Kurczakowe Udka z Rękawa

Soczyste udka pieczone w rękawie.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.38 z 21 głosów)

Składniki

  • 2 Udka z kurczaka
  • 500 gr. Ziemniaków
  • 1 Mała cebula
  • Vegeta
  • Czosnek w proszku
  • Tymianek / rozmaryn ( lub zioła prowansalskie )
  • Papryka słodka / ostra
  • Przyprawy: Sól
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

  1. ► Udka umyć, papierowym ręcznikiem osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem w proszku. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę pokroić w półksiężyce.
  2. ► Przyprawy: vegeta, , papryki, tymianek, rozmaryn, wymieszać w miseczce i posypać nimi udka.
  3. ► Wszystko włożyć w rękaw do pieczenia, szczelnie zamknąć, potrząsnąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec 60 minut w 200C / Termoobieg /, 10 minut przd końcem pieczenia można rozciąć rękaw ( ostrożnie bo wydobędzie się gorąca para ) żeby udka się przypiekły z wierzchu.
mięso obiad czosnek cebula ziemniaki udka z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze