym połączeniem jest też mięso ze słodkim dodatkiem i tu prym wiodą przepisy na udka z kurczaka w miodzie oraz udka w coli. Mniej znanym, a wartym spróbowania przepisem są też udka w cieście francuskim. To danie nie tylko przepysznie smakuje, ale też zachwyca wyglądem i zawsze robi furorę na stole!
Udka fantastycznie sprawdzą się niemal ze wszystkimi dodatkami, zarówno ziemniakami, kaszą, ryżem, jak i makaronem. Dobrym połączeniem będzie też chrupiąca, świeża sałatka, na przykład z marchewki, selera, pora, kapusty czy buraczków. Do udek dobrze pasuje też jakiś wyrazisty sos. Najlepszym wyborem będzie czosnkowy, tysiąca wysp, belgijski czy po prostu zwykły majonez. Inną sprawdzoną parą są udka z kurczaka w sosie śmietanowym, a także udka w sosie bbq.
Komentarze