Flaczki drobiowe mojej mamy

Bardzo smaczne flaczki drobiowe mojej mamy:)

Zupydania mięsneflaczki

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 225 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg żołądków drobiowych(mogą być z indyka)
  • 1 duże udko z kurczaka
  • 70 dkg skrzydełek z drobiu
  • włoszczyzna,por,seler,pietruszka,marchew,2 gałązki magi
  • listek laurowy
  • ziele angielskie 4 ziarenka
  • przyprawa do flaków,2 łyżki
  • pieprz + słodka papryka
  • majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka czubata mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę,ziele angielskie,listek laurowy,sól,gotować jak rosół na malutkim ogniu. Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej,żołądki muszą sie gotować dłużej. Gdy żołądki będą miękkie,przelać wszystko przez sitko,do drugiego garnka. Skrzydełka i udko oddzielić od kości,pokroić w kawałki,żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować,do gotujących się flaczków ,dodać przyprawę do flaków,paprykę, roztarty majeranek ,pokrojoną marchewkę z rosołu. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę ,przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem. Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić,żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min,doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy